Πρέπει να πω στο παιδί μου ότι έχει σύνδρομο Asperger;

σύνδρομο Asperger
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Ένα συχνό και καίριο ερώτημα των γονέων που τα παιδιά τους έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο Asperger, είναι αν πρέπει ή όχι να αποκαλύψουν τη διάγνωση στο παιδί τους. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως η ανακοίνωση της διάγνωσης θα οδηγήσει το παιδί τους στην κατάθλιψη (κάνοντάς το να πιστεύει πως είναι άρρωστο), αλλά και ότι θα γίνει η αιτία να γνωστοποιηθεί στο ευρύτερο περιβάλλον, στιγματίζοντάς το και στερώντας του το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία. Η ιστορία ωστόσο, μέσω των μαρτυριών ανθρώπων με το σύνδρομο Αsperger αλλά και ειδικών στο χώρο, μας δείχνουν μάλλον το αντίθετο.

Η γνώμη των ειδικών

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μια οικογένεια ανακοινώνει στο παιδί τη διάγνωσή του για το σύνδρομο Αsperger, καθορίζει το εάν το παιδί θα την αποδεχτεί ή όχι. Ο Dr. Tony Atwood (ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα αυτό) συμβουλεύει τους γονείς και τους ειδικούς να είναι όσο πιο θετικοί μπορούν όταν ανακοινώνουν τη διάγνωση στο παιδί. Ακόμη, είναι σημαντικό να το βοηθήσουν να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ‘τρελό’ η ‘κακό’, απλώς έχει ένα διαφορετικό τρόπο να βλέπει τον κόσμο. Επίσης, πρέπει να του τονίσουν ότι κάποια από τα ταλέντα και τις ικανότητές του αναπτύχθηκαν λόγω του συνδρόμου (π.χ. η άριστη απόδοσή του στα μαθηματικά ). Το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς, ώστε να αποδεχτεί το παιδί το σύνδρομο Asperger και να κατανοήσει ότι δεν θα του σταθεί εμπόδιο, είναι η αναφορά σε διάσημους και αξιόλογους ανθρώπους που έχουν το σύνδρομο Αsperger (όπως π.χ. ο Αϊνστάιν ). Σύμφωνα με τον Dr. Tony Atwood, ένα παιδί είναι έτοιμο να ενημερωθεί για τη διάγνωσή του μετά τα οχτώ του έτη.

Συναισθήματα μέχρι την αποδοχή

Βέβαια, η αποδοχή της διάγνωσης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πολλά παιδιά δοκιμάζουν διάφορα συναισθήματα, όπως θυμό, φόβο και άρνηση. Κάποια παιδιά μπορεί να νιώσουν απομονωμένα. Το τελικό όμως συναίσθημα είναι η ανακούφιση και η αποδοχή. Συχνά νιώθουν ευγνωμοσύνη που έχουν σύνδρομο Asperger, γιατί μέχρι τότε έτειναν να πιστέψουν ότι είναι ψυχικά άρρωστα. Συνήθως, τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με τη διάγνωση, σταδιακά υποχωρούν. Τότε το παιδί είναι έτοιμο να δεχτεί στήριξη, να κατανοήσει τις δυσκολίες του και να πάψει να κατηγορεί τον εαυτό του για τη διαφορετικότητά του. Ακόμη, μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλα άτομα που έχουν την ίδια διάγνωση, με τα οποία μπορεί να μοιράζεται τον ίδιο τρόπο σκέψης, τις ίδιες αγωνίες, παρόμοιες αντιλήψεις και εμπειρίες.

Τι μπορεί να προκαλέσει η απόκρυψη της διάγνωσης;

Αν οι γονείς αποκρύψουν τη διάγνωση, πρέπει να περιμένουν ότι κάποια στιγμή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί να ανακαλύψει την αλήθεια. Τότε λογικά θα υποθέσει ότι το να έχεις Αsperger είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Επιπλέον, δεν του δίνεται η δυνατότητα να βρει το ‘κομμάτι’ του παζλ που εξηγεί γιατί νιώθει διαφορετικό. Τέλος, η υπερπροσπάθεια του παιδιού να μάθει να λειτουργεί όπως τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης μπορεί να το οδηγήσουν στην κατάθλιψη ή στο να αναπτύξει αγχώδη διαταραχή ή και διαταραχή της διαγωγής.

σύνδρομο Asperger
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πως η διαφορετικότητά τους έχει ένα όνομα. Το όνομα της διαταραχής σίγουρα δεν καθορίζει όλη τους την ύπαρξη αλλά παρέχει πρόσθετες πληροφορίες στα άτομα που αφορά για να μπορέσουν να φτάσουν στην αυτογνωσία. Η εξήγηση, λοιπόν, για τη διάγνωση πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία του κάθε παιδιού, δίνοντας πληροφορίες που θα έχουν νόημα για το ίδιο. Τα οφέλη αυτής της παραδοχής είναι ότι η οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να αποδώσει καλύτερα, θα βοηθήσει στις διαπροσωπικές του σχέσεις, θα μάθει να παίζει σωστά με άλλα παιδιά, ενώ θα μάθει να είναι και σωστό απέναντι στις σχολικές του υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάννα Ιερεμία

Θεολόγος, Msc Παιδαγωγικών-Χριστιανικής Παιδαγωγικής, Msc Ειδικής Αγωγής

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;