Ρατσιστής από συνήθεια ή από επιλογή; Από τη Χριστίνα Καλαϊτζάκη

[punica-dropcap]Ε[/punica-dropcap]άν ψάξουμε σε λεξικά και βιβλία, θα βρούμε πολλούς ορισμούς του ρατσισμού. Ρατσισμός είναι η θεωρία που πρεσβεύει τη φυσική ανωτερότητα μίας φυλής, ενός έθνους, μίας θρησκείας ή μίας κοινωνικής ομάδας έναντι των άλλων, με κριτήριο βιολογικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά και η οποία σε πρακτικό επίπεδο εκδηλώνεται με δυσμενείς διακρίσεις, περιθωριοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό ακόμα και εξόντωση των υποτιθέμενα κατώτερων ανθρώπινων ομάδων. Εντυπωσιακοί θα έλεγε κανείς ορισμοί, που όμως δεν αγγίζουν ούτε κατά το ήμισυ το τί είναι πραγματικά ρατσισμός. Κάτω από το εξωραϊσμένο πέπλο αυτού του κοινότοπου ορισμού, βρυχάται το «τέρας» που υποκινεί τον ρατσισμό: το μίσος.

Για τους ανθρώπους στην εποχή μας είναι πιο εύκολο να μισούν παρά να αγαπούν. Απ’ ότι φαίνεται, το μίσος έχει ριζώσει για τα καλά στην ψυχή και στην συνείδησή τους. Γιατί όμως προτιμούν να δείχνουν την αρνητική και κακόβουλη αντί για την θετική και ελπιδοφόρα πτυχή του εαυτού τους;

Ο ρατσισμός πολλές φορές διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά. Αμόρφωτοι και απαίδευτοι άνθρωποι με στενόμυαλες αντιλήψεις μεταδίδουν τις στερεοτυπικές απόψεις τους στους νεότερους. Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους  «προστατέψουν» από το «μοχθηρό» αλλοδαπό εγκληματία και τον «ανώμαλο» ομοφυλόφιλο. Προσπαθούν δήθεν να τους θωρακίσουν από την κακία του κόσμου γεννώντας οι ίδιοι μίσος στην καρδιά τους. Έτσι, οι νέοι γαλουχούνται με αυτές τις αρχές, τις ενστερνίζονται και τις αναπαράγουν από συνήθεια όπως ακριβώς τις έχουν διδαχθεί.

Γιατί να πρέπει οι άνθρωποι να διαχωρίζονται και να στιγματίζονται ανάλογα με την καταγωγή τους, την θρησκεία τους, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ακόμη και από το επάγγελμα ή την οικονομική τους κατάσταση; Άλλωστε τί ήταν η Γη πριν εκατομμύρια χρόνια; Ενωμένα εδάφη όπως θα έπρεπε να ήταν και οι καρδιές μας που όμως με τα χρόνια και τα φυσικά φαινόμενα σχίστηκαν και απομακρύνθηκαν, όπως απ’ ότι φαίνεται και εμείς οι ίδιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα όμως από την «σωστή» νουθεσία των μεγαλύτερων, να αποστρέφεσαι, δηλαδή, κάθετι διαφορετικό για να διαφυλάξεις την προστασία σου, έχεις και εσύ ευθύνη. Επαφίεται στην ατομική βούληση του καθενός το αν θα κάνει κτήμα του τις ιδεολογίες αυτές ή θα αποφασίσει να απελευθερώσει το πνεύμα του και να δεχτεί ότι οι άνθρωποι δεν είναι η ταμπέλα που πολύ εύκολα τελικά βάζουν οι συνάνθρωποι μας. Ο άνθρωπος, άλλωστε, είναι μία πολυσχιδής προσωπικότητα. Για να μπορέσεις λοιπόν να τον γνωρίσεις, οφείλεις να τον «εξετάσεις» από όλες τις οπτικές γωνίες, αν χρειαστεί και να τον αναποδογυρίσεις, πόσω μάλλον όταν τον κρίνεις για τις πράξεις και τις αποφάσεις της ζωής του.

Και τελικά τι επιδιώκουν όλοι αυτοί που μας συμβουλεύουν να απεχθανόμαστε ό,τι φαντάζει παράξενο, αλλόκοτο ή και «ανώμαλο» στα μάτια τους; Την μαζοποίηση! Γι’ αυτούς είναι άγνωστη λέξη η διαφορετικότητα. Στα στενά όρια του μυαλού και της ζωής τους δεν δύναται να χωρέσει ότι κάθε άνθρωπος αισθάνεται και είναι ευτυχισμένος και πλήρης με διαφορετικό τρόπο. Όποιος ξεφεύγει έστω και στο ελάχιστο από το τυποποιημένο πρότυπο ζωής τους, κατηγοριοποιείται, περιθωριοποιείται και γίνεται θύμα του μίσους τους.

Μήπως όμως τα πραγματικά θύματα είναι οι ίδιοι οι ρατσιστές; Μήπως αποφασίζουν να μοιράσουν απλόχερα την κακία, επειδή οι ίδιοι έχουν πονέσει πολύ; Προσπαθούν να κρύψουν τον δικό τους πόνο προκαλώντας τον οι ίδιοι. Θέλουν να ανταποδώσουν, εκδικητικά πάντοτε, αυτόν τον πόνο είτε για να νιώσουν οι υπόλοιποι όπως έχουν νιώσει οι ίδιοι είτε για να νιώσουν ανώτεροι από αυτούς. Και τι μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους αυτούς;

Η αγάπη. Μόνο η αγάπη έχει την ευεργετική ιδιότητα να αλλάξει το άτομο. Η αγάπη, πρώτα προς τον εαυτό μας και εν συνεχεία και προς τους γύρω μας, καθοδηγεί, μεταμορφώνει, κινητοποιεί μα πάνω απ ’όλα εξελίσσει τον άνθρωπο. Όποιος έχει μάθει να αγαπά, έχει μάθει και να ζει χωρίς φόβο, ανασφάλεια και μίσος για τους συνανθρώπους του.

Θυμήσου: Οὔτοι  συνέχθειν ἀλλά συμφιλεῖν ἔφυν (εγώ δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ).

Ας φωλιάσουμε λοιπόν στην καρδιά μας την αγάπη και την ελπίδα για τους γύρω μας, χωρίς να συμπεριφερόμαστε με εμπάθεια και μισαλλοδοξία γα την διαφορετικότητα του διπλανού μας. Άλλωστε όλοι είμαστε ίσοι, όλοι είμαστε διαφορετικοί.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;