Πώς η νέα τεχνολογία έγινε η αδελφή και κολλητή μας; Από την Αντωνία Βαρμαζή

Αναρωτιέστε και εσείς γιατί έχουν αλλάξει οι διαπροσωπικές μας σχέσεις; Ίσως γιατί έχετε ανακαλύψει τον εαυτό σας να είναι κολλημένος πάνω σε μια οθόνη και σιγά σιγά τείνει να ξεχάσει πως το τηλέφωνο ως πρώτη χρήση είχε κάποτε την τηλεφωνική επικοινωνία. Μα θα μου πουν κάποιοι η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μείωσε την απόσταση και έτσι αντικρίσαμε τους φίλους και συγγενείς που άφησαν τα πάτρια εδάφη για να κάνουν μια νέα αρχή.

Σωστό κι αυτό. Αναρωτιέμαι όμως αν κι εσείς έχετε γράψει στον τοίχο χρόνια πολλά αντί να καλέσετε τον εορτάζοντα. Αν έχετε πει δημόσια καλημέρα και μετράτε τα like και στον δρόμο περπατάτε με σκυμμένο κεφάλι. Αν παρουσιάζετε μια άλλη δυναμική εικόνα του εαυτού σας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον δρόμο δεν έχετε ίχνος αυτοπεποίθησης και το μάρτυρα ακόμα και ο βηματισμός σας.
Σίγουρα έχετε πάθει πανικό όταν χάνετε το φορτιστή σας. Το ίδιο παθαίνω κι εγώ. Ή αν κοπεί η σύνδεση ή πέσει το ίντερνετ.
Η νέα τεχνική γένους θηλυκού έχει εισβάλει θεαματικά και έχει τάσεις ηγετικές και παρεμβατικές στην ζωή μας.
Αν και εσύ σηκώνεσαι το πρωί και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να δεις το κινητό σου, αν μετράς τα like, αν λες συνεχώς καλημέρες ακόμα και σε ανθρώπους που δεν τους γνωρίζεις, αν φλερτάρεις με αγνώστους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τότε μόλις απέκτησες τη νέα “κολλητή σου”.
Κι αυτό ναι είναι πρόβλημα. Και δεν σου κουνώ το δάχτυλο. Είμαι και εγώ έτσι. Και είμαστε όλοι. Το θέμα είναι αν καταλάβαμε πως η νέα τεχνολογία μπήκε στην ζωή μας για να λύσει προβλήματα, όχι να δημιουργήσει και να προσθέσει.
Είναι στο χέρι σου να μάθεις να ελέγχεις και να μην σε ελέγχουν. Να σπας τα δεσμά και να φεύγεις από το σπήλαιο του Πλάτωνα για να αντικρίσεις κατάματα το θείο φως.
Γι’ αυτό άκου καλά. Βρες λίγο χρόνο και κρύψε το κινητό σου σε ένα συρτάρι. Απενεργοποίησε το ίντερνετ.
Βγες και τρέξε στο πάρκο της γειτονιάς σου. Κάλεσε τους φίλους σου να πιείτε μπύρες, να γελάσετε δυνατά και να επικοινωνήσετε ανθρώπινα μια συναισθηματικά. Αγκάλιασε την σύντροφό σου και πες του ότι τον αγαπάς. Γράψε ένα γράμμα. Πήγαινε στο χωριό να δεις την γιαγιά σου.
Η αδελφή σου και η κολλητή σου είναι άνθρωποι με συναίσθημα και νου. Και να θυμάσαι όσες τεχνολογικές επαναστάσεις και να έρθουν τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την ζώσα ανθρώπινη επικοινωνία.
Υ.Γ. Από αύριο άνοιξε την κουρτίνα ή τα παντζούρια και κοίτα τον ήλιο κατάματα. Και φυσικά κοίτα τον καθρέφτη και πες: “Δόξα τω Θεό που είμαι ακόμα εδώ”.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;