Στα μπλε φωταγωγήθηκε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τη δυσλεξία

δυσλεξία
Πηγή εικόνας: in.gr

Ο Δήμος Πειραιά, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία, με σύνθημα «Δυσλ3ξία – Θείο Δώρο»,  που τιμάται τον Οκτώβριο, φωταγώγησε σε συμβολικό μπλε – τιρκουάζ  το Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Σκοπός της δράσης ήταν  η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη δυσλεξία, καθώς και η ενθάρρυνση της προσπάθειας των  δυσλεκτικών να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους.

Σ΄ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην έννοια της δυσλεξίας. Η δυσλεξία, λοιπόν,  αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία οδηγούν σε ορισμένες δυσκολίες των ατόμων, σχετιζόμενες κυρίως με γλωσσικές ικανότητες, όπως η ανάγνωση, η ορθογραφία και η αποκωδικοποίηση – απόδοση νοήματος κειμένου. Έχει διαπιστωθεί η υπεροχή δυσλεκτικών ατόμων σε ορισμένες λειτουργίες αντίληψης που σχετίζονται με την τρισδιάστατη χωρική λογική, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την τυχαία – συμπτωματική εκμάθηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κανείς συνειδητοποίει την αναγκαία αναθεώρηση της οπτικής μας ως προς τη δυσλεξία.  Αντί να ρωτάμε «τι είναι η δυσλεξία;» θα έπρεπε κανείς να αναρωτηθεί «τι μπορούμε να μάθουμε από άτομα με μαθησιακές προκλήσεις, όπως η δυσλεξία;». Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 10 – 15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας έχει δυσλεξία.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας  Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία,  φωταγωγήθηκαν αξιοθέατα σε διάφορες πόλεις της χώρας. Κάποια από αυτά είναι το  σιντριβάνι της Ομόνοιας στον Δήμο Αθηναίων, ο Λευκός Πύργος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ και άλλοι Δήμοι φωταγώγησαν το Δημαρχιακό τους Μέγαρο.

Την πρωτοβουλία για τη συμβολική αυτή κίνηση είχε η Βουλευτής Κυκλάδων κα Κατερίνα Μονογυιού και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«To  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φωταγωγήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία, που έχει θεσπιστεί να τιμάται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Με τον συμβολικό αυτό τρόπο δίνουμε κι εμείς το μήνυμα ότι η δυσλεξία που αποτελεί μια μαθησιακή δυσκολία δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους πάσχοντες. Η γνώση, η κατανόηση, η αποδοχή, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη είναι τα βήματα για την αντιμετώπισή της.

Έχει αποδειχθεί ότι πολλά δυσλεκτικά άτομα διακρίνονται για την ιδιαίτερη ευφυΐα τους και δεν αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία τους στο στίβο της ζωής και της γνώσης μια προσωρινή μαθησιακή δυσλειτουργία.  Το μήνυμά μας  λοιπόν είναι αισιόδοξο. Θα ήθελα να συγχαρώ την κα Μονογυιού και τον Πανελλήνιο  Σύλλογο Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής, γι΄ αυτή την όμορφη πρωτοβουλία».

Η Βουλευτής Κυκλάδων κα  Κατερίνα Μονογυιού, σε δήλωσή της, ανέφερε:

«Στόχος είναι να αντιμετωπίζονται δίκαια και να νιώθουν υπερήφανα τα παιδιά με δυσλεξία και διάσπαση προσοχής, όπως επίσης και οι οικογένειές τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμο Πειραιώς και τη Δημοτική του Αρχή η οποία είναι γνωστή για την ευαισθησία που επιδεικνύει  και την  ενεργή της πολιτική ίσων ευκαιριών στη μόρφωση για ανθρώπους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της ήταν πράγματι εύστοχο, αλλά και θεαματικό. Είναι καθήκον μας να ενεργούμε για το σπάσιμο της απομόνωσης και των ανισοτήτων».

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής κ. Κωνσταντίνος Μπακιρτζής, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, μέσα από την καρδιά μας, τον Δήμο Πειραιά για την πολύτιμη συμμετοχή του στην μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών μας στην ειδική μαθησιακή δυσκολία, την δυσλεξία».

Ο κ. Μπακιρτζής ανέφερε επίσης ότι «η άγνοια μας προκαλεί την άδικη και καταστροφική αρνητική κριτική που καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δυσλεξία είναι θείο δώρο, μόνον όμως όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά.

Την κοινωνική αυτή δράση στήριξαν, ο εφευρέτης – καθηγητής κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής και ο Πρόεδρός του κ. Κωνσταντίνος Μπακιρτζής, η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κα Βούλα Κουζομπόλη, ο πρωταθλητής της κολύμβησης κ. Σπύρος Γιαννιώτης και ο καλλιτέχνης κ. Πάνος Μουζουράκης.

Ακολουθεί βίντεο που δείχνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στα μπλε:

Τέτοιες δράσεις όχι μόνο ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν όλους μας για θέματα που δεν είναι ευρέως γνωστά αλλά και μας βοηθούν να είμαστε αισιόδοξοι. Στην κοινωνία την οποία ζούμε μπορούμε να ελπίζουμε ότι όλοι θα είμαστε ίσοι και η διαφορετικότητα θα αντιμετωπίζεται ως προνόμιο και όχι ως μειονέκτημα.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

Δήμος Πειραιά: Στα μπλε φωταγωγήθηκε το Δημοτικό Θέατρο για τη δυσλεξία. Ανακτήθηκε από https://www.tovima.gr/2020/10/09/society/dimos-peiraia-sta-mple-fotagogithike-to-dimotiko-theatro-gia-ti-dysleksia/?fbclid=IwAR0FaJNXNyeFT796t0RcGE6UlYjb5SpO5dtX2x8YWlekjQtCGBB2SslTDAs (Τελευταία πρόσβαση 30/10/2020)

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ. Ανακτήθηκε από http://www.fonipeiraioton.gr. (Τελευταία πρόσβαση 30/10/2020)

Μπούμπας, Α. (2020). Η δυσλεξία δεν είναι μειονέκτημα. Ανακτήθηκε από https://www.koinignomi.gr/news/koinonia/2020/10/09/i-dyslexia-den-einai-meionektima.html. (Τελευταία πρόσβαση 30/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Iωάννα Σταμάτη

Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αγαπώ τα παιδιά, τα ταξίδια και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;