Είναι τελικά η πανδημία μια δοκιμασία της ψυχής;- Aπό τη Χειμαριού Ράνια

Οι περισσότεροι από εμάς το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μεγάλες αλλαγές. Η πανδημία ήρθε στην ζωή μας ξαφνικά, σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε ή να προλάβουμε να αντιδράσουμε, βρεθήκαμε σε μία παγκόσμια κρίση.  Όλο αυτό φέρει ένα ψυχικό κόστος και σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται χρόνο και διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πένθος. Όλοι περνάμε ένα ψυχικό πένθος. Πενθούμε για τη ζωή μας που έχει αλλάξει για την εργασία μας, για την καθημερινότητά μας, για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις που δεν μπορούν να είναι όπως πριν. Πολλοί βιώνουν έντονη μοναξιά.

Τι γίνεται όμως με όλη αυτή την ψυχική καταπόνηση; Πως μπορούμε να την διαχειριστούμε ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια ψυχική πανδημία;

Αρχικά χρειάζεται να εστιάσουμε στα συναισθήματά μας και να μην τους απαγορεύουμε να εκτονωθούν. Ναι θα νιώσεις θλίψη, θυμό, απογοήτευση, άγχος και είναι λογικό. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να μπορέσει να επεξεργαστεί τη νέα συνθήκη. Σίγουρα θα μπορέσει στην συνέχεια να βρει τρόπους να περνάει και καλά μέσα σε αυτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν τρόποι να περάσουμε καλά;

Ναι, ακόμα και αν στην αρχή όλα δείχνουν να μην ευνοούν οι άνθρωποι έχουμε πολλά ψυχικά αποθέματα που δεν γνωρίζουμε και δρουν την κατάλληλη στιγμή. Μέσα στην πανδημία δεν είσαι μόνος υπάρχουν άνθρωποι που μπορείς να μιλήσεις για αυτά που αισθάνεσαι να ακούσεις και να ακουστείς. Σκέψου ότι ό,τι αισθάνεσαι τώρα είναι παροδικό. Με την πάροδο του χρόνου τίποτα από αυτά που βιώνεις τώρα δεν θα τα αισθάνεσαι το ίδιο. Αν ανακαλέσεις στο παρελθόν ένα βίωμα που σου δημιουργούσε έντονο άγχος κάποτε τώρα δεν σε επηρεάζει το ίδιο.

Δεν θέλω να αναφερθώ στο κοινότυπο βρες κάποιο χόμπι αλλά η καραντίνα δίνει την ευκαιρία να κάνεις πράγματα που ποτέ δεν είχες τον χρόνο. Στην αρχή δεν το βλέπεις έτσι και όχι δεν είσαι αχάριστος αλλά σου ήρθε ξαφνικά, στην συνέχεια όμως μπορείς να δεις πόσα σε περιμένουν που πάντα έτρεχες και τα άφηνες πίσω.. Μπορείς να διαβάσεις εκείνο το βιβλίο που έχεις τόσο καιρό στην βιβλιοθήκη και σε περιμένει ή να μαγειρέψεις χωρίς να βιάζεσαι ή να πρέπει να το βάλεις σε ταπεράκι για να το πάρεις στην δουλεία. Μπορείς να έρθεις πιο κοντά με την οικογένειά σου και να περάσετε χρόνο μαζί. Μπορείς να μιλήσεις με φίλους, να δεις ταινίες.. Το πιο σημαντικό δεν είναι τι θα κάνεις αλλά ότι κάνεις να μπορείς να το ευχαριστηθείς. Γιατί ναι έχουμε πανδημία αλλά παρ όλα αυτά είμαστε ακόμα ζωντανοί και όσο είμαστε ζωντανοί δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε καθημερινά για τους στόχους και τα όνειρά μας.

Όλοι είμαστε επηρεασμένοι από μια διάχυτη αβεβαιότητα οικονομική, κοινωνική και υπαρξιακή. Η αβεβαιότητα οδηγεί σε ψυχική αστάθεια και αμφιθυμία. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχική μας υγεία χρειάζεται να δώσουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας την ισορροπία που έχει ανάγκη. Ανακαλώντας σε προηγούμενες δύσκολες εμπειρίες θα δούμε ότι με κάποιο τρόπο μπορέσαμε και τις προσπεράσαμε, ή κάναμε ότι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών. Έτσι και τώρα θα πούμε στον εαυτό μας ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί ζώντας σε μία συνθήκη πανδημίας. Δεν θα τον αφήσουμε αβοήθητο. Είναι αναμενόμενο κάποιες στιγμές να μην αισθανόμαστε καλά. Εκείνη την στιγμή όμως παίρνουμε τον εαυτό μας από το χέρι και του ψιθυρίζουμε στο αυτί είμαι εδώ για εσένα και ότι και αν συμβεί θα το περάσουμε μαζί!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;