Το σκάκι και η Καλλιτεχνική πλευρά-Λύσεις. Από τον Αγγελή Ραφαήλ

Το σκάκι και η Καλλιτεχνική πλευρά-Λύσεις. Από τον Αγγελή Ραφαήλ
https://3.bp.blogspot.com/-TtuhbcJoTqo/WYHYMvpZIDI/AAAAAAABILE/BeTqIOmD2bEMH5LhAz35NfNE-iKcJa1ggCLcBGAs/s1600/skaki_chess_268682974.jpg

Λύση σκακιστικών προβλημάτων

Η Καλλιτεχνική πλευρά του σκακιού

 Σίγουρα όλοι μας θα γνωρίζουμε το σκάκι, ένα άθλημα που απασχολεί πολύ κόσμο, ακονίζει το μυαλό, ψυχαγωγεί.  Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη άσκηση για το σώμα, όμως παίζοντας σκάκι χάνουμε κάποιες παραπάνω θερμίδες από το να καθόμαστε στην πολυθρόνα αφού βάζουμε τον εγκέφαλο μας να σκεφτεί. Ιδιαίτερα για τα παιδιά το σκάκι μπορεί να φανεί χρήσιμο στο σχολείο διότι τα βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

 Τι είναι όμως η λύση σκακιστικών προβλημάτων;

Λύση σκακιστικών προβλημάτων είναι απλά η επίλυση μιας σκακιστικής θέσης, π.χ. ματ σε δύο κινήσεις, ή μήπως είναι κάτι περισσότερο από αυτό; Η αλήθεια είναι ότι η λύση σκακιστικών προβλημάτων είναι κάτι παραπάνω από ένα ματ σε δύο κινήσεις, επειδή πίσω από την λύση υπάρχει ένας ολόκληρος «μηχανισμός». Καταρχάς εκτός της λύσης υπάρχει και η σύνθεση, και δεύτερον τα σκακιστικά προβλήματα που μπαίνουν στους διαγωνισμούς λύσης σκακιστικών προβλημάτων είναι αρκετά πιο δύσκολα από τα κοινά σκακιστικά προβλήματα

 Τα προβλήματα αυτά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το τι ζητάνε από τον λύτη. Παρακάτω αναφέρω όσα μπαίνουν στους διαγωνισμούς:

  • Ορθόδοξα 2 κινήσεων: Ζητείται από τον λύτη να κάνει ματ σε δύο κινήσεις, όσο καλά και αν αμυνθεί ο μαύρος.
  • Ορθόδοξα 3 κινήσεων: Το ίδιο με τα 2 κινήσεων απλά σε 3 κινήσεις.
  • Πολυκίνητα:  (ορθόδοξα με παραπάνω από 3 κινήσεις) : Είναι και αυτά σαν τα δυάρια αλλά με πολλές κινήσεις.
  • Σπουδές: Ο λευκός καλείται να νικήσει ή να βγάλει ισοπαλία, (αυτό αναγράφεται στην αρχή του προβλήματος) σε όσες κινήσεις χρειαστεί.
  • Βοηθητικά: Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εδώ παίζει πρώτος ο μαύρος και βοηθάει τον λευκό να του κάνει ματ.
  • Αντίστροφα: Στην συγκεκριμένη κατηγορία ο λευκός προσπαθεί να αναγκάσει τον μαύρο να τον κάνει ματ.

Εκτός όμως των προβλημάτων που προανέφερα υπάρχει μια ακόμα κατηγορία λίγο διαφορετική από τις άλλες, τα ανορθόδοξα προβλήματα. Στην συγκεκριμένη κατηγορία βέβαια η φαντασία κυριαρχεί και πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για το σκάκι αφού οι γνωστοί κανόνες εδώ αλλάζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Όπως προανέφερα, στη λύση γίνονται και διαγωνισμοί, στους οποίους καλείσαι να λύσεις αυτά τα προβλήματα και βαθμολογείσαι -συνήθως με 5 πόντους- για κάθε πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορα σκακιστικά βιβλία που μπορείς να αγοράσεις με προβλήματα αλλά μπορείς να βρεις και αρκετά στο διαδίκτυο για να εξασκηθείς. Με λίγα λόγια αυτό είναι η λύση σκακιστικών προβλημάτων, ένα ξεχωριστό άθλημα αλλά και παράλληλα μια τέχνη. Όσο για την σύνθεση είναι ένα εξίσου δύσκολο έργο που έχει και αυτό την καλλιτεχνική του «υπόσταση» καθώς γίνονται διαγωνισμοί σύνθεσης και τα έργα δημοσιεύονται σε περιοδικά και βιβλία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;