Τα ντελικάτα τεχνάσματα του Banksy.

SHARE

Bunsky

«Η επιθυμία να καταστρέφεις είναι επίσης δημιουργική» είπε ο Πικάσο και έρχομαι να συμπληρώσω πως υπάρχουν φορές που μπορεί να είναι και απαραίτητη. Ειδικά όταν μιλάμε για Banksy, μοιάζει αναγκαίο να καταστραφεί ένα έργο του από το να πουληθεί σε μια δημοπρασία  του οίκου Sotheby’ s, για κάποια λίγα ψίχουλα ή και για όλα τα λεφτά του κόσμου. Κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται κλοπή ή απαγωγή της ευφυίας, της έμπνευσης, του κόπου και της προσωπικότητας η δημοπράτηση ενός έργου τέχνης, ακόμα και αν θεωρείται εκτός από σπουδαίο και ορφανό. Είναι ανάγκη να καταγγελθούν τέτοιου είδους πράξεις και να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο που να ξεπερνάει τα μέτρα και τα σταθμά όσων παρευρίσκονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Η τέχνη ανήκει σε πρώτη φάση στον καλλιτέχνη και στην επιθυμία του να ορίζει εκείνος τι θα την κάνει, πως θα την εκμεταλλευτεί.

Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τον οποιοδήποτε πως μερίδιο για την κατρακύλα των δυτικών πολιτισμών, έχει το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι βλέπουν την ουσία ενός κόπου σαν έναν αριθμό πάνω σε ένα μπλοκ επιταγών, μια επένδυση. Σε αυτούς τους ανθρώπους δε χρειάζεται να μιλήσεις για να τους μεταπείσεις, γιατί μάλλον θα χαλάσεις τσάμπα τη φαιά ουσία σου. Όμως μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου με τον ίδιο ευφάνταστο τρόπο που ο Banksy το έκανε. Δηλαδή να ανταποδώσεις τη χυδαιότητα τους με μια αυτοκαταστροφική αλλά ταυτόχρονα δημιουργική πράξη. Με έναν συμβολισμό που κάνει τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά στα λαμπερά γκαλά και τους συλλέκτες να απελπίζονται.

Αυτή είναι η ομορφιά της τέχνης του Graffiti να τοποθετείται σε εμφανή σημεία για όλους, κόντρα σε όλο το αστικό νομικό πλαίσιο, να δίνει στον κόσμο ένα άμεσο και εκλαϊκευμένο μήνυμα ενάντια στη μιζέρια του.

Η δημοπράτηση σπουδαίων έργων τέχνης έχει γίνει πλέον κατανοητό πως δεν έχει καμία σχέση με την αξία του δημιουργήματος, όσο με την οικονομική αξία που θα αποκτήσει στο προσεχές διάστημα. Με άλλα λόγια μπορείς να δώσεις σήμερα ένα εκατομμύριο για ένα έργο του Banksy και αύριο να το πουλήσεις ίσως και δύο εκατομμύρια. Αυτό όμως προϋποθέτει να μην πέσεις μπροστά στα «ντελικάτα τεχνάσματα» του δημιουργού του. Γι’ αυτό μια συμβουλή προς τους συλλέκτες και όσους τολμούν να εξαγοράσουν την τέχνη, να το σκεφτούν δύο φορές πριν δώσουν τα τίμια λεφτά τους.

Advertisement

Bunsky

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG