Παιδιά με κώφωση: 9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε

Μέσα από τα ματιά μιας μητέρας βλέπουμε την ιστορία ενός μικρού παιδιού, της Σάρα. Όπως περιγράφει και η ίδια ‘’Η κόρη μου η Σάρα, που είναι 4 ετών γεννήθηκε με κώφωση. Επικοινωνεί χρησιμοποιώντας την Αμερικανική νοηματική γλώσσα αλλά είναι και ένα αναπτυσσόμενο νήπιο που κάνει τα ίδια πράγματα που κάνουν όλα τα νήπια. Μέσα σ’ αυτά τα 4 χρόνια έχω μάθει ότι υπάρχουν μερικές εσφαλμένες αντιλήψεις για τα κωφά παιδιά. Γι’αυτό συγκέντρωσα αυτή τη λίστα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη Σάρα και τα άλλα παιδιά σαν κι αυτήν. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ούτε 2 παιδιά ή οικογένειες είναι όμοιες. Επομένως ό,τι μπορεί να είναι αληθινό για τη Σάρα, μπορεί να μην είναι ακριβές για ένα άλλο κωφό παιδί. Εύχομαι τα ακόλουθα 9 πράγματα να σας επιτρέψουν να ρίξετε μια ματιά στον κόσμο μας, ο οποίος σε πολλά σημεία πιθανό να μοιάζει με τον δικό σας.”

1.Η Σάρα είναι ένα ‘’κανονικό’’ 4χρονο παιδί

Στη Σάρα αρέσει να πηγαίνει στην παιδική χαρά, να επισκέπτεται το Μουσείο τρένου, να πηγαίνει για κολύμπι και κατασκήνωση με τον μπαμπά της και να βλέπει όλους τους παππούδες της. Όταν τη ρωτήσεις ποια είναι τα αγαπημένα της φαγητά, λέει ότι οι καραμέλες και τα αγαπημένα της. Της αρέσει επίσης να διαβάζει, να γράφει, να χοροπηδάει και να τρέχει. Ξέρετε άλλα νήπια που να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά; Πολύ πιθανόν να ξέρετε.

2. Θέματα ορολογίας

‘’Κωφός’’ ή’’ βαρύκοος’’; Μας πήρε πολύ χρόνο να καταλάβουμε τους διάφορους όρους και  ακόμα μαθαίνουμε. Σύμφωνα με τον ερευνητή Μαρκ Μαρσάρκ:’’Συνηθέστερα η λέξη’’ κωφός” χρησιμοποιείται ως επίθετο αναφερόμενο σε κωφά άτομα που βλέπουν τον εαυτό τους ως μέρος μιας κοινότητας συνδεδεμένης με μια κοινή κουλτούρα και πολύ συχνά με μια κοινή γλώσσα-την Αμερικανική νοηματική γλώσσα. Ωστόσο, ο αδόκιμος όρος πλέον χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στην έλλειψη ακουστικής ικανότητας. Σε πολλά κωφά άτομα δεν αρέσει ο όρος  “κώφωση”, γιατί  εμπεριέχει την έννοια της παθολογίας. Επίσης, η Σάρα δεν έχει “ακουστική βλάβη”. Aυτός ο όρος χρησιμοποιείται μερικές φορές αλλά, όπως οι online οδηγίες από τις πηγές για το πρόγραμμα ένταξης  εξηγεί: “Πολλά άτομα αντιπαθούν τον όρο ακουστική βλάβη, διότι περιγράφει τους κωφούς ανθρώπους με βάση τι αδυνατούν να κάνουν”. Ο σύγχρονος όρος που χρησιμοποιείται από την κοινότητα κωφών σήμερα είναι βαρηκοΐα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Η Σάρα δεν χρειάζεται να “διορθωθεί”

Όταν η οικογένειά μας λέει σε κάποιον πολύ τακτικά ότι η Σάρα είναι κωφή, η απάντησή του είναι: “Λυπάμαι!” Δεν υπάρχει λόγος να λυπάστε! Η Σάρα είναι τέλεια όπως είναι και δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι σ’ αυτήν από καμιά άποψη. Κάθε άτομο έχει κάτι ή πολλά πράγματα που το καθιστούν μοναδικό.

