Περί «Τριχών»…Από την Ιωάννα Καλομοιράκη

Αισθάνομαι ότι αυτό το θέμα είναι ανεξάντλητο και ότι συνεχώς θα προκύπτουν φωνές που θα υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη γιατί… έτσι μεγάλωσαν, αυτές τις προσλαμβάνουσες είχαν και αυτό θεωρούν νορμάλ.

Σε γνωστό βίντεο περί «τριχών» αναφέρθηκε ότι αυτή η «τάση» στα social media καταστρέφει την κοινωνία και την κοσμοθεωρία μας (;;). Ναι, είναι αυτή η τάση που προσπαθεί (επιτέλους) να κάνει το αυτονόητο! Να μας θυμίσει ότι είμαστε άνθρωποι, και οι άνθρωποι (άντρες/ γυναίκες) έχουν τρίχες! Σοκαριστικό έτσι;; Εκτός από τρίχες, έχουν σημάδια, ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα, κοιλίτσα, σπυράκια και χαλάρωση. Αυτή είναι η αλήθεια, γενιές ολόκληρες όμως, μεγάλωσαν με την ψευδαίσθηση ότι οι γυναίκες  δεν πρέπει να έχουν τρίχες, κυτταρίτιδα , κοιλίτσα και όλα αυτά τα «αποκρουστικά».

Εγώ προσωπικά αλλά και πολλές άλλες γυναίκες και νέα κορίτσια μεγαλώσαμε σε αυτό το ψέμα, σε αυτή την εμμονική τελειοποίηση της γυναίκας, σε αυτό το πλαίσιο στο οποίο οτιδήποτε λιγότερο από το «τέλειο σώμα», σε οτιδήποτε λιγότερο από μια επιδερμίδα «γυαλί», λεία χωρίς σημάδια και εννοείται με αναλογίες όχι λιγότερο καλές από μοντέλων που έχουν υποστεί άπειρες ώρες δίαιτας θεωρούνται «όχι αρκετά».

Πόσες έφηβες, γυναίκες νεότερες ή μεγαλύτερες σιχαίνονται καθημερινά τον εαυτό τους λόγω αυτών των «προτύπων»; Πόσες γυναίκες δεν αντέχουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη επειδή δεν είναι όπως τα προβεβλημένα και -άρρωστα κατά την γνώμη μου- πρότυπα; Μου φαίνεται εντελώς περίεργο που χρειάζεται να γράφω αυτό εδώ το άρθρο για να πω την γνώμη μου και να εξηγήσω τα αυτονόητα, αλλά ναι, εάν χρειάζονται  περισσότερες φωτογραφίες με τρίχες στο σώμα, φωτογραφίες που δείχνουν ένα φυσιολογικό ανθρώπινο σώμα και όχι ένα σώμα που έχει εξαντληθεί από καταπιεστικές δίαιτες, φωτογραφίες με σπυράκια, σημάδια και ραγάδες, για να καταφέρουμε να αλλάξουμε επιτέλους αυτά τα “πρότυπα” που θεωρούνται μέχρι και σήμερα φυσιολογικά, τότε-ναι- ας το κάνουμε. Εάν χαλάει  την αισθητική κάποιου μπορεί πολύ απλά να μην τις βλέπει, είναι προτιμότερο να σου χαλάει την αισθητική αυτό που βλέπεις παρά την ψυχή. Ήρθε επιτέλους ο καιρός, που γυναίκες με επιρροή σε νέα παιδία προβάλλουν το αληθινό τους σώμα ακριβώς όπως είναι, χωρίς να τους ενδιαφέρει τι θα πει ο καθένας για το εάν έχουν τρίχες ή ραγάδες, και αυτό το βρίσκω υπέροχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίζω κάποια στιγμή η κοινωνία αυτή να καταφέρει να βοηθήσει  τα νέα κορίτσια και αγόρια να αγαπούν ειλικρινά τον εαυτό τους και το σώμα τους με τις τρίχες του, τα σημάδια του, τα σπυράκια του και όλες αυτές τις «ατέλειες» που τους έχουν φτάσει στο σημείο που είναι και σε αυτά που έχουν καταφέρει. Είμαστε πολλά περισσότερα από τις τρίχες και τα σημάδια στο σώμα μας και δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν  φωνές– που ίσως έχουν πονέσει και εκείνοι πολύ για την εικόνα τους- και υποστηρίζουν το αντίθετο. Ε λοιπόν, ας αφήσουμε τον καθένα να κάνει με το σώμα του ότι τον βοηθάει να νιώθει άνετα και όμορφα με αυτό (είτε περιλαμβάνει τρίχες είτε όχι). Είτε είσαι άντρας που υιοθετείς «γυναικείες» συμπεριφορές, είτε είσαι γυναίκα που υιοθετεί «αντρικές» συμπεριφορές, να ξέρεις ότι δεν είσαι νοσηρή μειοψηφία, αντίθετα είσαι το φωτεινό παράδειγμα σε αυτόν τον κόσμο ενός ανθρώπου που ακούει και ακολουθεί την καρδιά του. Ελπίζω, οι σημερινοί νέοι και νέες ή και μεγαλύτεροι να αγαπούν και να φροντίζουν αρκετά τον εαυτό και την ύπαρξη τους, ώστε να μην έχει ψυχικό κόστος η στερεοτυπική γνώμη ενός κάποιου «άλλου» που μάλλον έχει πονέσει και εκείνος αρκετά. Είμαστε υπέροχοι, με τρίχες ή χωρίς !


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;