Πόλεμος. Από τον Κωνσταντίνο Λίτη

Τι είναι ο πόλεμος; Ο πόλεμος είναι μια λέξη, μια λέξη που πίσω από αυτήν κρύβονται άπειρα συναισθήματα, άπειρες ιστορίες, άπειρες ιστορίες πόνου και καταστροφής. Όσο περνούν τα χρόνια αυτές οι ιστορίες ξεχνιούνται, περνούν και χάνονται μαζί με τους ανθρώπους που έζησαν και τις θυμούνται, με ανθρώπους που καταστράφηκαν ενώ είδαν άτομα από την ίδια ουσία, με τις ίδιες δυνάμεις την ίδια ανάγκη να ζήσουν την ζωή τους όπως εκείνοι επιθυμούν. Να πεθαίνουν σε μια ριπή οφθαλμού, άτομα με τα οποία είχαν μοιραστεί έστω μια στιγμή μια καραμέλα, είχαν γελάσει μαζί.

Δεν χρειάζεσαι παραπάνω σε τέτοιες συνθήκες, η αλληλεγγύη και η προστασία, η συντροφικότητα που νιώθεις δίπλα στον άνθρωπο που σκέφτεσαι τα ίδια πράγματα ακριβώς με σένα είναι αυθόρμητη, είναι ανθρώπινη, δεν κοιτάς σε τέτοιες συνθήκες τον εαυτό σου, απαρνιέσαι τα πάντα γιατί επιθυμείς εσύ και οι γύρω σου, να ζήσετε αυτό που δεν σας άφησαν οι άλλοι που σας έστειλαν εκεί!

Δεν κατάλαβα ποτέ τι μπορεί να προσφέρει ο πόλεμος και μια νίκη σε έναν τέτοιον. Προφανώς η ελευθερία ήταν το πιο σημαντικό από όλα, αλλά πόσα πράγματα χάθηκαν εξαιτίας του πολέμου που προσπαθεί να σε πείσει ότι αγωνίζεσαι για την ελευθερία σου και στην πραγματικότητα αγωνίζεσαι για τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κυβέρνησης. Σε στέλνουν στον πόλεμο να αγωνιστείς για πράγματα ψεύτικα που τα θεωρίες ιδανικά, δεν έχει σημασία να εντάσσεται σε μια εθνικότητα για να έχεις ανάγκη την ελευθερία, όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και έτσι πρέπει να παραμένουν.

Ο πόλεμος που γίνεται αυτή την στιγμή καταστρέφει κόσμο, εξαφανίζει πολιτείες και ανθρώπους για επεκτατικά συμφέροντα. Ποιος θα δώσει την απάντηση στα μάτια που κλαίνε; Στα μάτια που δεν πρόφτασαν να κάνουν έστω ένα λάθος στην ζωή τους; Όσοι κατηγορούν άλλους, γιατί δεν κάθονται στα σπίτια τους; Tι απάντηση θα δώσουν στα παιδιά που το μόνο που θέλησαν ήταν μια ελεύθερη ζωή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορείς να φέρεσαι σε παιδιά σαν να είναι οι εκμεταλλευτές που θέλουν να κατακτήσουν την ανώτερη φυλή σου; Πώς μπορείς να επιθυμείς να λέγεσαι άνθρωπος και να μισείς άτομα που δεν καταλαβαίνουν τίποτα από τα πράγματα που έχουν αναγκαστεί να ζήσουν; Ποιος είσαι εσύ που θα απαιτήσεις, για να μην ξεβολευτείς, για να μην σου χαλάσουν την εικόνα ή σου αλλοιώσουν τον πολιτισμό, να μην έχουν ίσες ευκαιρίες όλα τα παιδιά τα οποία δεν καταλαβαίνουν καν την έννοια του πολιτισμού που εσύ ξεπουλάς κάθε μέρα.

Κοίτα στα μάτια τα άτομα που έχουν χάσει τα πάντα και πες τους να γυρίσουν πίσω. Κοίτα στα μάτια αυτούς που θεωρείς εχθρούς σου και ζήτα τους να μην σου αλλοιώσουν τον πολιτισμό που εσύ κάθε μέρα καταστρέφεις με την λογική σου. Κάθε έννοια πολιτισμού και δεν σέβεσαι τίποτα πέρα από αυτό που βολεύει τον εαυτούλη σου!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;