Γνωρίστε τον τυφλό κριτικό ταινιών, Τόμμυ Έντισον!

Γνωρίστε τον τυφλό κριτικό ταινιών, Τόμμυ Έντισον!

Οι περισσότεροι ίσως  έχουμε σκεφτεί ότι πρέπει να είναι δύσκολο έως ανέφικτο για έναν άνθρωπο με τύφλωση να παρακολουθήσει μία ταινία. Η πραγματικότητα διαψεύδει τις υποθέσεις και μας δίνει την καλύτερη απάντηση. Η θέληση κάποιων ανθρώπων είναι υποδειγματική. Όχι μόνο παρακολουθούν ταινίες αλλά μπορούν να είναι κριτικοί ταινιών! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Τόμμυ Έντισον. Γεννήθηκε με μη ανεπτυγμένο οπτικό νεύρο, γεγονός που του στερεί τη δυνατότητα της όρασης. Ωστόσο ο ίδιος στηρίζεται στην αίσθηση της ακοής ώστε να κρίνει αν μία ταινία είναι καλή ή δεν είναι. Αρχικά ήταν απογοητευμένος που δεν μπορούσε να δει τις ταινίες, αλλά σκέφτηκε, όπως λέει ο ίδιος, ότι θα είχε πλάκα να ασκεί κριτική σε αυτές από την πλευρά ενός τυφλού ανθρώπου.

Με ποιον τρόπο παρακολουθεί τις ταινίες;

Ορισμένοι τον ρωτούν πώς μπορεί να κάνει κριτική στις ταινίες εφόσον δεν μπορεί να τις δει. Η απάντηση που δίνει είναι ότι πριν το 1928 που ήταν βωβές, πράγματι δεν θα μπορούσε να τις κρίνει. Η τοποθέτηση διαλόγων στις ταινίες όμως του προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Μέσω της έντασης της φωνής, του τρόπου ομιλίας και του περιεχομένου των διαλόγων, ο Τόμμυ Έντισον αντλεί σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα της ταινίας. Η ερμηνεία των ηθοποιών, το σενάριο και η σκηνοθεσία μπορούν να γίνουν αντιληπτά μέσω της ακρόασης. Η μουσική επίσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την ατμόσφαιρα της ταινίας. Τα ακουστικά ερεθίσματα είναι πολλά και αρκετά διαφωτιστικά. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι έχει αναπτυχθεί μία τεχνολογία, η οποία περιγράφει στον ενδιαφερόμενο την πλοκή της ταινίας στις σκηνές όπου δεν υπάρχουν διάλογοι. Η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται δυστυχώς σε όλους τους κινηματογράφους και τα DVD.

Το κανάλι στο YouTube

Ο Τόμμυ Έντισον διαθέτει κανάλι στο YouTube, στο οποίο ανεβάζει τις κριτικές του για τις ταινίες. Τα βίντεό του έχουν πολλές προβολές και διακρίνονται για το χιούμορ και τον εύθυμο χαρακτήρα τους. Ο ίδιος αυτοσαρκάζεται λέγοντας: “Δεν κάνω σπόιλερ, δεν ξέρω καν τι έγινε στην ταινία”. Οι δύο αγαπημένες του ταινίες είναι το “Hugo” του Μάρτιν Σκορτσέζε και τα “Καλά παιδιά”. Για τη δεύτερη λέει μάλιστα ότι μπορεί κανείς να τη δει χωρίς εικόνες, σε μία σπασμένη τηλεόραση και να την κατανοήσει. Εκτός όμως από τα βίντεο με τις κριτικές ανεβάζει και βίντεο από την καθημερινή του ζωή. Τα βίντεο αυτά δείχνουν με χιούμορ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με τύφλωση. Λύνουν τις απορίες του κόσμου σχετικά με το πώς ανταποκρίνεται σε διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα πώς μαγειρεύει ή πώς βγάζει χρήματα από το ATM. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από κριτικός ταινιών είναι και ραδιοφωνικός παραγωγός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές:

Στελλάκη Α. (2014). Τόμι Έντισον, ο τυφλός κριτικός κινηματογράφου. Ανακτήθηκε στις 03-07-2021 από https://www.in.gr/2014/12/03/plus/features/tomi-entison-o-tyflos-kritikos-kinimatografoy/ (Τελευταία πρόσβαση 03-07-2021).

Χατζηδημητρίου, Μ. (2014). Tommy Edison, ο τυφλός κριτικός κινηματογράφου μιλά στο WE. Ανακτήθηκε στις 03-07-2021 από https://www.news247.gr/weekend-edition/tommy-edison-o-tyflos-kritikos-kinimatografoy.6308044.html. (Τελευταία πρόσβαση 03-07-2021).

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Ιωσηφίδου

Είμαι ειδική παιδαγωγός από τη Θεσσαλονίκη. Αγαπώ τις ξένες γλώσσες, την αρχαία και τη βυζαντινή ιστορία και τα videogames.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;