Παιδικές χαρές για ΑμεΑ στην Ελλάδα

Παιδικές χαρές για ΑμεΑ
Πηγή εικόνας: infokinds.gr

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται κάποιον χώρο για να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να διασκεδάσει. Αυτός ο χώρος δεν μπορεί να περιοριστεί στα πλαίσια μόνο του σπιτιού. Έτσι και τα παιδιά χρειάζονται κάποια μέρη όπου θα συναντιούνται για να παίζουν με τους φίλους τους. Συνήθως προτιμούν παιδότοπους, παιδικές χαρές και πάρκα. Πόσο εύκολο είναι όμως για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να χαρούν το παιχνίδι σε χώρους που δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι γι᾽αυτά; Ευτυχώς και στην Ελλάδα υπάρχουν παιδικές χαρές που είναι ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά ΑμεΑ.

Πρότυπη Παιδική Χαρά Αμυμώνης

Η πρότυπη παιδική χαρά της Αμυμώνης έχει ανοίξει τις πύλες της στο Ελληνικό και περιμένει τα παιδιά όλου του κόσμου. Έχοντας υπέροχα χρώματα και ακόμη πιο ωραίες εγκαταστάσεις σε κάνει να θέλεις να παίξεις κι εσύ… κι ας είσαι «μεγάλος». Κατασκευασμένη με ειδικές προδιαγραφές, αποτελεί ένα περιβάλλον ασφαλές και προσεχτικά μελετημένο, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και αποκλεισμού για τα παιδιά μας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, συναισθηματικής ανάπτυξης και καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων. Διαθέτει όργανα, χλοοτάπητα και μεταλλική περίφραξη.

Παιδική χαρά ΑμεΑ στην Κηφισιά

Στο καταπράσινο περιβάλλον της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου στην Κηφισιά τα παιδιά με αναπηρίες μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για αλληλεπίδραση και παιχνίδι. Ο χώρος περιλαμβάνει ειδικά πολυόργανα που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να αθληθούν. Φέρει πινακίδα με το σήμα καταλληλότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας όργανα και εγκαταστάσεις σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΝ) και την ισχύουσα νομοθεσία. Εκτός από όργανα που διαθέτει η παιδική χαρά, ώστε να μπορούν τα παιδιά εκεί να παίξουν με ασφάλεια, υπάρχει και καφετέρια.

παιδικές χαρές για ΑμεΑ
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Παιδική Χαρά για ΑμεΑ στη Χαλκίδα

Η πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην πόλη της Χαλκίδας βρίσκεται στο Αθλητικό Κέντρο “Θεόδωρος Κουμπιάς”, κοντά στην περιοχή Καμάρες. Περιλαμβάνει ειδικά πολυόργανα και διαδραστικό πίνακα, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαλκιδέων, Χρήστο Παγώνη, το έργο έγινε με χρήματα του δήμου και κατασκευάστηκε από το Τμήμα Εκτέλεσης Έργων Αυτεπιστασίας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

παιδικές χαρές για ΑμεΑ
Πηγή εικόνας:EVIA365.gr

Παιδική χαρά για ΑμεΑ στη Λάρισα

Ο δήμος Λαρισαίων έχει την πρώτη παιδική χαρά αποκλειστικά για ΑμεΑ στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία ειδικής αγωγής στη χώρα. Η πρώτη παιδική χαρά για ΑμεΑ βρίσκεται στη συνοικία της Νεάπολης. Μάλιστα, τις απογευματινές ώρες στο συγκεκριμένο κτίριο λειτουργεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Πηγή εικόνας: tilestwra.com

Πρώτη πιστοποιημένη και για ΑμεΑ παιδική χαρά στην Κόρινθο

Η πρώτη πιστοποιημένη και για ΑμεΑ παιδική χαρά βρίσκεται επί της Γεωργίου Παπανδρέου, πλησίον του Ειδικού Σχολείου Κορίνθου. Αποτελεί νέα κατασκευή  υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας. Έγινε χρήση σύγχρονων υλικών και φέρει την πιστοποίηση της  TUV HELLAS.

Πηγή εικόνας: korinthos.gr

Πρώτη παιδική χαρά για παιδιά ΑμεΑ στην Ζάκυνθο

Η πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ανάγκες εγκαινιάστηκε και στη Ζάκυνθο. Τα ειδικά σχεδιασμένα όργανα τοποθετήθηκαν σε εξωτερικό χώρο του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία που φέρει το όνομα “Γιάννης Βαρδακαστάνης”. Πρόκειται για μια δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Ζακύνθου. Η Ελένη Δραγώνα, πρόεδρος του Ομίλου Rotary Ζακύνθου επισημαίνει:

Η δωρεά της παιδικής χαράς για το εδώ κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Ζακύνθου έγινε πραγματικότητα. Άλλωστε αυτό είναι το Rotary, προσφορά προς την κοινωνία, προσφορά προς το συνάνθρωπο.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία μελών των Ροταριανών Ομίλων Καλαμάτας και Κορίνθου, οι οποίοι συμμετείχαν και συνεισέφεραν στη δωρεά της παιδικής χαράς. Ο Απόστολος Μαμάτας, διοικητή της 2470 Περιφέρειας Rotary αναφέρει:

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και ξεκινήσαμε μια σειρά έργων. Ήταν μία υπόσχεση που είχα δώσει στο δήμαρχο αλλά υπήρξε και από τη πλευρά του μία δέσμευση, ότι ό,τι ανάγκη έχει το νησί θα μας τη φέρει.

Έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την πρόοδο και τις ίσες ευκαιρίες των παιδιών ακόμα και… στο παιχνίδι! Πάντα όμως θα πρέπει να αναζητάμε το καλύτερο. Να μην επαναπαυόμαστε μέχρι ΌΛΑ τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε κάποια παιδική χαρά, η οποία σηματοδοτεί και το δικαίωμα στο χαμόγελο, το παιχνίδι και την κοινωνικοποίησή τους.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

amea-care.gr

ert.gr

iefimerida.gr

infokids.gr

onmed.gr

tilestwra.com

tvstar.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Iωάννα Σταμάτη

Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αγαπώ τα παιδιά, τα ταξίδια και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;