Σχεδιασμός μάσκας για τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα

κώφωση ή βαρηκοΐα
Πηγή: monopoli.gr

Εν καιρώ πανδημίας, η απαίτηση της χρήσης της μάσκας προκάλεσε τον προβληματισμό για το κατά πόσο τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα διευκολύνονται στην ομιλία τους. Η νοηματική γλώσσσα είναι μια φυσική οπτικο-κινησιακή φυσική γλώσσα που διέπεται από ένα σύστημα κανόνων που απαιτεί τη χρήση συμβόλων που αναπαριστούν έννοιες. Τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα στα πλαίσια αλληλεπίδρασης χρησιμοποιούν τόσο κινήσεις των χεριών τους και του σώματος όσο και εκφράσεις. Πόσο λοιπόν η κοινή σε όλους μάσκα προστασίας θα συνέβαλε στην αποτελεσματική επικοινωνία ατόμων με κώφωση ή βαρηκοΐα;

Η συνεισφορά της φοιτήτριας στο σχεδιασμό της ειδικής μάσκας

Το πρόβλημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Asley Lawrence. H Lawrence είναι μια 21χρονη προπτυχιακή φοιτήτρια που φοιτά στο τμήμα εκπαίδευσης των βαρήκοων και κωφών σε πανεπιστήμιο την Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Eastern Kentucky University). Φανερώνοντας τη ευαισθησία της για τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα και ευπαθών ομάδων γενικότερα, επινόησε μία εξαίρετη μέθοδο, η οποία θα εξασφάλιζε επιτυχώς την αποτελεσματική  επικοινωνία μεταξύ των εν λόγω ατόμων. Η ανάδειξη της έκφρασης του προσώπου, η οποία αποτελεί βασικός πυλώνας επικοινωνίας, ήταν θεμελιώδες κίνητρο για το σχεδιασμό μασκών. Περισσότερο όμως κινητοποιήθηκε από το συναίσθημα συμπόνιας για τα άτομα αυτά που φαίνεται, όπως λέει, να παραγκωνίζονται.

κώφωση ή βαρηκοΐα
Πηγή: ethnos.gr

Σε πρώτο στάδιο η ίδια αναφέρει πως χρειάστηκε σεντόνια και πλαστικό. Το πλαστικό θα εξυπηρετούσε τη κάλυψη του στόματος και της μύτης χρησιμεύοντας ως «πλαστικό παράθυρο». Το ύφασμα του σεντονιού κάλυπτε την υπόλοιπη μεμβράνη της μάσκας. Αναφέρει πως για αρχή δεν στερήθηκαν πρώτης ύλης. Έτσι λοιπόν τα άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση θα μπορούσαν να βλέπουν με ευκολία κινήσεις του στόματος και τις εκφράσεις του προσώπου. Ακόμη, ευτύχημα είναι πως καταβάλλονται επιπλέον προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και άλλων ανθρώπων. Αναφέρεται δηλαδή σχεδιάζονται μάσκες για άτομα που έχουν κοχλιακά εμφυτεύματα ή ακουστικά βαρηκοΐας. Είναι γεγονός πως το δέσιμο της μάσκας στο πίσω μέρος της κεφαλής καθίσταται δύσκολο. Για το λόγο αυτό δοκιμάζονται εναλλακτικές με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της χρήση της μάσκας. Αναφέρθηκε για αρχή πως έγιναν δοκιμές για κατασκευή μασκών που τυλίγονται γύρω από το κεφάλι ή το λαιμό.

κώφωση ή βαρηκοΐα
Πηγή: enallaktikidrasi.com

Άμεση κρατική κινητοποίηση για τη παροχή μασκών

Επισημαίνεται πως οι συγκεκριμένες μάσκες που προορίζονται για τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα είχαν τεράστια απήχηση στις ΗΠΑ. Μάλιστα αναφέρεται πως σε λιγότερες από δύο μέρες είχε σταλθεί ένα μεγάλο ποσοστό από μάσκες σε 6 διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής. Υπογραμμίζεται λοιπόν το μεγάλο ενδιαφέρον που εναποτίθεται στα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα εν καιρώ πανδημίας. Είναι ευρύτατα εδραιωμένη η άποψη πως τα κράτη φρόντισαν να πριμοδοτηθούν και άτομα που δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν εύκολα στις νέες συνθήκες. Είναι κυρίαρχο μέλημα κάθε κράτους να διασφαλίζει την ασφάλεια και τη προστασία του κάθε πολίτη. Είναι εξίσου σημαντικό κάθε άνθρωπο να αναγνωρίζει τις ανάγκες των συνανθρώπων τους. Μερικοί αποδεδειγμένα τις εξυπηρετούν, όπως η φοιτήτρια Lawrence.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τσουρέκα

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;