Δραστηριότητες για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

μαθησιακές δυσκολίες

Ένας νέος μήνας ξεκίνησε αλλά ακόμα χρειάζεται να μείνουμε σπίτι για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Στο διάστημα αυτό όμως, που παραμένουν και τα σχολεία κλειστά, θα πρέπει να βοηθάμε όλα τα παιδιά να εξελίσσονται με μαθησιακές δραστηριότητες. Μεγαλύτερη ανάγκη έχουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αρχικά θα ήταν καλό να αναφέρουμε ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά. Σύμφωνα με το DSM-V (εγχειρίδιο διαγνωστικών κριτηρίων της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας) οι μαθησιακές δυσκολίες είναι οι εξής:

Διαθέσιμες εφαρμογές στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι σύμμαχός μας αφού μας προσφέρει κάποιες εφαρμογές δωρεάν που μπορούμε να κατεβάσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε για να καλλιεργήσουμε τις διάφορες δεξιότητες. Ένα παράδειγμα είναι μια εφαρμογή για τη δυσλεξία «Τα άστρα του κάστρου», η οποία βοηθάει την καλλιέργεια της αναγνωστικής ευχέρειας. Το παραμύθι «Άστρα του κάστρου» εστιάζει στο συνδυασμό συμφώνων –στρ και απευθύνεται σε μαθητές πρώτης και δευτέρας δημοτικού καθώς επίσης και σε μεγαλύτερους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία. Επιπλέον, προτείνεται και για μικρότερα παιδιά που δεν διαβάζουν ακόμη, για την καλλιέργεια του αναδυόμενου γραμματισμού, μέσα από την επιλογή «Ακούω το παραμύθι». Ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος που δείχνει πώς χρησιμοποιείται η εφαρμογή:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιχνίδια

Υπάρχουν βέβαια και κάποια παιχνίδια διαθέσιμα στην αγορά με μικρό κόστος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά. Έτσι έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν παίζοντας. Κάποια από αυτά είναι το Rocket Frames Ανάγνωση και το Rocket Cards Φωνολογική Επίγνωση.

Στο Rocket Frames περιλαμβάνονται 60 κάρτες διπλής όψης. Στη μία όψη το κάθε τετράγωνο πλαίσιο αναπαριστά μία συλλαβή της λέξης που απεικονίζεται, ενώ στην άλλη όψη το κάθε πλαίσιο αναπαριστά ένα φώνημα της ίδιας λέξης. Η χρήση των Rocket Frames υποστηρίζει την ανάπτυξη της φωνολογικής επίγνωσης και την κατάκτηση της πρώτης γραφής και ανάγνωσης. Αξιοποιείται η τεχνική διδασκαλίας Elkonin, που εστιάζει στην καλλιέργεια της φωνολογικής επίγνωσης μέσω της ανάλυσης των λέξεων σε συλλαβές και φωνήματα.

Πηγή εικόνας: rocketdyslexia.com

Οι Rocket Cards περιλαμβάνουν 150 κάρτες που απεικονίζουν λέξεις και 18 διαφορετικά φωνολογικά παιχνίδια. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται τις φωνές και συλλαβές των λέξεων, δημιουργώντας μια στέρεη βάση για την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής.

μαθησιακές δυσκολίες
Πηγή εικόνας: .rocketdyslexia.com

Παραμύθια

Μια άλλη χρήσιμη δραστηριότητα που βοηθάει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να εξασκήσουν τον περιγραφικό λόγο είναι το παραμύθι. Σε αυτή την περίπτωση δεν αναφερόμαστε στην ανάγνωση παραμυθιού αλλά στην περιγραφή εικόνων που δίνονται στο παιδί. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει με τον εξής τρόπο:

Δείχνουμε τις εικόνες ενός παραμυθιού στο παιδί, του ζητάμε να περιγράψει την εικόνα και να μας δώσει έναν τίτλο, φροντίζοντας να μην είναι φανερό το κείμενο/τίτλος που ήδη υπάρχει. Συνεχίζουμε με τις άλλες εικόνες που αποτελούν εικονογράφηση της ιστορίας με τον ίδιο τρόπο. Στόχος είναι το παιδί να καταφέρει να σχηματίσει προτάσεις με σωστή δομή, να αναπτύξει τον περιγραφικό λόγο, να κατανοήσει τις σημαντικές λεπτομέρειες και να οργανώσει τον λόγο – ομιλία και την σκέψη του.

παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
Πηγή εικόνας: careforkids.gr

Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να λειτουργούν προτρεπτικά προς τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και να τα συμβουλεύουν να ασχολούνται όσο περισσότερο γίνεται με τέτοιες δραστηριότητες. Εκτός από αυτό όμως θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι δίπλα τους ώστε εκτός από τη μάθηση να καλλιεργείται και η σχέση γονέα – παιδιού.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

rocketdyslexia.com

akappatou.gr

careforkids.gr

rocketdyslexia.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Iωάννα Σταμάτη

Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αγαπώ τα παιδιά, τα ταξίδια και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;