Όταν το όνειρο έπαψε να ζει-Από την Ελευθερία Ζεμπίλη

Κλείσε τα μάτια σου, και άσε την φαντασία, το ”εγώ” και τις επιθυμίες σου να σε οδηγήσουν κάπου και να φτιάξουν μία εικόνα για σένα. Αυτή η εικόνα θα έχει κάτι σημαντικό ”μέσα” της για σένα, έναν σημαντικό άλλο, έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, ένα έρωτα γενικά, μία επαγγελματική επιτυχία ακόμα και μία απλή χαρούμενη ή έντονη στιγμή με έναν φίλο. Άνοιξέ τα και παρατήρησε το συναίσθημά σου. Χαρά, ηρεμία αλλά ταυτόχρονα και ένα μελαγχολικό χαμόγελο αφού αυτό για το οποίο αισθάνθηκες έτσι, εξαφανίστηκε με το που τα μάτια σταμάτησαν να είναι κλειστά.

Και κάπου εκεί είναι που συνεχίζεις. Συνεχίζεις να προχωράς, να γράφεις, να συμμαζεύεις, να μαγειρεύεις και γενικά να κάνεις ό,τι έκανες πριν κλείσεις τα μάτια και αφεθείς. Πλέον έχοντας ανοιχτά τα μάτια αφήνεις πίσω σου ότι πριν λίγο σε ”γέμισε” χαρά και λαχτάρα. Όμως, είναι και κάποιες φορές που ενώ τα μάτια είναι ανοιχτά, κάποιες σκέψεις είναι ακόμα εκεί, σε ακολουθούν συνεχώς και ονομάζονται όνειρα. Είναι τα όνειρα που θες να πραγματοποιήσεις, τα όνειρα που ενώ προσπάθησες δεν έχεις πετύχει ακόμα, τα όνειρα που ακόμα προσπαθείς ή τα όνειρα που έχεις καταφέρει και ταυτίζονται πλέον με την πραγματικότητά σου.

Σε έναν κόσμο, που έχει πάψει πλέον να ονειρεύεται και να θέτει στόχους αντάξιους του προσωπικού ”εγώ” του, η ”φωτιά” της προσπάθειας και της επιτυχίας έχει σταματήσει να ”καίει” με την ένταση που θα έπρεπε να το κάνει. Κυριαρχούν τα απωθημένα και οι ανεκπλήρωτες προσπάθειες, όχι οι αποτυχημένες, και αυτό έχει μεγάλη διαφορά. Καλύτερα μία αποτυχημένη προσπάθεια και ένα ανεκπλήρωτο όνειρο, παρά μια ανεκπλήρωτη προσπάθεια και ένα  καταδικασμένο στην αποτυχία όνειρο. Όταν προσπαθείς για κάτι, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμά του. Αυτό, όμως, δεν σου αφαιρεί την ευκαιρία και την δυνατότητα να το προσπαθήσεις. Η κατάκτηση ενός ονείρου, τις περισσότερες φορές, δεν μεταφράζεται σε ένα ”κερδισμένο” αποτέλεσμα αλλά σε όλη την διαδικασία που προηγήθηκε για να το ”χτίσει”.

Ακόμα και για αυτά που φαντάζουν τουλάχιστον άπιαστα, υπάρχει η επιλογή της ”φύλαξης” δηλαδή η επιλογή να τα κρατάς για πάντα ”μέσα” σου να τα σκέφτεσαι και να τα υλοποιείς στην φαντασία σου και να τα αφήνεις να σε εξελίσσουν ακόμα και αν δεν σε οδηγούν εκεί, ακριβώς, που θες. Φαντάσου ένα μικρό παιδί το οποίο ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής. Για αρχή θα ξεκινήσει να παίζει σε μία ομάδα της ηλικίας του, κάνοντας καινούργιους φίλους, γνωρίζοντας ένα νέο περιβάλλον, μαθαίνοντας να υπακούει σε κανόνες και δημιουργώντας μία ”ταυτότητα”. Ό,τι δημιουργεί μέχρι να φτάσει στο όνειρό του ή αλλιώς στον στόχο του, αν τελικά τα καταφέρει, θα παραμείνει ακόμα και στα πλαίσια μίας αποτυχίας. Ό,τι έχει κερδίσει μέχρι εκείνη την στιγμή θα είναι ένα παντοτινό κέρδος.  Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ”νεκρό” ή ανύπαρκτο όσο εσύ του δίνεις την ευκαιρία και τον χώρο να υπάρχει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;