Παντοκαφενές: Το διαφορετικό καφέ στο Φάληρο περνά δύσκολες ώρες

Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλους, ο τομέας ωστόσο που επλήγει όσο κανένας άλλος, ήταν η εστίαση. Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ έχασαν το στοίχημα με την πανδημία και μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά αναμένοντας την απόφαση για επαναλειτουργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα παλέψουν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους, κάποιες άλλες όμως μετρούν ζημιές που δύσκολα επανορθώνονται. Μία τέτοια περίπτωση, αποτελεί και το καφέ – παντοπωλείο “Παντοκαφενές” στο Παλαιό Φάληρο. Το γραφικό καφεναδάκι που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία, έχει αναστείλει τη λειτουργία του, ενώ νεφελώδες μοιάζει το μέλλον του.

Η ιστορία του Παντοκαφενέ

Η ιστορία του Παντοκαφενέ ξεκινά πριν από 4 χρόνια, το 2017 ως δημιούργημα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης +εργάζομαι. Είναι μία πρωτοβουλία φίλων που ουδεμία σχέση είχαν με τις επιχειρήσεις. Αυτό που τους ένωνε ήταν η ανάγκη τους για προσφορά. Οι ιδρυτές και υπεύθυνοι του, είναι κυρίως επαγγελματίες υγείας (ψυχικής και μη) και η εμπειρία τους τους βοήθησε να δημιουργήσουν το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για άτομα με αναπηρία. Η ήσυχη και καταπράσινη γειτονία του Παλιού Φαλήρου ήταν το ιδανικό μέρος για να φιλοξενηθεί αυτό το διαφορετικό καφέ, με τους κατοίκους της να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί από την αρχή. Μάλιστα, αρκετοί έγιναν εθελοντές προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση.

Στο πλάι της επιχείρησης ήταν απ’ την αρχή και ο Δήμος. Θέλοντας να συνδράμει στην κίνηση αυτή, συνέβαλε στην εξωτερική διαμόρφωση του χώρου και αποφάσισε να απαλλάξει την επιχείρηση από τα δημοτικά τέλη. Καθοριστική ήταν και η επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα το 2019 για την ενίσχυσή της, τονίζοντας πως “η δημιουργική Ελλάδα θα κερδίσει“.

Παντοκαφενές
Πηγή: www.facebook.com

Το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης αποτελείται αποκλειστικά από άτομα με κάποιας μορφής νοητική αναπηρία ή προβλήματα ψυχικής υγείας. Μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι έφταναν τα 14 άτομα. Η ένταξη τους γίνεται, αφού περάσουν ένα στάδιο εκπαίδευσης που τους προετοιμάζει κατάλληλα για τα μελλοντικά τους καθήκοντα. Η εκπαίδευση γίνεται με τη συμβολή ειδικών κάθε μήνα, μέσω προσαρμοσμένων μεθόδων. Χαρακτηριστικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας, είναι πως οι δουλείες που θα κληθούν, να εκτελέσουν ως εργαζόμενοι οπτικοποιούνται και δημιουργούνται έτσι βοηθητικά βίντεο. Συνεπώς, μαθαίνουν να φτιάνουν καφέ, να σερβίρουν ή ακόμα και να καθαρίζουν βήμα-βήμα με έναν άκρως βιωματικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά το σκοπό του Παντοκαφενέ, δε περιορίζεται απλά στην παροχή εργασίας σε άτομα με αναπηρία. Μέλημά του, είναι η ενίσχυση των ανθρώπων αυτών, ώστε να κατορθώσουν να εργαστούν στη συνέχεια σε κάποια άλλη μεγαλύτερη επιχείρηση.

“Σκοπός μας δεν είναι μόνο να απασχολούμε άτομα με ειδικές ανάγκες. Σκοπός μας είναι να τους ανοίγουμε την πόρτα, ώστε να ενταχθούν σε μια ακόμη πιο κανονική επιχείρηση. Για παράδειγμα ένα παιδί με κινητικές δυσκολίες που εργαζόταν μαζί μας πρόσφατα πήρε άδεια να ανοίξει το δικό του περίπτερο.”, λέει ένας από τους υπεύθυνους του Παντοκαφενέ.

Παντοκαφενές
Πηγή: www.viewtag.gr

Κάνοντας μία επίσκεψη…

Κάνοντας μία επίσκεψη στο μικρό αυτό καφέ, δε γίνεται να μείνεις δυσαρεστημένος  για την επιλογή σου. Κατά την είσοδό σου δέχεσαι από το πρώτο κιόλας λεπτό μία ένθερμη υποδοχή, ενώ η εξυπηρετικότητα των υπαλλήλων δε σε αφήνει ασυγκίνητο. Όταν έρχεται η στιγμή να παραγγείλεις, τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού ο κατάλογος του Παντοκαφενέ σου δίνει απεριόριστες επιλογές. Ανάμεσά τους, θα βρεις κάθε λογής καφέ, ενώ αν είσαι φίλος του αλκοόλ, ένα καλό τσίπουρο ή ούζο με τον κατάλληλο μεζέ δεν είναι άσχημη ιδέα. Σπεσιαλιτέ του, το ρακί από βερίκοκο και κυδώνι, το οποίο ακόμα κι αν ψάξεις, δε θα το βρεις πουθενά αλλού. Μία δοκιμή σίγουρα θα σε πείσει και ίσως γίνεις και συ μόνιμος θαμώνας.

