Κορδόνια με ηλίανθους : βήμα για την διευκόλυνση των ΑμεΑ

SHARE

κορδόνια με ηλίναθους
Πηγή εικόνας: cyprustimes.com

Είναι πολύ πιθανό, να έχετε δει, κυρίως στον χώρο του αεροδρομίου, άτομα να φοράνε κάποια κορδόνια με ηλίανθους και ίσως αναρωτηθήκατε, ποιος ο σκοπός τους.  Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις  δεν φέρουν κάποιο ιδιαίτερο εξωτερικό γνώρισμα, οι οποίοι ίσως να φερθούν με έναν τρόπο, “ασυνήθη” σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα. Άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλους για την ολοκλήρωση της ίδιας διαδικασίας ή αποζητούν την βοήθειας μας για να τα καταφέρουν σε αυτήν. Είναι οι άνθρωποι με αναπηρία και τα συγκεκριμένα κορδόνια, είναι ένα βήμα προς την διευκόλυνση τους.

Τι είναι τα κορδόνια με ηλίανθους;

Κορδόνια με ηλίανθους και βραχιολάκια «Σημαντικός Επιβάτης»: μια καινοτομία της Sunflower Lanyard, η οποία χρησιμοποιείται ήδη παγκοσμίως σε πολλά αεροδρόμια (και όχι μόνο), όπως το Heathrow και το Gatwick. Η συγκεκριμένη «πατέντα», η οποία χρηματοδοτείται από φιλανθρωπικές οργανώσεις επιτρέπει με τον πιο διακριτικό τρόπο στα άτομα με αναπηρία να διαχωριστούν από τους υπόλοιπους επιβάτες. Τα επαναχρησιμοποιούμενα αυτά κορδόνια είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στο αεροδρόμιο και το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί να τα αναγνωρίζει, παρέχοντας στα άτομα που τα φορούν την κατάλληλη βοήθεια. Είναι βέβαια καλύτερο να έχει προηγηθεί επικοινωνία για την παραγγελία ενός τέτοιου κορδονιού, ώστε να αποφευχθούν αναπάντεχα προβλήματα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια τόσο από άτομα που επηρεάζει άμεσα όσο και από τρίτους που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος της ταχύτατης διάδοσης και υιοθέτησής τους σε μέρη και εκτός των αεροδρομίων. Το Marks and Spencer Food ήταν το πρώτο σούπερ μάρκετ που ενστερνίστηκε την συγκεκριμένη ιδέα. Πέραν αυτού, τα συγκεκριμένα κορδόνια παρέχοντα πλέον και σε άλλα μεταφορικά μέσα, σε σούπερ μάρκετ  (Argos, Sainsbury’s και Tesco),  νοσοκομεία και μέρη με μεγάλη προσέλκυση τουριστών. Άλλη ενδιαφέρουσα αντίστοιχη καινοτομία είναι η εγκαινίαση ενός «αισθητηριακού χώρου» σε αεροδρόμια με ηρεμία, κυρίως για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Advertisement

Τα άτομα που φοράνε κορδόνια με ηλίανθους :

 1. Έχουν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για το check in, τον έλεγχο των αποσκευών τους και το πακετάρισμα αυτών μετά τον έλεγχο
 2. Διαθέτουν πιο αναλυτική περιγραφή του τι διαδικασία θα ακολουθήσουν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους
 3. Βοηθιούνται από το καλά ενημερωμένο προσωπικό για την ανάγνωση ενός πίνακα, σήματος ή εισιτηρίου
 4. Μπορούν να ζητήσουν μια πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με το προσωπικό για ανάγνωση των χειλιών σε περίπτωση δυσκολιών στην ακοή
 5. Ενημερώνουν εμμέσως τους γύρω τους για τα προβλήματα συμπεριφοράς που ίσως εμφανίσουν
 6. Ίσως δυσκολευθούν στο ταξίδι τους, λόγω της μεγάλης κίνησης και των πολύβουων ουρών, οπότε κάποιες φορές τους δίνεται προτεραιότητα

Ποια άτομα δικαιούνται ένα τέτοιο κορδόνι;

Τα άτομα που πάσχουν από:

 1. αυτισμό
 2. σύνδρομο Asperger
 3. ορισμένες μαθησιακές δυσκολίες
 4. άνοια
 5. κινητικές δυσκολίες
 6. οπτική ή ακουστική δυσκολία/ανικανότητα
 7. επιληψία και εγκεφαλικούς τραυματισμούς
 8. και γενικά διαταραχές ή παθήσεις που μπορεί να μην είναι ορατές σε άλλους ανθρώπους, αλλά οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές όσων πάσχουν από αυτές.
κορδόνια με ηλίανθους
Πηγή εικόνας: theworldnews.net

Εμπειρίες ατόμων που χρησιμοποίησαν τα βραχιολάκια/κορδόνια με ηλίανθους

Η μητέρα του μικρού Harvey, ο οποίος βρίσκεται στο αυτιστικό φάσμα, υποστήριξε ότι :

Μου αρέσει πολύ που το συγκεκριμένο κορδόνι, δεν βάζει την ταμπέλα του πάσχοντα στο παιδί μου, ενώ παράλληλα ενημερώνει τους γύρω μας για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς.

Μια μερικώς τυφλή, επιληπτική γυναίκα σημείωσε:

Στην αρχή, ένιωθα λίγο χαζή φορώντας το κορδόνι με τους ηλίανθους και είπα στον σύζυγό μου πως δεν ήθελα να το βάλω, παρά της ενθάρρυνση του. Όταν τελικά το έβαλα, κατάφερα να πάω μόνη μου να ψωνίσω, πράγμα που δεν κάνω ποτέ. Το κορδόνι μου έδωσε αυτοπεποίθηση, αφού ήξερα (όπως και έγινε) ότι οι γύρω μου θα προσπαθούσαν να με βοηθήσουν.

Advertisement

https://www.youtube.com/watch?v=KXyoQiHqK8E&feature=emb_title

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεια! Ονομάζομαι Ναταλία και σπουδάζω χημεία στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Όπως και η συγγραφέας Harper Lee "...πιστεύω ότι υπάρχει μόνο ένα είδος ανθρώπων: Άνθρωποι".

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG