Ταξιδεύοντας με παιδιά. Από τη Δέσποινα Δημάρη

Όταν ακούμε τη λέξη ταξίδι μας έρχονται στο νου αναπολήσεις από κοντινά αλλά και μακρινά μέρη που έχουμε επισκεφθεί.

Πώς είναι όμως να ταξιδεύουμε με παιδιά; Και γιατί να το κάνουμε; Υπάρχουν πολλές απαντήσεις.

Ακούγοντας τα παιδιά τον προορισμό του ταξιδιού τους εξιτάρονται για το άγνωστο. Αυτός ο ανυπέρβλητος ενθουσιασμός που τα διακατέχει από το να φτιάξουν τη βαλίτσα τους και τι θα πάρουν μαζί τους μέχρι το τι θα κάνουν φτάνει και περισσεύει! Η ανυπομονησία τους δε με ποια εταιρεία θα ταξιδέψουν, πώς θα είναι το ταξίδι με το αεροπλάνο ή με το καράβι είναι το επόμενο σκέλος.

Με τα ταξίδια ¨ανοίγουν¨ οι ορίζοντες των παιδιών. Ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Διευρύνεται ο νους τους. Το  βασικό είναι ότι με τα ταξίδια μαθαίνουν τη διαφορετικότητα γνωρίζοντας ανθρώπους απ’ όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αποσκοπώντας και στην αποτροπή της ξενοφοβίας και εν συνεχεία του ρατσισμού. Μαθαίνουν να αποδέχονται ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξαρτήτου χρώματος και έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα. Μαθαίνουν να σέβονται τους κανονισμούς και τα έθιμα των άλλων χωρών.  Γνωρίζουν καινούρια μέρη και μαθαίνουν την ιστορία τους. Δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Άλλοτε ανακαλύπτουν τις ομορφιές της φύσης, άλλοτε προσπαθούν να μάθουν κάποιες λέξεις άλλης γλώσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν μέρη όπου η νύχτα ή η μέρα κυριαρχεί τον περισσότερο καιρό αναλόγως το μέρος και την εποχή. Υφίστανται μουσεία και θεματικά πάρκα για παιδιά όπως το Helsinki City Museum στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Φυσικών Επιστημών στο Λονδίνο, το θεματικό πάρκο του Χάρι Πότερ στο Λονδίνο επίσης, το Ενυδρείο καθώς και το Μουσείο Ιδεών και Εφευρέσεων στη Βαρκελώνη, το Μουσείο  Σοκολάτας στο Παρίσι, η Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου, μουσεία τεχνολογίας και τόσα άλλα γνωστά και άγνωστα μουσεία και θεματικά πάρκα στον κόσμο.

Επίσης, ατελείωτα πάρκα πρασίνου να παίξουν τα παιδιά ή να χαλαρώσουν! Να επισκεφτούν τις βιβλιοθήκες με τις περίτεχνες διακοσμήσεις έργων ζωγραφικής. Υπάρχουν παντού τα πάντα δίνοντας κάθε είδους ερεθίσματα στα παιδιά! Γνωρίζουν τη ζωή στο εξωτερικό και μαθαίνουν να σέβονται πράγματα που εδώ στην Ελλάδα μοιάζουν ίσως…. εξωπραγματικά.

Είναι σημαντικό να διαπιστώσουν ιδίοις όμμα σι ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα πλην τον μικρόκοσμό τους στην επαρχιακή πόλη ή στο νησί. Συχνά η σύγκριση, μεταξύ της χώρας που επισκέπτονται και της χώρας που μένουν, είναι αναπόφευκτη…

Οι γονείς χτίζουμε αναμνήσεις με τα παιδιά μας. Τι πιο όμορφο να έχουν τα παιδιά θύμησες και μνήμες από τα ταξίδια τους; Να ανακαλύπτουν μαζί με τους γονείς νέα μέρη; Νέες προκλήσεις; Κάθε ταξίδι προς το άγνωστο είναι μια νέα εμπειρία και ¨τροφή¨ για σκέψη, ενημέρωση και διασκέδαση. Και γιατί όχι αργότερα κάτι περισσότερο…. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει να επενδύουμε στα ταξίδια!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;