Φυσικοθεραπεία για παιδιά με ειδικές ικανότητες

Φυσικοθεραπεία για παιδιά
Πηγή: therabees.com

Ήρθε η ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε πιο διεξοδικά μια επιστήμη, για την οποία το μόνο που γνωρίζουμε είναι το κομμάτι της μάλαξης και στη καλύτερη περίπτωση αυτό της χειροπρακτικής. Το φάσμα της είναι τεράστιο, όπως μεγάλη και η βοήθεια της σε ενήλικες και παιδιά με ειδικές ικανότητες. Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα για την φυσικοθεραπεία.

Πηγή: sheknows.com

Γονείς και αποδοχή των παιδιών τους

Όπως μπορεί πολύ εύκολα ν’ αντιληφθεί κάποιος, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τον τρόπο ζωής των παιδιών με ειδικές ανάγκες, έχουν οι ίδιοι οι γονείς τους. Ακόμα και σήμερα, δυστυχώς, πολλοί γονείς δε γνωρίζουν τα οφέλη της φυσικοθεραπείας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες ή δεν τη θεωρούν απαραίτητη. Ένα πλάνο φυσικοθεραπείας όμως, εξατομικευμένα σχεδιασμένο, μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη καθημερινότητα του παιδιού. Ένα παιδί με ειδικές ανάγκες ενδεχομένως να έχει δυσκολίες στη πραγματοποίηση απλών καθημερινών κινήσεων (να περπατήσει σωστά, να τρέξει, ακόμα και να σηκωθεί από το κρεβάτι του ή να κρατήσει σταθερό το κεφάλι του αποτελεί). Λόγος που αρκετοί γονείς δεν θεωρούν απαραίτητη τη φυσικοθεραπεία είναι, όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται στην εποχή μας, η υπερπροστασία για το παιδί τους, καθώς το θεωρούν εξαιρετικά ευάλωτο.

Το παιδί με κινητικές δυσκολίες αναπόφευκτα οδηγείται σε αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς δεν μπορεί να συμμετέχει σε δραστηριότητες με συνομήλικούς του. Συχνά τα παιδιά εισπράττουν συμπόνια και λύπηση από τους γύρω τους. Έτσι όμως, δε θα καταφέρουν να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικοι, να εργαστούν και να χτίσουν τη δική τους ζωή.

Φυσικοθεραπεία για παιδιά
Πηγή: flexiblephysiotherapy.com

Ρόλος του φυσικοθεραπευτή

Εδώ λοιπόν έρχεται ο ρόλος του θεραπευτή και στη συγκεκριμένη περίπτωση του φυσικοθεραπευτή όπου μέσα από τη συζήτηση και τη δουλειά θα καταφέρει πράγματα για τα παιδιά που δε φανταστήκαμε ποτέ πρίν! Ξεκινώντας απ´ τα πολύ βασικά, δηλαδή πώς θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του, πώς θα ισορροπήσει σωστά, με ποιο τρόπο θα καταφέρει να παίζει με τα παιχνίδια του χωρίς να πέφτει, ακόμη και η διαδικασία της μετακίνησης του στο ίδιο του το σπίτι,  θα γίνει πολύ πιο εύκολη με τον καιρό. Κύριο μέλημα λοιπόν για τη φυσικοθεραπεία για παιδιά είναι να ξεκινήσουν όλα απ´ την αρχή σε συνεργασία με το γονιό, όπου θα έχει το ρόλο του «φυσικοθεραπευτή» στο σπίτι, γιατί χωρίς τη δική του αμέριστη προσπάθεια οι θεραπείες δεν θα πετύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Το παιδί λοιπόν μέσα απ’ τη φυσικοθεραπεία θα ενδυναμωθεί, θα γίνει λειτουργικό στα πλαίσια που του επιτρέπει το πρόβλημα υγείας του, θα αυτοεξυπηρετείται, θα μπορέσει ν´ ασχοληθεί ακόμη και με το άθλημα που αγαπάει. Όλα αυτά θα τα έχει πετύχει με «ασκήσεις» που θυμίζουν παιχνίδι, σ´ ένα περιβάλλον που θυμίζει παιδότοπο, καθώς τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά και με ανθρώπους που τα λατρεύουν, έχοντας ως στόχο να προβάλουν και να αναπτύξουν τις ειδικές ικανότητες τους. Θα δούμε λοιπόν τον φυσικοθεραπευτή να παίζει με το παιδί, να του μαθαίνει νέες δεξιότητες, να του γνωρίζει τον έξω κόσμο και εμβαθύνοντας να διδάσκονται τα σωστά πρότυπα κίνησης, ο σωστός τρόπος βάδισης και οι κινήσεις των άκρων και του κορμού τους  να γίνονται κάθε μέρα ακόμα πιο αποτελεσματικές. Σημαντικά κομμάτια της φυσικοθεραπείας θεωρούνται η υδροθεραπεία και η  ιπποθεραπεία, δύο είδη θεραπειών με τρομερά αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα των θεραπειών δείχνουν στα παιδιά και τους γονείς τις πραγματικές και νέες τους δυνατότητες. Αγκαλιάστε λοιπόν τα παιδιά και γεμίστε τα αυτοπεποίθηση μαζί με τους θεραπευτές τους, ώστε να λάβουν τα εφόδια που χρειάζονται για να παλέψουν με ίσες ευκαιρίες στην υπόλοιπη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικοθεραπεία για παιδιά
Πηγή:lifehub.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εμμανουήλ Φιωτάκης

Είμαι απόφοιτος του Τ.Ε.Ι. Πατρών τμήματος φυσικοθεραπείας και κατάγομαι από τα Χανιά .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;