Ακρόπολη: Πλήρως προσβάσιμη με το νέο ανελκυστήρα

Ακρόπολη: πιο λαμπερή και πιο προσβάσιμη από ποτέ!
Πηγές εικόνων: www.onassis.org (Φωτογράφος: ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ)/ www.skai.gr

Στις 3 Δεκεμβρίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Ακρόπολη «άλλαξε πρόσωπο» κι έγινε πιο προσβάσιμη από ποτέ. Μετά την παράδοση του νέου φωτισμού του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, εγκαινιάστηκε ο νέος ανελκυστήρας αλλά και οι διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να λάβει η Ακρόπολη μία πιο προσιτή και πιο προσβάσιμη μορφή για όλους και όλες. Και τα δύο αυτά έργα πραγματοποιήθηκαν με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Ακρόπολη: πιο λαμπερή και πιο προσβάσιμη από ποτέ!
Πηγή εικόνας: m.naftemporiki.gr

Ο νέος ανελκυστήρας αποτελεί καινοτομία και επιτρέπει σε όλους και όλες ανεξαιρέτως πλήρη πρόσβαση στον Ιερό Βράχο, χωρίς τη δυσκολία της κλασικής διαδρομής. Εκτελεί τη διαδρομή σε μόλις 32 δευτερόλεπτα, παρέχοντας άνεση, ταχύτητα, πανοραμική θέα αλλά και ασφάλεια. Έτσι, άτομα μεγαλύτερων ηλικιών ή άτομα με κινητικά προβλήματα, για τα οποία ήταν μέχρι πρότινος σχεδόν «απαγορευτική» μία επίσκεψη στην Ακρόπολη, τώρα θα μπορούν να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτή. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια συμβολική κίνηση που δίνει έμφαση στην ιδιαίτερη σημασία της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους.

Ακρόπολη: πιο λαμπερή και πιο προσβάσιμη από ποτέ!
Πηγή εικόνας: www.onassis.org (Φωτογράφος: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Το έργο συμπληρώνεται από δύο διαδρομές μήκους 500 μέτρων για άτομα με ειδικές ανάγκες, που όπως αναφέρει το υπουργείο «ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Οι διαδρομές συνδέουν την επάνω έξοδο του ανελκυστήρα πλαγιάς με την οδό Παναθηναίων μέχρι την περιοχή του παλιού μουσείου. Συνεπώς εκτείνονται μπροστά από τα Προπύλαια, από τον Παρθενώνα και φτάνουν μέχρι τη Νότια Κλιτύ».

Ακρόπολη: πιο λαμπερή και πιο προσβάσιμη από ποτέ!
Πηγή εικόνας: m.naftemporiki.gr

Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα κάνουν τη ζωή μιας μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας πιο εύκολη δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής σε δραστηριότητες που για πολλούς από εμάς φαντάζουν αυτονόητες, είναι καλό -και απαραίτητο- να λαμβάνονται. Είθε αυτή να είναι η αρχή της μεγάλης αλλαγής: για μια κοινωνία πιο δίκαιη!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Εγκαινιάστηκε ο νέος ανελκυστήρας στην Ακρόπολη (αναρτήθηκε 3/12/2020). Ανακτήθηκε από m.naftemporiki.gr (τελευταία πρόσβαση 8/1/2021)

Η Ακρόπολη πιο φωτεινή και προσβάσιμη σε όλες και όλους. Ανακτήθηκε από www.onassis.org/el (τελευταία πρόσβαση 8/1/2021)

Η πρόσβαση ΑμεΑ στην Ακρόπολη με τον νέο αναβατήρα -Εύκολα, με ασφάλεια, με δύο νέες διαδρομές (αναρτήθηκε τον 12/2020). Ανακτήθηκε από filoitexnisfilosofias.com (τελευταία πρόσβαση 8/1/2021)

Τζεβελέκου, Β. (αναρτήθηκε 4/12/2020). Στην Ακρόπολη … σε 32 δευτερόλεπτα. Ανακτήθηκε από www.efsyn.gr (τελευταία πρόσβαση 8/1/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;