Συνέντευξη εργασίας VS Εσύ. Από τον Σπύρο Παπαπέτρο

Ε ναι λοιπόν, κατάφερες κι εσύ να πάρεις το πτυχίο σου και έκανες υπερήφανους το μπαμπά, τη μαμά και τους λοιπούς συγγενείς αλλά τώρα έφτασε η κρίσιμη-δύσκολη ώρα της αναζήτησης εργασίας. Τρομακτικό; Είναι λίγο, αλλά μπορείς να τα καταφέρεις. Οι άλλοι δηλαδή καλύτεροι είναι από εσένα;

Ο μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά κάνει την αναζήτηση εργασίας όλο και πιο δύσκολη. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί και οι θέσεις εργασίας λίγες γι’ αυτό και οι εργοδότες προσπαθούν να κάνουν την καλύτερη επιλογή για την εταιρεία τους. Αφού στείλεις το βιογραφικό σου για την θέση που σε ενδιαφέρει, θα γίνει αξιολόγηση και θα σε καλέσουν για συνέντευξη. Είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς κατάλληλα ώστε να αποφύγεις, όσο είναι δυνατόν, ανακριβείς απαντήσεις και να μην αισθανθείς άβολα ή νευρικά κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες πιθανές-κοινές ερωτήσεις σε υποψήφιους εργαζόμενους:

1) Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας.

Ξεκίνησε με βασικές πληροφορίες για εσένα, τις σπουδές σου, πρακτική άσκηση που ενδεχομένως έχεις κάνει, τι είδους εργασία ψάχνεις. Αυτό πρέπει να έχει διάρκεια 2-3 λεπτά, ώστε να μην κουράσεις τον συνομιλητή σου πριν καν ξεκινήσετε την συνέντευξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά σας;

Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής και να μην δείξεις ότι είσαι τέλειος-α (ποιος είναι άλλωστε;). Ιδιαίτερη προσοχή δώσε στα μειονεκτήματα σου ώστε να φανούν σαν πλεονεκτήματα. Σε αυτήν την ερώτηση κρίνεται και το πόσο ετοιμόλογος θα είσαι. Ότι πεις άλλωστε θα εξακριβωθεί με την πάροδο του χρόνου σε περίπτωση πρόσληψης αν κάτι είναι αναληθές θα φανεί. Μία από τις πιο συνηθισμένες απαντήσεις στα μειονεκτήματά είναι ότι είσαι «επαγγελματίας» ή  «εργασιομανής», αλλά αυτές οι απαντήσεις είναι πολύ συνηθισμένες. Είναι προτιμότερο να δώσεις κάποια πληροφορία που θα είναι πιο ρεαλιστική.

3) Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να προσληφθείτε εσείς και όχι κάποιος άλλος;

Η απάντηση σου δεν πρέπει να βασιστεί μόνο στις τεχνικές γνώσεις σου διότι δεν είναι αυτές που μπορούν να σε διαφοροποιήσουν από τους άλλους. Μίλησε για την εμπειρία, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που σχετίζονται με τη θέση που διεκδικείς. Ικανότητες που θεωρούνται περισσότερο σημαντικές για τους εργοδότες είναι η δέσμευση, η προσαρμοστικότητα, οι επικοινωνία και οι ηγετικές ικανότητες.

4) Ποια είναι τα μεγαλύτερά σας κατορθώματα;

Πρέπει να απαντήσεις με αυτοπεποίθηση και να δείξεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Μπορείς να αναφερθείς σε πιθανές διακρίσεις, υποτροφίες ή βραβεία κατά την διάρκεια των σπουδών σου. Πρόσθεσε τι περιμένεις από το μέλλον, τα όνειρα και τους επαγγελματικούς σου στόχους και τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να το καταφέρεις.

5) Τι γνώμη έχετε για την εταιρεία μας και γιατί θέλετε να εργαστείτε μαζί μας;

Για να απαντήσεις χρειάζεται να γνωρίζεις την ιστορία και την κουλτούρα της εταιρείας ώστε τα επιχειρήματά σου να συμβαδίζουν με αυτά. Καλό θα ήταν να κάνεις μια μικρή έρευνα για την εταιρεία και συγκέντρωσε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες χρησιμοποιώντας το LinkedIn, το Google αλλά και την ίδια την αγγελία. Επίσης, ψάξε πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που υπέβαλλες αίτηση και προσπάθησε να καταλάβεις αν εσύ είσαι κατάλληλος-η γι’ αυτή την θέση.

6) Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;

Αυτό που θέλει να δει ο εργοδότης με αυτήν την ερώτηση είναι τους στόχους που έχεις θέσει και αν ακολουθείς κάποια στρατηγική. Μπορείς να απαντήσεις γενικά, π.χ ότι ελπίζεις μέσα από την δουλειά να να εξελιχθείς τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά και κάθε φορά να πετυχαίνεις τους στόχους σου και να θέτεις νέους. Πάντα να συνδέεις τους στόχους σου με τον τομέα για τον οποίο σου παίρνουν συνέντευξη.

7) Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είστε κατάλληλος/η για τη συγκεκριμένη θέση;

Σε αυτήν την ερώτηση σκέψου ποια από τα προσόντα σου ταιριάζουν με την θέση για την οποία έστειλες το βιογραφικό σου. Σίγουρα για να σε έχουν καλέσει για συνέντευξη έχουν ήδη δει ότι ταιριάζεις στο προφίλ της θέσης, απλά θέλουν να ακούσουν και τα δικά σου επιχειρήματα.

8) Τι παραπάνω μπορείτε να κάνετε εσείς από κάποιον άλλον στην συγκεκριμένη θέση;

Πρόβαλλε τα πλεονεκτήματα σου σε σχέση με τις απαιτήσεις της θέσης. Καλό είναι πριν την συνέντευξη να διαβάσεις ακόμη μια φορά την αγγελία και να δώσεις μια απάντηση βασισμένη στα στοιχεία που θέλουν να έχει ο κατάλληλος υποψήφιος. Δώσε έμφαση στα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα σου, ανέφερε όλους τους λόγους που θεωρείς ότι αξίζεις αυτή την θέση. Προσπάθησε να δείξεις ότι αν σε επιλέξουν θα κερδίσουν πολλά από τις ικανότητες σου. Δείξε τους ότι μπορούν να βασιστούν επάνω σου και ότι οι γνώσεις και η εμπειρία σου συνδέονται άμεσα με την θέση που θέλουν να καλύψουν.

9) Πως χειρίζεστε την απόρριψη;

Δείξε ότι μαθαίνεις από την απόρριψη και ότι σε βοηθά να βελτιώνεσαι σαν επαγγελματίας. Απέφυγε να πεις ότι δεν σε απορρίπτουν ποτέ, διότι θα δείξεις ότι είσαι εγωιστής και αλαζόνας.

10) Με ποιους τύπους ανθρώπων δυσκολεύεστε να συνεργαστείτε;

Ανέφερε ότι μπορείς να προσαρμοστείς σε όλους τους τύπους ανθρώπων και ότι μπορείς να αναδείξεις τα θετικά στοιχεία από τον χαρακτήρα των συνεργατών σου. Μπορείς να πεις ότι δεν σου είναι εύκολο να συνεργάζεσαι με άτομα που δεν δουλεύουν ομαδικά ή που γκρινιάζουν συνέχεια, πάντα όμως να έχεις τα επιχειρήματα να υποστηρίξεις οποιαδήποτε απάντηση.

11) Μπορείτε να εργαστείτε ομαδικά;

Πάντα η απάντηση να είναι “ΝΑΙ”!!!

12) Μπορείτε να εργαστείτε αποδοτικά κάτω από πίεση;

Εδώ μπορείς να αναφέρεις ότι φροντίζεις να προγραμματίζεις και να οργανώνεις τις δουλειές σου με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου. Αλλά ακόμη και αν χρειαστεί, εσύ γίνεσαι πιο αποδοτικός και φροντίζεις να μην επηρεαστείς.

13) Τι ακριβώς ψάχνετε όσον αφορά τον μισθό;

Ότι και να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση ίσως να είναι λάθος. Προσπάθησε να είσαι διπλωμάτης για να κερδίσεις ότι περισσότερο μπορείς. Καλό είναι να κάνεις μια έρευνα για τον μισθό που δικαιούσαι σύμφωνα με τις σπουδές και την προϋπηρεσία σου δείχνοντας προετοιμασμένος σε περίπτωση που σου αναφέρουν κάτι χαμηλότερο. Ακόμη και αν δεν ερωτηθείς μπορείς να ρωτήσεις με ένα διακριτικό τρόπο.

14) Έχετε κάποια ερώτηση;

Η συνέντευξη δε μπορεί να τελειώσει αν δεν ξεκαθαρίσεις όλες τις απορίες σου. Επιπλέον αυτό θα δείξει το ενδιαφέρον σου για τη θέση που διεκδικείς. Προετοίμασε κάποιες ερωτήσεις. Από την έρευνα που θεωρητικά έχεις ήδη κάνει για την εταιρεία που σε έχει καλέσει για συνέντευξη, σίγουρα θα σου έχουν προκύψει κάποιες ερωτήσεις/απορίες. Το σίγουρο είναι ότι κάνοντας έστω και μια ερώτηση δείχνεις περισσότερο ενδιαφέρον για την εταιρεία και πλησιάζεις λίγο περισσότερο στην πολυπόθητη πρόσληψη. Προσπάθησε να κάνεις εύστοχες ερωτήσεις όπως:

  • Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας για την επόμενη πενταετία;
  • Ποια είναι τα επόμενα στάδια των συνεντεύξεων;
  • Ποια είναι η δομή της εταιρείας;
  • Ποιος θα είναι ο άμεσα προϊστάμενος μου;
  • Τι προοπτικές ανέλιξης υπάρχουν;
  • Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε κάτι όλοι μαζί εκτός γραφείου;
  • Πότε μπορώ να περιμένω την απάντηση σας;

Οι αξιολογητές που θα σου κάνουν την συνέντευξη γνωρίζουν ότι λογικά περιμένεις τις συγκεκριμένες ερωτήσεις, γι’αυτόν τον λόγο προσπάθησε να μην δείχνεις ότι έχεις αποστηθίσει τις απαντήσεις.  Σε γενικές γραμμές προετοιμάσου να υποστηρίξεις το βιογραφικό σου, καθώς ότι στοιχείο έχεις συμπεριλάβει στο βιογραφικό είναι πιθανή ερώτηση.

Next step: Αφού περάσουν 2-3 ημέρες από την συνέντευξη στείλε ένα ευχαριστήριο σημείωμα ή ένα email. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι περιττό, μια τέτοια κίνηση όμως σε βάζει στην κατηγορία του «ξεχωριστού υποψηφίου». Ένα ευχαριστήριο σημείωμα όχι μόνο δείχνει καλούς τρόπους, αλλά είναι και μια ευκαιρία να κάνεις τον υποψήφιο εργοδότη σου να σου δείξει περισσότερη προσοχή, δείχνοντας ενδιαφέρον για την θέση και την εταιρεία.

Την ημέρα της συνέντευξης

Έφτασε λοιπόν η μεγάλη μέρα της συνέντευξης, έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα και είσαι έτοιμος-η να καταπλήξεις τους πάντες. Πρόσεξε, η πρώτη εντύπωση είναι αρκετά σημαντική, η αξιολόγησή σου δηλαδή ξεκινά από τη στιγμή που φτάνεις στον χώρο όπου θα γίνει η συνέντευξη. Είναι σημαντικό να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση για να προδιαθέσεις θετικά τον αξιολογητή σου για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Η προσεγμένη εμφάνιση σίγουρα παίζει ρόλο, φόρεσε καθαρά και “επαγγελματικά” ρούχα. Εάν η συνέντευξη γίνεται διαδικτυακά, φρόντισε ο χώρος γύρω σου να είναι τακτοποιημένος, καλά φωτισμένος και ήσυχος. Καλό θα είναι να είσαι συνεπείς στην ώρα προσέλευσης, τουλάχιστον 5 λεπτά νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Μεγάλο μέρος της αξιολόγησής σου αφορά τον τρόπο που σκέφτεσαι και συμπεριφέρεσαι. Η σιγουριά με την οποία περιγράφεις τις δεξιότητές σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά σου να πείσεις τον αξιολογητή σου. Μίλησε με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό, χωρίς όμως να φλυαρείς. Προσπάθησε να δείξεις ενδιαφέρον για το περιβάλλον εργασίας και τη φιλοσοφία της εταιρείας.

Εξοικειώσου με τη γλώσσα του σώματος. Κάθισε ίσια, με μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός. Μην καμπουριάζεις και μη σταυρώνεις τα πόδια σου. Κοίταξε τον συνομιλητή σου στα μάτια ώστε να φαίνεται πως έχεις σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια. Να χαμογελάς όσο άγχος και να έχεις.  Εάν σου κάνουν κάποια ερώτηση που δεν καταλαβαίνεις, ζήτησε διευκρινίσεις. Συχνά οι αξιολογητές δεν περιμένουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση, θέλουν να δουν πώς σκέφτεσαι. Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι χρόνο για να σκεφτείς μια απάντηση ζήτησε το, μπορείς να πεις: «Δώστε μου ένα λεπτό να το σκεφτώ».

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να είσαι ο εαυτός σου!!!!

Καλή επιτυχία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;