4. Δεν φορούν ακουστικά βοηθήματα όλοι όι κωφοί

Μερικοί άνθρωποι με προβλήματα ακοής φορούν ακουστικά βοηθήματα αλλά δεν είναι απαραίτητα για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όταν γεννήθηκε η Σάρα, προετοιμάστηκε για την ακουστική βοήθεια και το φόραγε για αρκετούς μήνες μέχρι που ανακαλύψαμε ότι ο κοχλίας της δεν  είχε πληρως σχηματιστεί και δεν είχε ακουστικό νεύρο, οπότε το ακουστικό βοήθημα δεν της ήταν ωφέλιμο.

5. Η Αμερικάνικη νοηματική γλώσσα είναι η γλώσσα της.

Η Σάρα επικοινωνεί με την Αμερικάνικη νοηματική. Όλοι στη ζωή της Σάρας επικοινωνούν μαζί της και γύρω της σ’αυτήν τη γλώσσα. Η Σάρα επίσης πηγαίνει  στο σχολείο του Μέρυλαντ για κωφούς στην Κολούμπια και διδάσκεται από κωφούς  και έμπειρους δασκάλους.

6.  Σάρα μπορεί να γράψει και να διαβάσει

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς να συμβεί αυτό; Εφόσον η Σάρα δεν ακούει λέξεις στη σελίδα που έχει μπροστά της. Υπάρχουν λοιπόν διάφορες εφαρμογές που έχουν αναγνωριστεί βασιζόμενες σε έρευνες που εξετάζουν κωφούς γονείς και δασκάλους να διαβάζουν στα παιδιά τους με κώφωση.

7. Δεν μπορεί ακόμα να διαβάσει χείλια

Πολλοί άνθρωποι ρωτούν αν η  Σάρα μπορεί να διαβάσει τα χείλια. Η ανάγνωση χειλιών είναι μια δεξιοτεχνία που θα αναπτύξει με τον καιρό. Παρ’ ότι η Σάρα θα τη μάθει, έρευνες υποδηλώνουν ότι περίπου μόνο το 30% (ή και λιγότερο) απ’όσα λέει ο ομιλητής μπορεί να γίνουν προσιτά μέσω ανάγνωσης των χειλιών.

8.Η Σάρα περιέχει πολλές ταυτότητες, όπως ο καθένας μας

Η Σάρα δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ή απλά να εξηγηθεί με ταμπέλες ή ορολογίες-κανένας άνθρωπος δεν μπορεί. Η Σάρα είναι κωφή αλλά είναι και  μια Αμερικανο-Εβραία και ακόμα και αυτοί οι όροι δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα της. Στην ηλικία των 4 ετών, η ταυτότητά της εξελίσσεται ακατάπαυστα.

9. Η κώφωση της Σάρας κάνει την οικογένειά μας ιδιαίτερη

Το να έχει κανείς μια ζωή διαφορετική από αυτή που είχε οραματιστεί είναι γεμάτη προκλήσεις και μας έχει δώσει και πολλή ομορφιά. Έχουμε από καιρό εκτεθεί σε πράγματα που δεν θα ξέραμε ότι υπάρχουν. Έχουμε την ευκαιρία να διδάξουμε αλλά και να μάθουμε από τους άλλους. Πιστεύω ότι το σύμπαν μας προσέχει. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω πάει κάπου με την κόρη μου και έχουμε συναντήσει κάποιον που ξέρει τη νοηματική γλώσσα για διάφορους λόγους και έχει σχέση  με το δικό μας κόσμο. Αυτό είναι ευλογία! Είμαι συνεχώς ευγνώμων γιατί ξέρω ότι η κόρη μου μας έχει δώσει όσα δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν.

Η Sharon Clark είναι μια περήφανη μητέρα και έχει μια καταπληκτική 4χρονη κόρη, την Σάρα που είναι κωφή. Η κώφωση ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση. Όλοι είμαστε ίδιοι αλλά τόσο διαφορετικοί.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρυσή Δημάκη

Σπουδάζω τουριστικά σε ιδιωτικό ιεκ στα Χανιά, και ενδιαφέρομαι για τον τουρισμό των ΑμεΑ. Ασχολούμαι 10 χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την παραδοσιακή μουσική, και τις τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;