Αudiobooks: Μια δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά

Audiobooks
Πηγή εικόνας: https://medium.com/amateur-book-reviews/5-audiobooks-with-brilliant-narrators-d7a05f83a3b9

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε όλοι μας είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε ατελείωτες ώρες στο χώρο του σπιτιού. Οι περισσότεροι ενήλικοι κατανοούν το σημαντικό λόγο, τα παιδιά όμως (ειδικότερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες) νιώθουν εγκλωβισμένα. Έτσι οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν νέους τρόπους διασκέδασης και απασχόλησης ώστε να αντικαταστήσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες που είχαν ως σήμερα. Ένας εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το διαθέσιμο χρόνο αλλά και να διευκολύνουμε τη ζωή των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι τα Audiobooks ή αλλιώς ηχογραφημένα βιβλία.

Τα ηχογραφημένα βιβλία έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση δεύτερων γλωσσών, από μαθητές με προβλήματα μάθησης και από ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σε πολλές περιπτώσεις τα audiobooks έχουν βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έντυπα βιβλία στερούμενοι της απόλαυσης του διαβάσματος.

«Παραμύθι Χωρίς Όρια»

Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα ηχογραφημένων βιβλίων (Audiobooks), στα οποία η πρόσβαση είναι δωρεάν και μπορεί να επιλέξει κάποιος με βάση την ηλικία και τις ανάγκες του. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο «Παραμύθι Χωρίς Όρια» που είναι μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών, η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης. Η βιβλιοθήκη αποτελείται από 10 παραμύθια των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, τα οποία αφηγούνται εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους. Κάποια από αυτά έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα οπτικά, υπό τις οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης. Έτσι γίνονται εύκολα αντιληπτά από παιδιά με προβλήματα όρασης. Παραθέτω και το σχετικό σύνδεσμο με ένα από τα 10 παραμύθια. Ονομάζεται «Η Χρυσομαλλούσα – 9 Παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα»:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ζαχαρούπολη»

Άξιο αναφοράς είναι ένα ακόμα παραμύθι «Η Ζαχαρούπολη» που ανήκει στην κατηγορία των Audiobooks και ενημερώνει όλα τα παιδιά για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία. Πρόκειται για την ιστορία ενός αγοριού τυπικής ανάπτυξης, το οποίο έτσι τα έφερε η ζωή και βρέθηκε να φοιτά σε ένα σχολείο με μαθητές με αναπηρία. Περιγράφονται οι πρώτες του στιγμές στο νέο σχολείο και τα πρώτα συναισθήματα. Μέσα από τις αναμνήσεις του μας αποκαλύπτεται η πορεία της ζωής του και πώς αυτή συνδέθηκε άρρηκτα με την αναπηρία. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενημερώνουμε όλα τα παιδιά για έννοιες που δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν λόγω ηλικίας. Τα προετοιμάζουμε λοιπόν ώστε μεγαλώνοντας να είναι πιο ευαισθητοποιημένα με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ακολουθεί o σχετικός σύνδεσμος που μπορεί να επισκεφτεί κανείς για να ακούσει το παραμύθι:

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

Βελέντζας, Δ. Audiobooks  – Πλεονεκτήματα των «ηχογραφημένων βιβλίων». Ανακτήθηκε από https://selfpublishingonline.eu/audiobooks

«Παραμύθι χωρίς όρια»: Η πρώτη δωρεάν ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης είναι γεγονός! Ανακτήθηκε από https://amimoni.gr/paramythi-choris-oria/

(2015) Ανακτήθηκε από http://www.saitapublications.gr/2015/09/ebook.184.html


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Iωάννα Σταμάτη

Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αγαπώ τα παιδιά, τα ταξίδια και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;