Σκέψεις που κάνουμε τώρα που έρχεται η άνοιξη. Από την Αιμιλία Ιατρίδη

Θα ‘ναι σα να μπαίνει η Άνοιξη, θα ‘ναι ουρανού κατάνυξη…λέει στους στίχους του το γνωστό άσμα και δε θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε. Ο χειμώνας σιγά σιγά μας αποχαιρετά και μαζί του όλα αυτά τα συνηθισμένα πράγματα που κάναμε στην καθημερινότητά του. Η Άνοιξη ίσως να μη θεωρείται η αγαπημένη εποχή όλων, γεγονός εντελώς φυσιολογικό καθώς συχνά συγχέεται με τις αλλεργίες, τις απρόσμενες βροχές κτλ. Ωστόσο, αν σκεφτείτε ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σαν εποχή, υπάρχει περίπτωση να αλλάξετε γνώμη. 

Αρχικά, όπως αποδεικνύεται και από το όνομά της, η Άνοιξη συνδέεται με την Αναγέννηση της Φύσης και συνεπώς την ανανέωση και τη γαλήνευση της ανθρώπινης ψυχής. Συγκεκριμένα,  η Φύση αποτελεί ένα βασικό και καθοριστικό παράγοντα για τη βιολογική, ψυχική και πνευματική ζωή του ανθρώπου. Η μέρα ανεβάζει τη θερμοκρασία της και οι ακτίνες του Ήλιου περιλούζουν το δωμάτιο με φως, πράγμα που μας κάνει πιο χαρούμενους, αισιόδοξους και με θετική ενέργεια. Οι μουντές και σκοτεινές μέρες του χειμώνα μας εγκαταλείπουν και τη θέση τους παίρνουν ηλιόλουστες και φωτεινές μέρες. Ακόμη, τα μπουμπούκια ανθίζουν και όλα αρχίζουν να πρασινίζουν. Ως εκ τούτου, αυτή η ευοσμία που επικρατεί μας κάνει να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στις ομορφιές της Φύσης και το πράσινο γίνεται το χρώμα της θεραπείας. Τέλος, σύμφωνα με έναν Βρετανό φιλόσοφο ‘η μέρα που ο Θεός δημιούργησε την ελπίδα ήταν πιθανότατα η ίδια μέρα που δημιούργησε την Άνοιξη’. 

Σαν άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις πιέσεις της ρουτίνας και να βρούμε μια διέξοδο από τα προβλήματα και τις ανησυχίες που ίσως αντιμετωπίζουμε όπως, το άγχος και το έντονο στρες. Η Άνοιξη, λοιπόν, ως εποχή θεωρείται η καταλληλότερη στιγμή για ένα διήμερο στη Φύση και την εξοχή. Εξάλλου, η Ελλάδα ως χώρα φημίζεται για τους ανοιξιάτικους προορισμούς της και τις επίγειες ομορφιές της. Μια απόδραση είτε σε νησί είτε πεδιάδα είτε βουνό θα σε αποζημιώσει. Η επαφή με τη Φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα ενός τόπου θα επιφέρει θετικά συναισθήματα. Οπωσδήποτε η ηρεμία, η γαλήνη και ο καθαρός αέρας σε αντίθεση με την κίνηση και την πολυκοσμία της πόλης θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις τις μπαταρίες σου. Επιπροσθέτως, η συχνή επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει ευρύτερα τις αξίες και τις νοοτροπίες των ανθρώπων, κάνοντάς τους να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην κοινωνική ζωή, καθώς και στις ανθρώπινες σχέσεις. 

Επιπλέον, ο ανοιξιάτικος έρωτας συνδέεται με την αναγέννηση της Φύσης και των χρωμάτων. Η ανοιξιάτικη παλέτα μας δημιουργεί την επιθυμία να αναζητήσουμε ερωτικό σύντροφο καθώς, δημιουργείται η αίσθηση της ψυχικής ανάτασης, της ευεξίας και όρεξης για απολαύσεις. Τους χειμωνιάτικους μήνες οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κάπως πιο περιορισμένοι, πιο σπιτόγατοι. O χειμώνας θεωρείται πιο εχθρικός, πιο μονόχνοτος. Την άνοιξη όμως ζωντανεύει η φαντασία μας και έτσι ψάχνουμε να ζωντανέψουμε αυτό που επιθυμούμε στα όνειρα και τις σκέψεις μας. Η άνοιξη φέρνει μαζί της μια αίσθηση αισιοδοξίας. Να φταίει ότι μεγαλώνει η ημέρα και άρα αυτομάτως θέλουμε να είμαστε έξω; Να φταίει η άνοδος της θερμοκρασίας που αυξάνει και τις ενδορφίνες στον οργανισμό μας; Όποια και να είναι η αιτία, η Άνοιξη αναμφισβήτητα είναι η εποχή του έρωτα και του πάθους, η εποχή όπου αφηνόμαστε στις φυσικές μας διαθέσεις και παρορμήσεις. Ίσως απλά να θέλουμε να ανθίσουμε και εμείς μαζί με τη Φύση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος, η πρώτη του Μάη θεωρείται η γιορτή της Φύσης και μέσα από τη διεθνή ιστορική συγκυρία, πήρε ακόμη διάσταση έντονα πολιτική και συνδέθηκε με τους εργατικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες των εργατών. Η γνωστή σε όλους μας Πρωτομαγιά ξεκινά με τραγούδια, καλή διάθεση, μια βόλτα στη Φύση και ο κόσμος συμμετέχει στην ανθοφορία της. Κάθε πόρτα σπιτιού στολίζεται με ένα στεφάνι από μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, κρινάκια, παπαρούνες και αγριολούλουδα, το οποίο αποτελεί το στεφάνι της ευτυχίας, της καλής τύχης και προσφέρει στο σπιτικό υγεία και προστασία. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;