Παραολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα: ένας αγώνας για όλους.

Παραολυμπιακοί αγώνες
Πηγή εικόνας: ipop.gr

Όπως όλοι αναμένουμε και γνωρίζουμε, κάθε 4 χρόνια παρακολουθούμε τους Ολυμπιακούς αγώνες και αισθανόμαστε περηφάνια και δέος για το έθνος μας –ή πολύ απλά βρίσκουμε την ευκαιρία να κάτσουμε στον καναπέ μας με τους φίλους μας και να τρώμε στιβάδες ποπκόρν, σχολιάζοντας παράλληλα – . Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να ανυπομονούμε αλλά και να ενημερωνόμαστε και για τους αγώνες για τα άτομα με αναπηρίες (Παραολυμπιακοί αγώνες).

 Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός για το Παραολυμπιακό κίνημα, για το οποίο οι άνθρωποι δεν δείχνουν το κατάλληλο ενδιαφέρον, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της χώρας, διαθέτει προκαταλήψεις και ορισμένα στερεότυπα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αρκετοί άνθρωποι υποβαθμίζουν τις ικανότητες τους και αδιαφορούν για τις δραστηριότητες που παίρνουν μέρος τα ίδια. Όμως, υπάρχουν σωματεία και οργανισμοί που ευτυχώς κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτούς τους αγώνες και να τους κάνουν αντάξιους των Ολυμπιακών.

 Οι Παραολυμπιακοί αγώνες σκοπό έχουν να αναδείξουν τον αθλητή και όχι την αναπηρία. Για να επισημοποιηθούν, τα σωματεία που προσπάθησαν για την ανάδειξή τους πέρασαν πολλές δυσκολίες.  Ως σήμερα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια μετά την λήξη των Ολυμπιακών αγώνων από το 1988. Η χώρα μας συμμετέχει κάθε φορά που διαδραματίζονται οι αγώνες και συμμετέχει σε πολλά και διαφορετικά αθλήματα με εντυπωσιακούς αθλητές που μας προσφέρουν ρίγος με τη δύναμη, το σθένος που διαθέτουν πάνω απ’ όλα, αλλά και με τις επιδόσεις τους.

Η χώρα μας, γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, συνεχίζει να μεταφέρει το πνεύμα της Αρχαίας Ολυμπίας από τα αρχαία χρόνια έως τώρα σε αυτούς τους αγώνες. Αναδρομικά, το 2004 είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους Παραολυμπιακούς αγώνες να τελούνται στην πατρίδα μας, με μια οργάνωση υπόδειγμα και τους Έλληνες αθλητές να κατακτούν 20 μετάλλια. Στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2008 στο Πεκίνο οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν 24 μετάλλια. Κορυφαία επίσης στιγμή, τώρα που αναφερόμαστε στις ελληνικές επιτυχίες στους Αγώνες, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα ήταν στο Λονδίνο το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αθλήματα όπως προαναφέραμε στα οποία συμμετέχουν οι αθλητές μας είναι ποικίλα. Κάποια από αυτά είναι η σκοποβολή, το τζούντο, η κολύμβηση, η τοξοβολία, ο στίβος, η πετοσφαίριση και πολλά άλλα. Σε αυτά έχουν διακριθεί με αξιέπαινους τίτλους αθλητές με αναπηρίες και μερικοί από αυτούς είναι, στους αγώνες στην Ελλάδα το 2004:

Χρυσό μετάλλιο
Χαράλαμπος ΤαϊγανίδηςΚολύμβηση,100μ. πεταλούδα
Χαράλαμπος ΤαϊγανίδηςΚολύμβηση, 100μ. ύπτιο
Χρήστος ΤαμπαξήςΚολύμβηση, 50μ. ύπτιο.

Αργυρό
Μαρία ΚαλπακίδουΚολύμβηση, 50μ. ελεύθερο
Μαρία ΚαλπακίδουΚολύμβηση, 50μ. ύπτιο
Ανθή ΚαραγιάννηΣτίβος, 100μ.
Ανθή ΚαραγιάννηΣτίβος, μήκος
Ανθή ΚαραγιάννηΣτίβος, 400μ.
Γιώργος ΚαραμηνάςΣτίβος.

              

Παραολυμπιακοί αγώνες
Πηγή εικόνας: sports.ert.gr

Οι αθλητές αυτοί, παρόλες τις κριτικές, τις κινητικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την υποβάθμιση που δέχονται από πολλούς ανθρώπους για τους Παραολυμπιακούς αγώνες στους οποίους παίρνουν μέρος, δε σταματούν να μας προσφέρουν στιγμές χαράς, συγκίνησης με τα κατορθώματά τους, αλλά επιπλέον η μεγαλύτερη αρετή που μεταδίδουν είναι η δύναμη της ψυχής τους, το πείσμα τους και η θέληση τους για ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Είναι καλό να παίρνουμε μαθήματα ζωής από αυτούς τους αθλητές, να προωθούμε την ισότητα γενικότερα, αλλά ειδικά στα άτομα που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς αγώνες και να στηρίζουμε την αξιόλογη προσπάθεια όλων αυτών των αθλητών με ειδικές ανάγκες. Γιατί μερικές φορές ξεχνάμε ότι  “όλοι είμαστε άνθρωποι με ίσα δικαιώματα”.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;