Το Σύγχρονο Αθλητικό Χρηματιστήριο. Από τον Σάκη Κωνσταντινίδη

SHARE

Στην σύγχρονη πραγματικότητα, αρκετά από τα ποσά που φιλοξενούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, διακεκριμένοι αθλητές που κατοικούν στον πλανήτη Γη, είτε αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο είτε στο μπάσκετ είτε στο οτιδήποτε καλείται αθλητισμός, τείνουν να αγγίξουν το διάστημα. Στα αυτιά του εκάστοτε ανθρώπου, αυτό θα μπορούσε να αντηχεί σαν ένα χρηματιστηριακό καθεστώς. Παγκοσμίως, το διακύβευμα απέναντι στην μετακίνηση αθλητών ανέρχεται σε εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση, ο αισιόδοξος καταπιέζει τον νου του θέλοντας να ταυτιστεί με την σκέψη της διαφήμισης, της χορηγίας και του απλού δανεισμού χρημάτων. Μήπως, όμως πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά, παραοικονομία και στήσιμο αγώνων, όλο το κεφάλαιο που συγκεντρώνεται στα χέρια των ανώνυμων αυτών εταιρειών, ελέω των πρωταγωνιστών της αθλητικής σκηνής ; Είναι φυσιολογική η εκτόξευση των τιμών του χρήματος στον χώρο του αθλητισμού; Παρ’ όλα αυτά αρκετοί, είναι εκείνοι που , τάσσονται με την καχυποψία και αφήνονται στην σκέψη απλά μίας φούσκας, που κάλλιστα θα μπορεί στο μέλλον να σκάσει, προκαλώντας ένα ακόμα κραχ και γιατί όχι μια δυσφήμιση για την αγωνιστική δράση

Την εποχή που τα πάντα είναι το τίποτα και το τίποτα αντίστοιχα τα πάντα κάποιοι γράφουν ιστορία απλά και μόνο επειδή πραγματοποίησαν την ακριβότερη μετεγγραφή. Είναι αξιοσημείωτο πως αντί να επαινούμε το ταλέντο του προσώπου πολύ περισσότερο, επαινούμε το υλικό του αντίτιμο. Είναι κάπως παράξενο.

Ο αθλητισμός είναι θεμιτά ή αθέμιτα μία πραγματικότητα, που ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο για απάτη και διαφθορά. Όσοι το αμφισβητούν καλό είναι να ξαναδιαβάσουν τον τίτλο του άρθρου ή συνάμα να αναθεωρήσουν τα έσοδα ενός συλλόγου από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις εταιρικές χορηγίες, την παγκοσμιοποίηση. Συνήθως, η μεγάλη συγκέντρωση χρήματος υποσκάπτει αμφιβολία για τον τρόπο απόκτησής τους. Δυστυχώς συμβαίνει αυτό. Μπροστά στα μάτια ενός παιδιού, υποψήφιου αθλητή, πέραν των πλεονεκτημάτων για την υγεία και την διαμόρφωση του χαρακτήρα του, δεν γίνεται να κρυφτεί το συνεχές πάρτι δισεκατομμυρίων. Κανείς δεν είπε να μην υφίστανται ολικά, ας μην πάψει όμως να επιτρέπει στον αθλητισμό τον καιρό που η φανέλα είχε μεγαλύτερη αξία σε συνδυασμό με το ευ αγωνίζεσθαι από ότι η επόμενη κίνηση ρουά ματ στην σκακιέρα του τυχοδιωκτικού κέρδους.

Advertisement

Όλοι παρακολουθούν, το αθλητικό γεγονός ερήμην της σκέψης πως δεν υπάρχει σταθερός νικητής μεταξύ της μάχης Δαυίδ-Γολιάθ. Τα πάντα ανατρέπονται. Εκεί είναι που αναφερόμαστε στην πραγματική αξία του αθλητισμού.

Η σχέση προπονητή-αθλητή κλονίζεται συχνά από την σχέση αθλητή-ατζέντη. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες κλείνουν συμφωνίες για την προώθηση ενδυμάτων, με χρηματικό αντίτιμο. Γιατί συνέχεια να παρουσιάζεται κάποιο χρηματικό αντίτιμο; Μάλλον η προώθηση της επωνυμίας, δεν είναι ο ίδιος ο αθλητής αλλά οι αγορές που ο τελευταίος θα της προσφέρει (!) Το να μεταφράζει κανείς συνεχώς σε ευρώ, τρομάζει.

Ο αθλητισμός ταπεινά προσδίδει ποιότητα χαρακτήρα και λιγότερο κύρος. Πίσω από τις κουρτίνες οφείλει να υπάρχει μία ευγενής άμιλλα που θα υποκινεί νέους και κάθε λογής ανθρώπους στον αθλητισμό για τον αθλητισμό. Κάθε νέος που μένει μακριά από τις μετοχές του αθλητικού χρηματιστηρίου θα αποτελεί και ένα βασικό θεμέλιο για την ύπαρξη του αγωνιστικού πνεύματος και στο μέλλον.

Το μαύρο χρήμα δεν είναι αθλητισμός. Η μαφία του αθλητισμού δεν αρμόζει να υφίστανται. Οφείλουν να αντικατασταθούν από τον κάθε φίλαθλο. Ο αθλητισμός υπάρχει και ευτυχώς στέκεται και ισορροπεί επαγγελματικά. Μολονότι, τα παραπάνω ισχύουν, η αισιοδοξία του καθενός είναι το εργαλείο. Το κεφάλαιο, θα οριοθετηθεί και αθλητισμός θα είναι μονάχα η δράση εντός των αγωνιστικών γραμμών.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG