Το σφάλμα. Από την Άννα Αλμπάνη

Νομίζω πως επιτέλους το βρήκα. Το σφάλμα.

Αυτό το ασυγχώρητο λάθος που κάνουμε όλοι ξανά και ξανά και ξανά. Και το κάνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μας έχει γίνει συνήθεια βλέπετε.

Μα ποιο είναι αυτό το σφάλμα, θα ρωτήσετε.

Τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Αυτός που από μέσα του απάντησε «όχι εγώ» παρακαλώ να με ακούσει λίγο πιο προσεκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουμε ξεχάσει να εκτιμούμε όσα έχουμε. Από τα αντικείμενα, τους ανθρώπους, τα συναισθήματα, τα πάντα. Θεωρούμε δεδομένο το να γυρίσουμε σπίτι μας, να κάνουμε ένα μπάνιο, να βάλουμε τις πυτζάμες μας, να φάμε κάτι, να μιλήσουμε με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο.

Μαντέψτε όμως. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν όντως μονάχοι. Άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα μισά απ’ όσα έχουμε εμείς. Άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους, χωρίς μια αλλαξιά ρούχα, χωρίς μπάνιο, χωρίς φαγητό, χωρίς φίλους, χωρίς οικογένεια. Υπερβάλλω; Δε νομίζω. Κάθε μου βόλτα στην πόλη μου υπενθυμίζει πόσο τυχερή είμαι που έχω όσα έχω.

Το δικό μου σφάλμα είναι πως δε κατάλαβα αμέσως το σφάλμα μου. Αλλά τώρα το βλέπω. Το νιώθω. Πόσο απίστευτα τυχερή είμαι που μεγάλωσα όπως μεγάλωσα, που έχω τους ανθρώπους που έχω γύρω μου. Που έχω μια καρδιά που έχει μάθει να δίνει και να εκτιμά και δε φοβάται να νιώσει πόνο. Ναι, είμαι ευγνώμων ακόμη και για τον πόνο. Γιατί ό,τι μας προκαλεί πόνο μας βοηθά να μεγαλώσουμε σαν άνθρωποι. Να μάθουμε. Κι είμαι ευγνώμων για όλα τα μαθήματα που είχα τη τύχη να μάθω.

Και για τους ανθρώπους που προκάλεσαν τον πόνο; Ναι, και γι’ αυτούς ακόμη νιώθω ευγνώμων. Ήταν οι καλύτεροι δάσκαλοι. Και φεύγοντας άφησαν χώρο γι’αυτούς τους λίγους, τους σωστούς, που μας έμαθαν να νιώθουμε αγάπη και να δείχνουμε κατανόηση και να εκτιμούμε  και τα προτερήματά τους και τα ελαττώματά τους. Και μας έδειξαν πώς να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε και τα δικά μας ελαττώματα και να αναγνωρίζουμε λάθη και αδυναμίες και να προσπαθούμε να βελτιωθούμε τόσο για εμάς όσο και για εκείνους.

Και νιώθω τυχερή για όλα. Όμορφα και άσχημα. Γιατί όλα αυτά έχουν διαμορφώσει το άτομο που αντικρίζω κάθε μέρα στον καθρέπτη. Κι είμαι περήφανη για το άτομο που με κοιτά πίσω. Γιατί είναι ένα άτομο που δε φοβάται να παραδεχτεί το σφάλμα του. Και να προσπαθήσει να το διορθώσει.

Εκεί κρύβεται η πραγματική ομορφιά του ανθρώπου. Στη παραδοχή των σφαλμάτων του και στη προσπάθεια που κάνει να τα διορθώσει.

Γιατί κανένας δεν είναι τέλειος. Αυτή είναι η αλήθεια. Κι αυτή είναι η ομορφιά της ανθρώπινης φύσης. Όλες αυτές οι ατέλειες, όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα ακόμη και σε σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Το χαμόγελο που δεν εμφανίζεται πάντα στο πρόσωπό μας, τα δάκρυα που δεν κυλάν πάντα στα μάγουλά μας, ο θυμός που δε θολώνει πάντα τη σκέψη μας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Όλα είναι ρευστά. Όλα αλλάζουν. Όλα ανατρέπονται. Είτε μας, αρέσει είτε όχι. Είτε μας πονάει, είτε μας προκαλεί χαρά. Απλά, έτσι έχει.

Αλλά το σφάλμα μας θα είναι μεγαλύτερο αν απαρνηθούμε αυτή την αλήθεια.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;