Πρώτη λειτουργία σταθμού βιντεοεπικοινωνίας για τα άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση

βαρηκοΐα ή κώφωση
Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Τα άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις που αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Η γλώσσα ως βασικός δίαυλος επικοινωνίας στην περίπτωση αυτή ενίοτε δεν εξυπηρετεί την ανάγκη για κοινωνική αλληλεπίδραση. Είναι γνωστό πως η νοηματική γλώσσα αποτελεί τη καθιερωμένη μέθοδος επικοινωνίας τους. Έχει διαπιστωθεί πως είναι ελάχιστος ο αριθμός των ανθρώπων στην Ελλάδα που μαθαίνει τη νοηματική. Υπάρχουν χώρες που η νοηματική γλώσσα συμπεριλαμβάνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Στην Ελλάδα όχι. Παρ’ όλα αυτά, επινοήθηκε ένα εξαίρετος τρόπος διευκολύνοντας την επικοινωνία των ατόμων με βαρηκοΐα ή κώφωση. Ξεκινάει η λειτουργία του πρώτου σταθμού βιντεοεπικοινωνίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Λαϊκό». Οφείλει το κάθε κράτος να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των ατόμων με βαρηκοΐα ή κώφωση. Οφείλει να διασφαλίζει το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση.

νοηματική γλώσσα
Πηγή εικόνας: skai.gr

Με γνώμονα τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, τέθηκαν σε λειτουργία 20 σταθμοί σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο παρευρέθηκαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, η διοικήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Βενέττα Λαμπροπούλου, ο διοικητής του ΓΝΑ «Λαϊκό», Χρήστος Αντωνόπουλος και ο προϊστάμενος της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Κώστας Μπληζιώτης. Στην εν λόγω εκδήλωση έγινε λόγος για την υπηρεσία που παρέχει δωρεάν τηλεδιερμηνεία σε πραγματικό χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση μπορούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας να έρθουν σε επαφή με διερμηνείς καθιστώντας τον τρόπο επικοινωνίας γρήγορο και εύκολο.

βαρηκοΐα ή κώφωση
Πηγή εικόνας: circogreco.gr

Υπηρεσία εξ αποστάσεως διερμηνείας RELAY

Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διερμηνείας RELAY λειτουργεί από τη 5 Νοεμβρίου 2018 και σε καθημερινή βάση. Υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογής σε κινητά και tablet. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν. Τα άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση μπορούν να εξυπηρετούνται εύκολα από το σπίτι. Είναι ευρύτατα εδραιωμένη η άποψη πως το κλείσιμο ραντεβού από άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση συνιστά μια χρονοβόρα διαδικασία. Λόγω των συνθηκών πανδημίας η υπηρεσία εξ αποστάσεως διερμηνείας καθίσταται σημαντικά ωφέλιμη. Διερμηνείς του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών είναι άμεσα διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν. Η διερμηνεία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω νοηματικής, είτε μέσω μηνύματος, είτε, ακόμη, μέσω χειλεανάγνωσης. Η καινοτόμος υπηρεσία συμβάλλει καθοριστικά στην ικανοποίηση των αναγκών επικοινωνίας των ατόμων με βαρηκοΐα ή κώφωση και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξής τους.

βαρηκοΐα ή κώφωση
Πηγή εικόνας: hands-up.org

Η διεξαγωγή του προγράμματος εξ αποστάσεως διερμηνείας αναδεικνύει τη σημασία της επικοινωνίας και της κοινωνικής διάδρασης των ατόμων με βαρηκοΐα ή κώφωση. Το 1975 ξεκίνησε στη Γαλλία ένα κίνημα Κωφών ονόματι «το ξύπνημα των κωφών», που αποσκοπούσε στην αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας ως βασικό μέσο καταπολέμησης του αποκλεισμού των ατόμων αυτών. Η γλώσσα αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα κοινωνικοποίησης. Είναι σημαντικό να γνωστοποιηθεί ευρέως η σημασία της χρήσης της νοηματικής γλώσσας και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πρακτικές στοχεύοντας στη κοινωνική ένταξη των ατόμων με ακουστική αναπηρία. Δεν πρέπει μόνο τα άτομα με αναπηρία να καταβάλλουν προσπάθειες για να ενσωματωθούν ομαλά στη κοινωνία. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βάλουν τα θεμέλια εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ζωή στα άτομα αυτά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Καρακώστας, Αλέξης, (2018), Η θέση των κωφών στην κοινωνία,
ένας δημοκρατικός αγώνας όλων. Ανακτήθηκε από alexiskaracostas.fr (τελευταία πρόσβαση 25/08/2020 στις 01:30)

Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, (2018), Διερμηνεία εξ αποστάσεως (relay service). Ανακτήθηκε από idrimakofon.gr (τελευταία πρόσβαση 25/08/2020 στις 01:30)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τσουρέκα

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;