ΔΕΠ-Υ και οδήγηση: Μεγαλύτερη πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαίο

Οι νέοι οδηγoί που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) είναι περισσότερο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές κατά την οδήγηση και να παραβιάσουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό πιθανής εμπλοκής σε τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με έρευνες.

Η πρώτη μεγάλη διαχρονική μελέτη σχετικά με το ζήτημα αυτό, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής «Pediatrics» από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας αναδεικνύει τις επικίνδυνες συμπεριφορές των ατόμων με ΔΕΠ-Υ σχετικά με την υπέρβαση ορίων ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή αλλων ουσιών, μη χρήση ζωνών ασφαλείας κ.α., αναλύοντας με τον τρόπο αυτό τα είδη των τρακαρισμάτων στα οποία εμπλέκονται συχνότερα.

Η δρ. ‘Αλισον Ε. Κάρι, επικεφαλής της μελέτης, διευθύντρια Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Τραυματισμών στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, υπογράμμισε  ότι η λύση δεν είναι ούτε οι φαρμακευτικές αγωγές, ούτε το να καθυστερούν τα άτομα με ΔΕΠ-Υ να πάρουν δίπλωμα, αλλά να διερευνηθούν οι λόγοι που οδηγούνται σε τροχαία και να γίνει προσπάθεια να αλλάξουν οι επικίνδυνες συμπεριφορές τους κατά την οδήγηση.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 14.936 νέους, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας στο Νιου Τζέρσι και είχαν πάρει δίπλωμα μεταξύ 2004 – 2014. Επίσης συνέλεξαν στοιχεία από την αστυνομία για τις παραβάσεις και τα τροχαία που έγιναν κατά την ίδια χρονική περίοδο. Εντόπισαν 1.769 νέους που είχαν διαγνωσθεί με ΔΕΠ-Υ και συνέκριναν αυτή την ομάδα με άτομα που δεν είχαν αντίστοιχη διάγνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι,  κατά τον πρώτο μήνα μετά την απόκτηση διπλώματος τα τροχαία ήταν γενικά αυξημένα. Το ποσοστό ήταν 62% υψηλότερο για τα άτομα με ΔΕΠ-Υ, συγκριτικά με εκείνα χωρίς. Επίσης ο κίνδυνος τροχαίου ήταν 37% μεγαλύτερος για τα άτομα με ΔΕΠ-Υ, ανεξαρτήτως ηλικίας μέσα στα τέσσερα πρώτα χρόνια μετά τη χορήγηση άδειας οδήγησης. Παράλληλα, το ποσοστό εμπλοκής σε τροχαία σχετικά με το αλκοόλ ήταν 109% υψηλότερο στα άτομα με ΔΕΠ-Υ. Οι τροχαίες παραβιάσεις από άτομα με ΔΕΠ-Υ και ειδικότερα οι παραβιάσεις κατά την κίνηση του αυτοκινήτου ήταν επίσης αυξημένες κατά 37% και 27% αντίστοιχα κατά το πρώτο έτος οδήγησης, συγκριτικά με 25% και 18% των ατόμων χωρίς διάγνωση ΔΕΠ-Υ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρυσή Δημάκη

Σπουδάζω τουριστικά σε ιδιωτικό ιεκ στα Χανιά με αναβάθμιση πτυχίου στον τουρισμό των ΑμεΑ. Ασχολούμαι 10 χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την παραδοσιακή μουσική, και γενικότερα λατρεύω τις τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;