Γκρέτα Τούνμπεργκ: μάχη χωρίς τέλος

Πηγή εικόνας: https://www.protothema.gr

Η κλιματική αλλαγή είναι η βασική πρόκληση της εποχής μας. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες.

Για παράδειγμα, οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης δοκιμάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές δασών. Οι περιοχές της Μεσογείου αντιμετωπίζουν κινδύνους ξηρασίας και πυρκαγιών. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης δέχονται μεγάλες ποσότητες βροχοπτώσεων και πλημμυρών. Επίσης, σε περιοχές όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται από το φυσικό τους περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό διαθέτουν λίγους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση αριθμού θανάτων, ασθενειών και εξαφάνισης πολλών ειδών φυτών και ζώων. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής φαίνεται ότι θα αυξηθούν όσο περνάει ο χρόνος.

Γκρέτα Τούνμπεργκ

Με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συνεχείς κλιματικές αλλαγές του περιβάλλοντος η δεκαεξάχρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, Σουηδή ακτιβίστρια, αποφάσισε να δράσει δυναμικά. Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Με το έργο της και την επιμονή της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει πλήθος κόσμου. Βέβαια, έχει γίνει και στόχος πολλών επικριτών, οι οποίοι έκριναν αρνητικά την εμφάνιση της και την κατηγόρησαν λόγω της διαφορετικότητάς της. «Το πρόσωπο αυτού του παιδιού αποτελεί το νέο αντικείμενο μίσους των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πρότυπο για χιλιάδες νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».

«Όταν οι haters αρχίζουν ν΄ασχολούνται με την εμφάνισή σου και τη διαφορετικότητά σου, αυτό σημαίνει πως δεν έχουν τίποτε άλλο να βρουν. Και τότε ξέρεις ότι κερδίζεις! Έχω σύνδρομο Άσπεργκερ και αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές είμαι λίγο διαφορετική από αυτό που θεωρείται κανονικό. Και αν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες, το να είναι κανείς διαφορετικός, είναι μια υπερδύναμη», έγραψε η Γκρέτα στο Instagram.

«Δεν μιλάω δημόσια για τη διάγνωσή μου για να κρυφτώ πίσω από αυτό, αλλά επειδή γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν άγνοια και εξακολουθούν να το βλέπουν ως “ασθένεια”, ή κάτι αρνητικό. Και πιστέψτε με, η διάγνωσή μου με έχει περιορίσει. Πριν αρχίσω το σχολείο, δεν είχα ενέργεια, δεν είχα φίλους και δεν μιλούσα σε κανέναν. Απλά καθόμουν σπίτι με διατροφική διαταραχή. Όλα αυτά είναι παρελθόν τώρα, αφού έχω βρει ένα νόημα, σε έναν κόσμο που μερικές φορές φαίνεται ότι δεν έχει νόημα για τόσους πολλούς ανθρώπους, αναφέρει επίσης η δεκαεξάχρονη ακτιβίστρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκρέτα Τούνμπεργκ
Πηγή εικόνας: https://www.alfavita.gr

Όπως επισημαίνει η Γκρέτα σε δημοσίευσή της στο Instagram έχει σύνδρομο Άσπεργερ, μία διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.  Συνειδητοποιεί πως η διάγνωσή της την περιόρισε στα πρώτα χρόνια της ζωής στης. Παρουσίαζε δυσκολίες σε βασικά στοιχεία κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή ελλειμματικής συμπεριφοράς. Παρ’ όλα αυτά για την ίδια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να κατακτήσει και να πολεμήσει αυτό που πραγματικά επιδιώκει. Να ευαισθητοποιήσει ολόκληρο το πλανήτη και να κινητοποιήσει τους φορείς που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από τη δυναμική της δράση επαναπροσδιόρισε τις αξίες της και ανακάλυψε ποιο είναι το πραγματικό νόημα στη ζωή. Το νόημα που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα.

Το να είναι κάποιος “διαφορετικός” δεν είναι ελάττωμα και κανείς δεν πρέπει να το αντιλαμβάνεται ως κάτι αρνητικό. Όποιος βάζει στόχους και έχει υψηλές απαιτήσεις από τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και από τους γύρω του μπορεί να κάνει θαύματα. Η Γκρέτα λοιπόν τα κατάφερε και βραβεύτηκε πολλές φορές για τη δράση της. Τον Νοέμβριο του 2018, τιμήθηκε με την υποτροφία Φρισχουσέτ για το Νεαρό Πρότυπο Πρόσωπο της Χρονιάς. Τον Δεκέμβριο του 2018, το περιοδικό Time την ονόμασε ως ένας από τους σημαντικότερους έφηβους του 2018. Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας η Τούνμπεργκ ψηφίστηκε η πιο σημαντική γυναίκα της χρονιάς στη Σουηδία το 2019. Η βράβευση βασίστηκε σε μια έρευνα από το ινστιτούτο Inizio για λογαριασμό της εφημερίδας Aftobladet. Τρεις Νορβηγοί νομοθέτες την πρότειναν για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, ενώ έχει τιμηθεί αρκετές ακόμα φορές για το σπουδαίο έργο της και το δυναμικό της χαρακτήρα.

Το περιβάλλον χρειάζεται τη βοήθειά μας. Η συνειδητοποίηση πως η φύση χρειάζεται φροντίδα αποτελεί βασικό βήμα για τη λύση των προβλημάτων. Η Γκρέτα αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα και πρότυπο για τις νέες γενιές. Αν οι άνθρωποι ενωθούν για το κοινωνικό καλό υπάρχουν πιθανότητες να προληφθούν πολλές επερχόμενες φυσικές καταστροφές και όχι μόνο.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

ec.europa.eu

el.wikipedia.org

www.lifo.gr

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Ζάβρα

Απόφοιτη φιλολογίας. Λατρεύω την διδασκαλία και την ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση τόσο παιδιών, όσο και ενηλίκων. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον κόσμο, αλλά και να τον αλλάξει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;