Γονείς παιδιών με κινητικά προβλήματα

 

γονιός με παιδί με κινητικά προβλήματα
Πηγή: https://www.alfavita.gr/

Πώς είναι άραγε να είσαι γονιός με παιδί με κινητικά προβλήματα; Σίγουρα όχι κάτι εφιαλτικό, αλλά ούτε και κάτι ασυνήθιστο. Οι δυσκολίες που θα προκύψουν στην καθημερινότητα και σίγουρα στη μετέπειτα ζωή τόσο του παιδιού, όσο και των γονιών είναι πολλές. Τίποτα όμως δεν είναι άλυτο και μη αντιμετωπίσιμο. Αν υπάρχει θέληση και άνθρωποι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες για τα παιδιά τους, τότε υπάρχουν ελπίδες για μία ομαλή καθημερινότητα χωρίς προβλήματα.

Μετακίνηση

Ένα παράδειγμα είναι η μετακίνηση. Χρειάζεται πρωινό ξύπνημα για να ξεκινήσει η φροντίδα του παιδιού. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη η αυτοεξυπηρέτηση. Για αυτό το λόγο χρειάζεται ένας άνθρωπος με υπομονή για να το αναλάβει. Δυστυχώς η μετακίνηση είναι αρκετά δύσκολη, όχι μόνο στο χώρο του σπιτιού αλλά και γενικότερα σε εξωτερικές υποθέσεις. Όπως είναι για παράδειγμα η εργασία, τα χόμπι και το σχολείο. Είναι αναγκαίο ένα ειδικό όχημα προκειμένου να είναι εφικτή η μετακίνηση και να μπορούν να εξυπηρετηθούν και τα παιδιά και οι γονείς.

Πηγή: www.paidiatros.com

Ψυχολογική κατάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική είναι επίσης και η καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν πολλοί παράγοντες.Ένας γονιός με παιδί με κινητικά προβλήματα έχει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό. Μέσα από την καθημερινή ενασχόληση μαζί του, με ψυχαγωγικά και διασκεδαστικά παιχνίδια. Μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα του παιδιού με κινητικά προβλήματα. Η εμψύχωση γενικότερα είναι σημαντική έως αναγκαία. Καθημερινά τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και γενικότερα άσχημες ψυχολογικά καταστάσεις. Επομένως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό με πολλούς τρόπους.

Στον αντίποδα ένας γονιός με παιδί με κινητικά προβλήματα δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Η υπομονή, το κουράγιο, το πείσμα είναι χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία. Ένα παιδί με κινητικά προβλήματα είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο παιδί και έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Χρειάζεται συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι. Δεν είναι τόσο κακό αν κάποιοι ”φύλακες” οι λεγόμενοι γονείς, έχουν άσχημες μέρες, νιώθουν πολλές φορές κουρασμένοι. Δεν παύουν να είναι άνθρωποι.

Γονιός με παιδί με κινητικά προβλήματα
Πηγή:amea-care.gr

Εκπαίδευση

Ένα ακόμη δύσκολο κομμάτι είναι η εκπαίδευση. Μπορεί να χαρακτηριστεί από περιορισμένη ως ανύπαρκτη. Για ένα παιδί με προβλήματα κινητικά είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρει να συνεχίσει την εκπαίδευση του σε αρκετές βαθμίδες. Και αυτό όχι γιατί νοητικά υστερεί, αλλά οι σχολικές μονάδες ενδεχομένως να μην έχουν τα απαραίτητα μέσα. Χρειάζεται βοήθεια από την οικογένεια. Όπως για παράδειγμα η εύρεση ενός σχολείου που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συγκεκριμένου παιδιού. Επομένως αυτό είναι ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι για την οικογένεια.

Θα υπάρξουν σίγουρα δύσκολες στιγμές και αρκετά προβλήματα. Όλα αυτά όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από καθημερινή προσπάθεια και διαρκής βελτίωση. Εάν είσαι γονιός με παιδί με κινητικά προβλήματα μπορείς να καταλάβεις απόλυτα και χωρίς πολύ προσπάθεια.

 

 

Πηγές:

(2020)Άνθρωποι με αναπηρία ή κοινωνία με αναπηρία; – ΑμεΑ Care

Ανακτήθηκε από:www.amea-care.gr (Τελευταία πρόσβαση:24/09/2020)

(2020)https://www.amea-care.gr/παιδιά-με-αναπηρία-γονείς-διαφορετικ/

Ανακτήθηκε από:www.amea-care.gr (Τελευταία πρόσβαση:24/09/2020)

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Ζωγράφου

Ονομάζομαι Ξανθή και κατάγομαι από την Αίγινα. Ζω όμως στο Ρέθυμνο, όπου και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα φιλολογίας ,στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;