Ανδρέας Καραγιάννης και Creta Sense: ένα οικείο κατάστημα

CRETA SENSE
Πηγή εικόνας: http://kritesthess.gr

«Θέλαμε να φτιάξουμε ένα κατάστημα πιο οικείο στα άτομα με οπτική αναπηρία, ώστε να τονώσουμε την ψυχολογία τους. Κυρίως όμως μας ενδιαφέρει τα άτομα με προβλήματα όρασης να είναι σε θέση πλέον να εξυπηρετούνται αυτόνομα μπροστά στα ράφια μας, να ψωνίζουν χωρίς υποβοήθηση από φιλικό ή συγγενικό τους πρόσωπο».

Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει πως τα “διαφορετικά” άτομα, τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είτε κινητικές, είτε σωματικές έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή, στη διασκέδαση, στην ιατρική περίθαλψη και στην ασφάλεια, τότε θα αλλάξει ο κόσμος. Η περιφρόνηση των ατόμων με αναπηρία οδηγεί στην απομόνωση, στην περιθωριοποίηση και στην ψυχολογική τους κατάπτωση. Θεωρούν πως εφόσον η κοινωνία δεν προνοεί για τη δημιουργία ενός κόσμου πιο άνετου, για έναν κόσμο πιο ευτυχισμένο για όλους, χωρίς διακρίσεις, τότε αυτοί αποτελούν το πρόβλημα για την κοινωνία. Το πρόβλημα όμως είναι η ίδια η κοινωνία και ο τρόπος συμπεριφοράς της. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει ποτέ η χώρα στην οποία ζούμε.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα καθημερινά προβλήματα αυτών των ανθρώπων, αλλά και την προσωπική του εμπειρία ως ατόμου με ορθοπεδικό πρόβλημα ο νέος επιχειρηματίας Κ. Ανδρέας Καραγιάννης ανέλαβε δράση λανσάροντας μία πρωτότυπη ιδέα. Στόχος του ήταν η δημιουργία ενός καταστήματος πιο φιλικού στα άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην αυτόνομη ζωή και στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία.  Η προσπάθεια του επομένως προσανατολίζεται στο να προσφέρει και στα ΑμεΑ την ελευθερία, την προσβασιμότητα και την αυτονομία που δικαιούνται.

CRETA SENSE

CRETA SENSE
Πηγή εικόνας: https://www.in.gr

Το όνομα του καταστήματος λοιπόν είναι “Creta Sense”. Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει κρητικά εδέσματα και όχι μόνο. Ένα κατάστημα διαφορετικό, κατάλληλο όχι μόνο για βλέποντες και αρτιμελείς, αλλά διαμορφωμένο και για τυφλούς και άτομα με κινητική αναπηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προνοήσαμε, ώστε όλα τα παραδοσιακά και βιολογικά κρητικά προϊόντα μας να φέρουν ετικέτες που αναγράφουν στη γραφή των τυφλών, την Βraille, τόσο το είδος του προϊόντος- π.χ. ελαιόλαδο- όσο και την ημερομηνία λήξης του. Θεωρώ αδιανόητο να κρατά κανείς μια συσκευασία στα χέρια του και να μην ξέρει τι είναι αυτό και πόσο ασφαλές είναι για βρώση. Από την άλλη, καθώς έχω κι εγώ ορθοπεδικό πρόβλημα, βιώνω το περιθώριο στο οποίο ζουν τα ΑμεΑ. Κάτι έπρεπε λοιπόν να γίνει, κάποιος να ασχοληθεί και με τους ανθρώπους αυτούς», λέει ο νεαρός επιχειρηματίας Κ. Ανδρέας Καραγιάννης.

Πιο αναλυτικά, το κατάστημα της Creta Sense είναι διαμορφωμένο με τρόπο που να δημιουργεί ένα πραγματικά φιλικό περιβάλλον για τον κάθε επισκέπτη. Περιλαμβάνει ειδικά πλακίδια, ράμπες, οδηγό όδευσης τυφλών, ετικέτες Braille στα ράφια, ηχητικά συστήματα, φωτισμό δαπέδου, είδη υγιεινής και στήριξης για ΑμεΑ όπως και ειδικό κουμπί κινδύνου που ειδοποιεί με λαμπάκι σε ώρα ανάγκης τον υπεύθυνο του καταστήματος. Το ηχητικό σύστημα που χρησιμοποιεί ονομάζεται “Ρen Friend”.  Βοηθάει τον τυφλό ή τον μερικώς βλέποντα καταναλωτή στον προσανατολισμό του.

PEN FRIEND

«Ενώ ακουμπά ένα στυλό πάνω στο ειδικό αυτοκόλλητο χαρτάκι που είναι επικολλημένο σε κάθε ράφι, ένα ηχητικό μήνυμα τον πληροφορεί για την ακριβή θέση του στο κατάστημα. “Βρίσκεστε στο ράφι με το μέλι”, τον ενημερώνει. Κατά τον ίδιο τρόπο και άλλοι ηχογραφημένοι περιγραφικοί χάρτες και κατάλογοι τον καθοδηγούν», λέει ο καταστηματάρχης. Χρειάστηκε ένα τετράμηνο μέχρι να υλοποιήσει το εγχείρημά του, μέσα στα πενήντα διαθέσιμα τετραγωνικά του καταστήματός του. «Νομοθεσία που να ορίζει τις σχετικές προδιαγραφές δεν υπήρχε. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε διάφορους μηχανικούς που κατασκευάζουν οδηγούς όδευσης για τυφλούς. Με καθοδήγηση και από τη- γειτονική σε εμάς- Σχολή Τυφλών, φτιάξαμε ακριβώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους το κατάστημά μας. Στο τέλος, μας κόστισε δυόμισι φορές περισσότερο από ένα συμβατικό μαγαζί», προσθέτει ο Κ. Ανδρέας Καραγιάννης.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω κατάστημα δεν είναι το μοναδικό. Μέσα από δημοσίευμα της “Ν. Κρήτης” παρουσιάζονται νέα παιδιά από την Κρήτη που είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε εργάζονται σε παρόμοια καταστήματα πώλησης κρητικών προϊόντων.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτονομίας στη ζωή. Μακάρι η ιδέα του Κ. Ανδρέα Καραγιάννη να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για την αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μετακίνησή τους και σε μία ζωή χωρίς περιορισμούς. Γιατί στη ζωή κανείς δεν πρέπει να περιορίζεται επειδή είναι απλά “διαφορετικός”.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφθεί και την σελίδα του Creta Sense στο facebook, μέσω της οποίας θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τυχόν εκδηλώσεις ή δράσεις του καταστήματος.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

creteplus.gr

tvxs.gr

tanea.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Ζάβρα

Απόφοιτη φιλολογίας. Λατρεύω την διδασκαλία και την ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση τόσο παιδιών, όσο και ενηλίκων. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον κόσμο, αλλά και να τον αλλάξει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;