Παντοκαφενές
Πηγή: www.nou-pou.gr

Το lockdown παρέλυσε τη λειτουργία του Παντοκαφενέ

Δυστυχώς, ο Παντοκαφενές δε γλίτωσε από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, αφού συζητήθηκε ακόμα και το σενάριο του οριστικού λουκέτου. Η έξαρση του ιού, καθώς και τα αποθαρρυντικά προς την εστίαση μέτρα δεν επέτρεψαν στο καφέ να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Το αποτέλεσμα, ήταν το κατάστημα να μένει μέχρι και σήμερα κλειστό και η οδός Πικροδάφνης να χάνει το χαρακτηριστικό της στέκι. Πλέον το κατάστημα φέρει ενοικιαστήριο και οι εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι, αδυνατώντας να βρουν κάτι νέο. Ο Παντοκαφενές ήταν ένα ακόμα θύμα του κορονοϊού, ακολουθώντας την πορεία τόσων και τόσων επιχειρήσεων που έφτασαν στο χείλος του γκρεμού.

Παντοκαφενές
Πηγή: twitter.com

Τα καλά νέα

Μπορεί ο Παντοκαφενές όλο αυτό το διάστημα να παρέμεινε κλειστός, ωστόσο η επαναλειτουργία του είναι στα σχέδια των υπεύθυνων, οι οποίοι παλεύουν για την αναγέννησή του. Σύμφωνα με δηλώσεις τους στην ιστοσελίδα Nou-pou.gr  η αναστολή λειτουργίας του ήταν αναγκαία για λόγους ασφάλειας τόσο των εργαζόμενων, όσο και των πελατών. Συγκεκριμένα, ανέφεραν τα εξής:

 “Σας ευχαριστουμε για το ενδιαφέρον. Ο Παντοκαφενές έχει κάνει αναστολή εργασιών αρχικά για λόγους ασφαλείας για τους εργαζομενους και για τους πελάτες του. Αυτή τη στιγμή παραμένουμε κλειστοί μέχρι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής συνέχιση του πολυσήμαντου έργου της καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος και της απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εξετάζονται προοπτικές συνεργασίας ακόμα και χρησιμοποίησης ή μετεγκατάστασης σε καταλληλότερο χώρο. Θα σας ενημερώσουμε για όποια εξέλιξη”. 

Παντοκαφενές
Πηγή: www.facebook.com

Ο Παντοκαφενές, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα επιχείρησης που προσφέρει βήμα στους ανθρώπους που η κοινωνία θέτει συνήθως στο περιθώριο. Το κοινωνικό αυτό παντοπωλείο μαζί με το “Μύρτιλλο” των Αμπελοκήπων δίνουν στη νέα Αθήνα μία διαφορετική πνοή υπενθυμίζοντάς μας την ανθρώπινη πλευρά της. Ας ελπίσουμε, πως αυτή η μικρή όαση θα καταφέρει να επιζήσει σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και όλοι εμείς θα είμαστε εκεί για να τη στηρίξουμε!

Μπορείς να βρείς τον Παντοκαφενέ και στο facebook: Παντοκαφενές – Αρχική σελίδα | Facebook

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

neaselida.gr: Τσίπρας: «Έγραψε» η ατάκα στον Παντοκαφενέ (video) | ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ (neaselida.gr)

www.nou-pou.gr: ‘’Παντοκαφενές’’: Καφές φτιαγμένος με μεράκι από άτομα με ειδικές ανάγκες. (nou-pou.gr)

Έκλεισε ο «Παντοκαφενές» στο Παλαιό Φάληρο (nou-pou.gr)

nevronas.gr: ΠΑΝΤΟΚΑΦΕΝΕΣ (Παλαιό Φάληρο) – NEVRONAS

http://www.eoty.gr/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Κωστή

Είτε Ελένη, είτε Έλενα ακούω και στα δύο, αφού οι απόψεις διίστανται! Παιδί του milennium, γέννημα θρέμμα Γιαννιώτισσα και κοκκινομάλλα από άποψη. "Τι επαγγέλλεσαι;" αν ρωτάς, προσεχώς Ψυχολόγος θα σου πω, αφού ακόμα φέρω τον τίτλο της φοιτήτριας. Ως γνήσια πολυλογού, η αρθρογραφία ήταν μάλλον... μονόδρομος. Επειδή όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ελπίζω τo άρθρο μου να σου κράτησε καλή συντροφιά, φίλε αναγνώστη!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;