Τελικά αρκεί μόνο η χημεία για μια επιτυχημένη σχέση;-Από την Κωνσταντίνα Μοσχοπούλου

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έστω και μια φορά στη ζωή μας έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να ενθουσιάζεται από την απρόσμενη εμφάνιση ενός ανθρώπου στη καθημερινότητά μας, δίνοντάς της μια ευχάριστη χροιά, μια αλλαγή, ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα που πάντα το χρειαζόμαστε. Κάποιες φορές αυτή η εμφάνιση μπορεί να φέρει μαζί της και έναν έρωτα, απροσδόκητο, γεμάτο λάμψη και ένταση. Χωρίς να το καταλάβουμε, έχουμε βρεθεί τρελά ερωτευμένοι και νιώθουμε έτοιμοι να χαθούμε στα άγνωστα νερά που κολυμπάμε. Θέλουμε να πάμε όλο και πιο βαθιά, να ζήσουμε στο έπακρο την εμπειρία που ξεπροβάλει μπροστά μας. Ένα συναίσθημα που είχαμε καιρό να νιώσουμε έρχεται να μας βγάλει από το comfort zone μας και να μας κάνει να νιώσουμε όμορφα συναισθήματα. Νιώθουμε όμορφα, όχι μόνο με τον εαυτό μας αλλά και με τον άνθρωπο που ενεργοποίησε τους διακόπτες μας και μας έβαλε ξανά σε μια λειτουργία που είχαμε ξεχάσει ότι διαθέτουμε.

Και κάπως έτσι ξεκινάει μια νέα περιπέτεια στη ζωή μας, με έναν άνθρωπο με τον οποίο θέλουμε να περνάμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί, να μιλάμε για ταξίδια και για ευτράπελα που μας έχουν συμβεί στη ζωή, για θέματα που μας απασχολούν και για ιστορίες από τα παλιά. Θέλουμε να συζητάμε με τις ώρες και να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, ώσπου να πονέσει η κοιλιά μας και να δακρύσουν τα μάτια μας. Θέλουμε να τον βλέπουμε, να τον αγγίζουμε, να ακουμπάμε τα δάχτυλά μας στα χείλη του και να νιώθουμε την ένταση που μας προκαλεί ένα φιλί του σε όλο μας το σώμα. Με μια κουβέντα τύπου «δεν έχω ξανανιώσει τέτοια χημεία, τέτοιο δέσιμο με άλλον άνθρωπο» προσπαθούμε να περιγράψουμε στους γύρω μας αυτό το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στη προσωπική μας ζωή.

Γιατί αυτό είναι άλλωστε η χημεία! Το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ δύο ανθρώπων που περνάνε καλά όταν είναι μαζί και που οι σκέψεις τους τρέχουν μέρα – νύχτα για να συναντηθούν. Γιατί λοιπόν να κάνουν χιλιόμετρα κάθε μέρα ενώ μπορούν να μειώσουν την απόσταση; Η προοπτική της σχέσης έρχεται αβίαστα, ως μία επιλογή που φαίνεται ότι θα δουλέψει. Αρκεί όμως δυο άνθρωποι να έχουν χημεία μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια σχέση; Ή ακόμα για να διατηρήσουν τη σχέση που έχουν φτιάξει;
Και εδώ είναι που έρχεται η συμβατότητα για να καταστήσει ολοκληρωμένη μια σχέση. Γιατί είναι σύνηθες να πιστεύουμε ότι επειδή έχουμε χημεία με κάποιον άνθρωπο, αυτό από μόνο του μπορεί να διατηρήσει μια σχέση. Ή επίσης, πολλές φορές, παρερμηνεύουμε την έννοια της χημείας, κάτι το οποίο μας ρίχνει στη παγίδα του «έφτιαξα τη τέλεια σχέση». Η αλήθεια όμως είναι ότι αφενός τέλεια σχέση δεν υπάρχει, καθώς οι ανθρώπινες σχέσεις από τη φύση τους έχουν ελαττώματα, οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, με τα εύκολα και τα δύσκολα σημεία μας και ως εκ τούτου η ομορφιά των ανθρωπίνων σχέσεων κρύβεται ακριβώς σε αυτή τη μυστηριώδη ατελή τελειότητά της, αφετέρου δε η χημεία πρέπει να συνδυάζεται με τη συμβατότητα για μια επιτυχημένη σχέση.

Όταν δύο άνθρωποι μοιράζονται τα όνειρα που έχει ο καθένας για τη ζωή του, τους προσωπικούς τους στόχους, ανταλλάσσουν απόψεις και μέσα από τη συζήτηση ανακαλύπτουν ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα και αξίες, αυτό αποτελεί σίγουρα έναν καλό οιωνό για τη σχέση που πάει να δημιουργηθεί. Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε άλλωστε μια σχέση, δεν αρκεί μόνο να περνάμε καλά με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, αλλά και να νιώθουμε ότι συμβαδίζουμε, ότι βρισκόμαστε σε ένα παρόμοιο στάδιο της ζωής μας και έτσι να μπορούμε να προχωρήσουμε στη πορεία μαζί. Γιατί αν βαδίζουμε προς τελείως διαφορετική κατεύθυνση, σύντομα η διαδρομή θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο, τα φώτα θα σβήσουν και η λάμψη θα χαθεί πίσω από τα σύννεφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικά, η επικοινωνία είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας από τον οποίο θα κριθεί το πετυχημένο ή μη μιας σχέσης. Στις μέρες μας μάλιστα είναι δύσκολο και σπάνιο να βρεις έναν άνθρωπο με τον οποίο να έχεις μια ωραία επικοινωνία και συνεννόηση. Θέλεις τα social media που έχουν υποκαταστήσει την αληθινή προσωπική επαφή, θέλεις το απρόσωπο των ανθρώπινων σχέσεων και η σημασία της εξωτερικής εμφάνισης που έχει αναχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για τη γνωριμία δύο ανθρώπων, θέλεις ακόμα το φλερτ που έχει εξαφανιστεί σαν έννοια από το χάρτη! Αυτά και άλλα πολλά είναι ίσως σήμερα τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη μιας πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Τέλος, συμβατότητα μεταξύ άλλων σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου, να μη φοβάσαι να κρύψεις τις αδυναμίες και τους φόβους σου, να είσαι εκεί με τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά σου και φυσικά να σέβεσαι και τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Αυτά είναι μια σχέση, αυτά είναι που κάνουν μια σχέση επιτυχημένη, αυτά είναι που κάνουν χαρούμενους αυτούς τους δύο ανθρώπους που αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια κοινή πορεία, χωρίς να ξέρουν πόσο θα κρατήσει. Άλλωστε, καμιά φορά δε χρειάζεται να προτρέχουμε, γιατί τότε χάνουμε την ουσία και την ομορφιά της διαδρομής!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;