EyeHarp: ένα πρωτότυπο μουσικό όργανο

EyeHarp: ένα πρωτότυπο μουσικό όργανο
Το λογότυπο του EyeHarp Πηγή εικόνας: youtube.com

Τι είναι το EyeHarp;

Το EyeHarp αποτελεί ένα πρωτότυπο μουσικό όργανο, το οποίο δίνει σε ανθρώπους με αναπηρία τη δυνατότητα να παίζουν μουσική. Προϋποθέτει μόνο την κίνηση των οφθαλμών για την παραγωγή ήχων. Είναι κατάλληλο για ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μυϊκή δυστροφία, ακρωτηριασμό μέλους ή τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Είναι επίσης κατάλληλο και για άτομα με διανοητικές αναπηρίες.

Εφεύρεση του EyeHarp

Το EyeHarp έχει εφευρεθεί από τον Ζαχαρία Βαμβακούση, ερευνητή στο Music and Machine Learning Lab, στο Pompeu Fabra University στη Βαρκελώνη. Ξεκίνησε ως μέρος της μεταπτυχιακής διπλωματικής του εργασίας και συνεχίστηκε στη διδακτορική του διατριβή. Έμπνευση αποτέλεσε ένας φίλος του, ο οποίος μετά από δυστύχημα με τη μηχανή του δεν μπορούσε πλέον να παίξει μουσικά όργανα.

Το 2019 ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης και η ομάδα του ίδρυσαν την ένωση EyeHarp. Σκοπός του μη κερδοσκοπικού αυτού οργανισμού είναι η περαιτέρω εξέλιξη του EyeHarp, καθώς και η διάθεσή του στους χρήστες με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Στην ιστοσελίδα του EyeΗarp οι επισκέπτες μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια του οργανισμού με τη δωρεά τους.

EyeHarp: ένα πρωτότυπο μουσικό όργανο
Το EyeHarp Πηγή εικόνας: twitter.com

Χαρακτηριστικά

Είναι ένα ψηφιακό όργανο το οποίο λειτουργεί με το βλέμμα και επιτρέπει σε ανθρώπους με σωματική αναπηρία να μαθαίνουν και να παίζουν ανεμπόδιστα μουσική. Ο δημιουργός του έχουν φροντίσει ώστε το EyeHarp να προσφέρει τη δυνατότητα εκφραστικότητας, όπως θα συνέβαινε με κάθε συνηθισμένο μουσικό όργανο. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής μπορεί να εξελίξει το επίπεδό του και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στην ερμηνεία των κομματιών. Κοιτώντας τις νότες στην οθόνη θα μπορεί να παίζει όμορφες μελωδίες.

Οι νότες είναι τοποθετημένες σε κυκλική διάταξη με μία άσπρη τελεία στο κέντρο καθεμίας ώστε να εστιάζουν καλύτερα το βλέμμα τους οι χρήστες. Υπάρχουν κανονικά οι οκτάβες, η δυνατότητα για λεγκάτο, στακάτο και όλες οι τεχνικές  που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα όργανα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είναι ότι προσαρμόζεται στο επίπεδο του κάθε μουσικού και είναι κατάλληλο και για αρχάριους και για προχωρημένους. Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που εξασκεί τη μνήμη των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκατάσταση στον υπολογιστή

Το μόνο που χρειάζεται είναι οι μουσικοί να εγκαταστήσουν το λογισμικό του Eyeharp στον υπολογιστή τους. Στη συνέχεια, να το χρησιμοποιήσουν με το Eyetracker, την ειδική κάμερα που παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών τους. Οι απαιτήσεις που έχει από έναν υπολογιστή ή λάπτοπ είναι Windows OS, 1.8GHz επεξεργαστή (το ελάχιστο) είτε Intel i5 2GHz επεξεργαστή ή καλύτερο, 850 MB ελεύθερο χώρο, 13” οθόνη (το ελάχιστο), ή 19”-27” (το ιδανικό).

Αξιοποίηση του EyeHarp

Το EyeHarp χρησιμοποιείται επίσης από μουσικοθεραπευτές διότι αξιοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής προς όφελος των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες. Καθηγητές μουσικής και ειδικά σχολεία διαθέτουν αυτό το μουσικό όργανο ώστε να διδάξουν μουσική στους μαθητές τους. Οι χρήστες του EyeHarp μπορούν να παίξουν σε ομάδες και ορχήστρες μαζί με άλλους μουσικούς. Ο χρήστης μπορεί να παίξει από απλά έως πολύ σύνθετα μουσικά κομμάτια και να γίνει επαγγελματίας μουσικός.

Σημασία του EyeHarp

Ως τώρα οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία αποκλείονταν από τη μουσική. Αυτό συνέβαινε λόγω του ότι τα τυπικά μουσικά όργανα απαιτούσαν τη σταθερή και συντονισμένη χρήση των μελών του σώματος. Η σχέση των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες με τη μουσική ήταν αυστηρά περιορισμένη, με τους πρώτους να είναι μόνο ακροατές. Αντιλαμβάνεται κανείς την αδιαμφισβήτητη αξία ενός μουσικού οργάνου προσβάσιμου από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα είτε με παράλυση. Όλοι έχουν το δικαίωμα να παίζουν μουσική! Το EyeHarp έχει δημιουργηθεί ώστε να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως της φυσικής του κατάστασης.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Music of the eyes (2020). EyeHarp. Ανακτήθηκε στις 03-04-2021 από EyeHarp – Playing music with the eyes.

Hagen, M. (2020). EyeHarp – Play Music Without Barriers. Ανακτήθηκε στις 03-04-2021 από EyeHarp – Play Music Without Barriers |Closing The Gap.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Ιωσηφίδου

Είμαι ειδική παιδαγωγός από τη Θεσσαλονίκη. Αγαπώ τις ξένες γλώσσες, την αρχαία και τη βυζαντινή ιστορία και τα videogames.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;