ΕΟΠΥΥ: Νέα δεδομένα για τη φυσικοθεραπεία

ΕΟΠΥΥ
Πηγή εικόνας: pediatrictherapy.in

Για άλλη μια φορά η ειδική αγωγή και τα παιδιά που την έχουν ανάγκη είναι προ των πυλών να δεχθούν ένα ακόμη μέτρο, αυτή τη φορά στο κομμάτι της φυσικοθεραπείας. Αυτό το μέτρο όμως, όσο ανεπηρέαστο θ′ αφήσει το ευρύ κοινό, τόσο μεγάλο εμπόδιο θα είναι για τα παιδιά που χρήζουν φυσικοθεραπείας και λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, στη καθημερινή μάχη που δίνουν με μοναδικούς σύμμαχους όπως προκύπτει πλέον τους γονείς και τους θεραπευτές τους.

Τα  νέα λοιπόν που κατέφθασαν στ′ αυτιά χιλιάδων γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες και σε εκατοντάδες φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με αυτά και γενικότερα με την ειδική αγωγή δεν ήταν πολύ ευχάριστα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εντελώς απροειδοποίητα, παύει η αποζημίωση για φυσικοθεραπεία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, που πραγματοποιούνται από φυσικοθεραπευτές μη συμβεβλημένους με τον Οργανισμό. Ουσιαστικά λοιπόν, εάν αυτά τα παιδιά μέχρι στιγμής έκαναν φυσικοθεραπείες μαζί με έναν φυσικοθεραπευτή ο οποίος δεν είναι συμβεβλημένος αναγκάζονται να τον αλλάξουν, εάν δε θέλουν ή δεν αντέχουν καλύτερα οι γονείς να επωμιστούν όλο το βάρος του κόστους των φυσικοθεραπειών.

ΕΟΠΥΥ
Πηγή: allaboutkidsrehabilitationcentre.com

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα στην ειδική αγωγή

Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα και θα ισχύει σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ μέχρι και την τελευταία  ημερολογιακή ημέρα του τρέχοντος έτους είναι ότι οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες αποζημιώνονταν για μέρος των θεραπειών που έκαναν ανεξαρτήτως ποιον φυσικοθεραπευτή επέλεγαν, συμβεβλημένο ή μη. Αυτή η τακτική ερχόταν όπως θα παρατηρήσει κάποιος σε αντιδιαστολή  με άλλες περιπτώσεις ανάγκης για φυσικοθεραπεία από κάποιον ασθενή όπου η φυσικοθεραπεία πρέπει να πραγματοποιηθεί είτε σε δημόσιο φορέα είτε σε κάποιο συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή προκειμένου να αποζημιωθεί ο ασθενής. Ο λόγος ήταν λόγω της ανάγκης φυσικοθεραπείας γι′ αυτά τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμη και για πάντα και λόγω του υψηλού κόστους που παρουσιάζει μια τέτοια ανάγκη. Βέβαια, να τονίσουμε σ´ αυτό το σημείο, ότι κάθε παιδί πριν λάβει την έγκριση για  αποζημίωση για τις θεραπείες του, περνούσε από εξονυχιστικό έλεγχο από δημόσια ειδική επιτροπή προκειμένου να κριθεί αν τηρεί όλα τα κριτήρια που χρήζουν αποζημίωση για φυσικοθεραπείες.

ΕΟΠΥΥ
Πηγή: thephysiospace.com

Τι θα ισχύει από 01/01/2020 σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή από την πρώτη μέρα του νέου έτους για να αποζημιώνονται οι θεραπείες αυτών των παιδιών πλέον θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπείας αυτοί οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές ανέρχονται στον αριθμό των 174 πανελλαδικά! Όπως γίνεται αντιληπτό αυτός ο αριθμός φυσικοθεραπευτών είναι αδύνατον να καλύψει την ανάγκη για αποκατάσταση στις κινητικές δυσκολίες αυτών των παιδιών. Όπως επίσης είναι απίθανο να υπάρχει μέσα σ′ αυτό τον μικρό αριθμό έστω ένας φυσικοθεραπευτής για κάθε μία από τις 54 νομαρχίες της χώρας μας. Επιπλέον όσο θετικός και να είναι κάποιος, λαμβάνοντας υπόψη τις υποσχέσεις του οργανισμού ότι δε θα αρνηθεί να εξυπηρετήσει ατομικά αιτήματα γονέων που δεν θα έχουν πρόσβαση σε συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή, σίγουρα του γεννώνται επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των υποσχέσεων αυτών.

ΕΟΠΥΥ
Πηγή: juniorsclub.com

 Η σημασία του μέτρου για τα παιδιά

Σίγουρα όσα στοιχεία εξέτασαν οι αρμόδιοι λαμβάνοντας αυτή την απόφαση κανείς δε μπήκε στη θέση αυτών των παιδιών και των γονιών τους. Πόσο εύκολο θα είναι άραγε για ένα παιδί που από τους πρώτους μήνες της ζωής του επισκέπτεται έναν συγκεκριμένο φυσικοθεραπευτή να έρθει στη δυσάρεστη θέση μετά από 2, 5, ή ακόμη και 10 χρόνια να τον αλλάξει. Τα παιδιά αυτά έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον φυσικοθεραπευτή τους που όσο άξιος και να είναι ο επόμενος συνάδελφος που θα το αναλάβει, σίγουρα θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού αυτού. Ο φυσικοθεραπευτής λοιπόν ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες γνωρίζει όλα τα χαρακτηριστικά του, την εξέλιξη του ακόμα και τους τρόπους για να ″πείθει″ το παιδί να ασκηθεί μαζί του. Γνωρίζει πως να το κάνει να χαμογελάσει, να ξεχαστεί και να περάσει όμορφα κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση και πόσο μάλλον τα παιδιά! Τέλος, δε θα πρέπει να μας διαφεύγει και η περίπτωση να μην υπάρχει συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής σε κοντινή απόσταση (σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που προαναφέραμε) με αποτέλεσμα γονείς και παιδιά να επέρχονται σε μία ακόμα ταλαιπωρία διανύοντας μια μεγάλη απόσταση για να επισκεφθούν το νέο τους φυσικοθεραπευτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό που ελπίζουν όλοι είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και να προσαρμοστεί αυτό το νέο μέτρο ώστε να μην βγαίνει ζημιωμένος τόσο ο οργανισμός υγείας σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό, αλλά κυρίως οι γονείς και τα παιδιά αυτά που έχουν την ανάγκη της αμέριστης βοήθειας από το κράτος. Ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τους μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με την ειδική αγωγή για τους οποίους δε θα ήταν καθόλου ευχάριστο να μειωθεί ακόμη περισσότερο η εργασία τους τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

ΕΟΠΥΥ
Πηγή: philenews.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εμμανουήλ Φιωτάκης

Είμαι απόφοιτος του Τ.Ε.Ι. Πατρών τμήματος φυσικοθεραπείας και κατάγομαι από τα Χανιά .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;