Όταν ο άνθρωπος ξέχασε να είναι άνθρωπος. Από τον Ιουστινιάνη Ηρόδοτο

Άνθρωπος. Μια λέξη με 3 συλλαβές. Σχετικά μικρή λέξη στο μάτι. Μεγάλη σε αξία όμως. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι. Ο άνθρωπος δεν διακρίνεται για το αν είναι Έλληνας ή Αλβανός ή Αυστραλός ή Σουηδός ή Αμερικανός. Άνθρωπο δε σε κάνει η πίστη σου στο Χριστό ή στο Μωάμεθ ή στο Βούδα ή στον αρχαίο Θεό Ώρος. Δεν είναι κάποιος  ανθρώπινο ζώο που αβίαστα, ρατσιστικά, απάνθρωπα και “μικρόμυαλα” θα ξεχωρίσει ένα άλλο ανθρώπινο ζώο σε μαύρο, λευκό, κίτρινο, στρέιτ, γκέι. Να όμως που έγινε κάτι για να υπενθυμίσει ακόμη μια φορά ότι όλα εμείς τα ανθρώπινα ζώα χάσαμε την πρώτη μας ιδιότητα. Να είμαστε άνθρωποι. Έχουμε μείνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την άλογη ζωώδη φύση μας μόνο.

Το όνομα ενός ανθρώπου και το βάσανο του θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των ανθρώπων. Στον κάθε άνθρωπο για διαφορετικούς λόγους. Στον δάσκαλο π.χ. θα χαραχθεί διότι θα τον φέρει σε σημείο να σκεφτεί αν παρέχει παιδεία στους μαθητές του ή απλά τους μαθαίνει την επίλυση μιας εξίσωσης. Σε έναν γονέα γιατί θα αναρωτηθεί πως μεγαλώνει ο ίδιος το παιδί του. Σε έναν αστυνομικό για τον αν η δουλειά του είναι βίαια. Σε έναν άλλο γονέα για το αν το παιδί του θα βιώσει κάτι ανάλογο στη ζωή του με εκείνο που βίωσε ο Τζόρτζ Φλόιντ. Φλόιντ. Φλόιντ. Φλόιντ. Ναι σωστά. Μας θυμίζει τους Πινκ Φλόιντ. Ας μας θυμίζει από εδώ και πέρα όμως και εκείνον τον άτυχο άνθρωπο ονόματι Τζόρτζ Φλόιντ που πέθανε λόγω το ότι κάποιοι απαρνήθηκαν την ανθρώπινη φύση τους. Και αυτοί οι κάποιοι ήταν αστυνομικοί. Απαρνήθηκαν έτσι και το ίδιο τους το επάγγελμα. Ο αστυνομικός υπάρχει για να διατηρεί την τάξη και τον νομό. Είναι πλάι στον άνθρωπο, τον βοηθάει, τον κάνει καλύτερο, τον λογικεύει για να λειτουργεί σωστά μέσα στην κοινωνία. Πάνω από όλα δεν επιτρέπει να κυριαρχεί η αδικία. Και όμως ο Τζορτζ, πάνω στον οποίο παίρνουν σάρκα και οστά όσοι πέθαναν από το σπαθί που λέγεται ρατσισμός, πέθανε άδικα.

Σίγουρα θα ακουστεί το παρακάτω από πάρα πολλούς λίγο αλλαγμένο κάθε φορά. “Και άλλοι έφυγαν από τη ζωή άδικα, εγώ τι να κάνω τώρα;;”. Όποιος πει ή σκεφτεί κάτι τέτοιο ας συλλογιστεί λίγο και τα παρακάτω. Όποιον άνθρωπο και αν χειρουργήσουμε θα τρέξει από μέσα του το ίδιο αίμα. Θα έχει μια σειρά από ίδια όργανα. Θα έχει προικιστεί από τη φύση με ορισμένες κοινές φυσικές ιδιότητες άσχετα αν λόγω προβλημάτων – επιπλοκών μπορεί να τις αξιοποιήσει ή όχι. Ένας πλούσιος επιχειρηματίας δεν διαφέρει λοιπόν από έναν ζητιάνο. Ένας Έλληνας δεν διαφέρει από έναν Γάλλο ή έναν Κούρδο ή έναν Βραζιλιάνο ή έναν Καναδό. Ένας λευκός Αμερικανός δεν διαφέρει από έναν Αφροαμερικανό. Ένας Σουηδός δεν διαφέρει από έναν Σουηδό. Ένας Χριστιανός δεν διαφέρει από έναν Μουσουλμάνο. Ένας άνθρωπος δεν διαφέρει από έναν άνθρωπο. Το ανθρώπινο γένος δεν ακολούθησε μια εξελικτική πορεία δημιουργώντας γλώσσα, θρησκεία, επιστήμες, τέχνες, κοινωνίες, και άλλα τόσα για να λέει κάποιος ότι έχει πιο ευγενική καταγωγή από έναν άλλον ή ότι ένας μαύρος δεν “ανήκει” θεωρητικά σε μια γειτονιά επειδή είναι πλούσια γειτονιά που κατοικούν εκεί δημόσια επιτυχημένα πρόσωπα. Όλα τα παραπάνω τα έχουμε ακούσει ίσως όχι ίδια πάντα αλλά η ουσία είναι ίδια πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγνωρίζεται από όλους πώς η κοινωνία έχει πληθώρα προβλημάτων. Αλλοτρίωση, έλλειψη παιδείας, έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων διότι κυριαρχεί το χρήμα και χάνεται η ζεστασιά, οικονομικά προβλήματα, κορωνοϊός και άλλες ασθένειες γενικά, ρατσισμός. Κάποια από τα προβλήματα μας τα αντιμετωπίζουμε με αργό τρόπο, ενώ για κάποια άλλα παίρνουμε ταχύτατα και αποτελεσματικά μέτρα για να λυθούν. Κάποια προβλήματα πάλι είναι πρακτικά και λύνονται άμεσα με την βοήθεια ομάδων από ανθρώπους ειδικών σε τέτοια θέματα λ.χ. οι γιατροί που μας βοηθούν όλους για την πανδημία του κορωνοϊού. Ας προσπαθήσουμε όμως να λύσουμε και εκείνα τα προβλήματα, τα άλλα που δε λύνονται άμεσα, με πράξεις αποτελεσματικές και αλλαγή του τρόπου σκέψης και νοοτροπίας μας. Ας βελτιώσουμε την παροχή παιδείας ώστε οι μαθητές να μην μαθαίνουν αρχαία ελληνικά για να τα γράψουν απλά σε μια εξέταση, αλλά για να διαβάσουν και να κατανοήσουν ένα αρχαίο κείμενο του Πρωταγόρα που αναλύει γιατί οι άνθρωποι δεν πρέπει να χωρίζονται σε αριστοκράτες και δούλους, σε βάρβαρους και Έλληνες. Ας επιδιώξουμε την αληθινή και ανιδιοτελή φιλία στη ζωή μας χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα από τον συνάνθρωπο μας. Ας μη κρίνουμε ακατάλληλο έναν γκέι, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, μία γυναίκα, έναν μετανάστη ή έναν Εβραίο. Ας μην υποβαθμίζουμε άλλους ανθρώπους. Ας σταματήσει επιτέλους η διάκριση και ο ρατσισμός.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;