Μουσικά εργαστήρια: ίσως το “φάρμακο” να είναι οι νότες

εργαστήρια
Πηγή εικόνας: e-kafeneio.gr

Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση ενός έργου. Μουσική με έναν πιο “αόριστο ορισμό”, είναι και ένα εργαλείο ενδοσκόπησης, έκφρασης, προσωπικής και πολύπλευρης εξέλιξης. Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια σαν εκπαιδευτικό και θεραπευτικό μέσο για διάφορους σκοπούς. Τα μουσικά εργαστήρια για ανάπηρα άτομα είναι μια έκφανση αυτού, με μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.


Τι είναι τα μουσικά εργαστήρια;

Το φεστιβάλ “Μουσικότροπο” φέρνει μια νέα αύρα στη μουσική εκπαίδευση με τα εργαστήρια που παρουσιάζει. Αυτά απευθύνονται σε δασκάλους, καλλιτέχνες και ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική και προτεραιότητα τους ήταν πάντα τα άτομα με αναπηρία, υποστηρίζοντας την αρχή των ίσων ευκαιριών στη ζωή και στην τέχνη. Τα βιωματικά αυτά μουσικά εργαστήρια δεν είναι θεραπευτικά αλλά εκπαιδευτικά. Στόχος τους είναι να αναδείξουν μουσικές δραστηριότητες που εστιάζουν στο λόγο, την κίνηση, τον ήχο αλλά και την αισθητική αγωγή. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία μέσω των μουσικές και μη μουσικών εμπειριών, να βιώσουν τα οφέλη της μουσικής τόσο ως τέχνη όσο και ως μέσο εκπαίδευσης. Η συμμετοχή σε αυτά είναι δωρεάν και υπάρχουν ποικίλα μουσικά εργαστήρια ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει ο ενδιαφερόμενος.

 

εργαστήρια
Πηγή εικόνας: el-gr.facebook.com/mousikotropo/

Μουσικά εργαστήρια και θετικές επιδράσεις

Η μουσική αγωγή συμβάλλει στην αναβάθμιση και ενίσχυση των ικανοτήτων των μαθητών ανεξάρτητα από την αναπηρία τους. Οι συμμετέχοντες, μέσα από μια σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων όπως το παιχνίδι, το τραγούδι, ο χορός, η ενασχόληση με τα μουσικά όργανα, έρχονται σε επαφή με τις μουσικές έννοιες, πειραματίζονται, εκτελούν και δημιουργούν. Αναπτύσσουν το πνεύμα της συνεργασίας, την ομαδικότητα, αποκτούν αυτογνωσία και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Σκοπός των μουσικών εργαστηρίων είναι η ανάδειξη της μουσικής ακρόασης και ερμηνείας ως βασικό εργαλείο εκφραστικότητας και κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρία. Η ειδικός “μουσικοπαιδαγωγός”, εμψυχώνει τους συμμετέχοντες μέσα από συγκεκριμένες μουσικές ασκήσεις και παιχνίδια να καλλιεργήσουν τις ρυθμικές και μελωδικές δεξιότητες τους και να τονώσουν την σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Η μουσική διδασκαλία λειτουργεί ως το κλειδί στην καλλιτεχνική έκφραση όλων των ατόμων ισοδύναμα και ισότιμα.

Προβολή ταινιών ως δραστηριότητα στα μουσικά εργαστήρια

Η επιλογή των ταινιών και των ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των αναπήρων καλλιτεχνών. Σκοπός είναι να δοθεί το έναυσμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ρόλο της τέχνης ως μέσο έκφρασης, δημιουργικότητας και εκπαίδευσης αλλά και να αναδειχθούν θέματα προσβασιμότητας των αναπήρων στην τέχνη είτε ως θεατές είτε ως καλλιτέχνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

εργαστήρια
Πηγή εικόνας: amea-care.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ναταλία Βελώνια-Μπελλώνια

Γεια! Ονομάζομαι Ναταλία και σπουδάζω χημεία στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Όπως και η συγγραφέας Harper Lee "...πιστεύω ότι υπάρχει μόνο ένα είδος ανθρώπων: Άνθρωποι".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;