Οι τρόποι σκέψης που κλονίζουν την ψυχική μας υγεία-Από τη Δημητριάδου Μαρία

Η αβεβαιότητα των μελλοντικών μας σχεδίων σε συνδυασμό με το άγχος και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, οδηγούν σε οδυνηρές σκέψεις που βγαίνουν δύσκολα από το μυαλό μας και μας ταλαιπωρούν για καιρό. Ενώ ο καθένας από εμάς μπορεί να ταλαιπωρείται από συνεχείς σκέψεις σε κάποια φάση της ζωής του, κάποιοι άνθρωποι, δεν μπορούν να ηρεμήσουν με ευκολία και να δώσουν τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Ας δούμε αναλυτικά αυτά τα μοτίβα σκέψης που βρίσκονται ως εμπόδια στον δρόμο προς την ψυχική χαλάρωση και ισορροπία.

«Σκέψη του όλα ή τίποτα»

Συνεχώς σκεφτόμαστε πως όταν κάτι δεν είναι όπως ακριβώς το θέλουμε, τότε εξ ολοκλήρου δεν έχει ισχύ ή είναι αρνητικό και η προσπάθειά μας πήγε ολοκληρωτικά χαμένη, καθώς το αποτέλεσμα δεν
ήταν το επιθυμητό. Αυτή η κατάσταση είναι δυσλειτουργική, διότι επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μας και οδηγεί στο να μην παίρνουμε αποφάσεις και ρίσκα από φόβο της αποτυχίας.

«Νοητικό φίλτρο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η τάση μας να επικεντρωνόμαστε κυρίως στα αρνητικά αγνοώντας την ύπαρξη θετικών στοιχείων. Για παράδειγμα, στις διαπροσωπικές σχέσεις, η αρνητική κριτική είναι πάντοτε αυτή που μένει προσκολλημένη στην σκέψη, καθώς μας προκαλεί άγχος και ανασφάλεια για τις ικανότητες μας.

«Σκέψη του πρέπει»

Στην ζωή μας συνήθως έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια για το πως θα «έπρεπε» να γίνονται κάποια πράγματα και φανταζόμαστε ασυνείδητα τον ιδανικό μας εαυτό, που δεν ταυτίζεται, τις περισσότερες φορές, με την πραγματικότητά μας . Η σύγκρουση ανάμεσα στον πραγματικό και τον ιδανικό μας εαυτό, μας δημιουργεί άγχος, με αποτέλεσμα να βάζουμε αυστηρούς κανόνες με τους οποίους απαιτούμε να ζούμε την ζωή μας, οι οποίοι όμως δεν είναι ρεαλιστικοί και άρα είναι πρακτικά αδύνατο να ικανοποιηθούν.

«Υπεργενίκευση»

Όταν υπεργενικεύουμε, έχουμε ως γνώμονα σκέψης ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός που ερμηνεύεται σαν μια αλυσίδα πολλαπλών αρνητικών γεγονότων, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «πάντα» ή «ποτέ». Για παράδειγμα, χάνουμε το λεωφορείο, αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα θα το χάνουμε ή ότι όλα πάνε στραβά, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί παράγοντες που είναι δυνατόν να επηρέασαν την κατάσταση.

«Προσωποποίηση»

Όσο και να θέλουμε να λέμε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μας, είναι πολύ εύκολο να προσωποποιήσουμε γεγονότα. Εάν για παράδειγμα, ο σύντροφος σας ξεχάσει την επέτειο σας, μπορεί αμέσως να σκεφτείτε «Μήπως με έχει βαρεθεί;». Αυτή η κατάσταση μας απομακρύνει από αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά κυρίως μας κάνει θυμωμένους με τον ίδιο μας τον εαυτό, εφόσον καταλήγουμε υπαίτιοι των αρνητικών συμβάντων.

Όταν λοιπόν, πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει τα παραπάνω μοτίβα σκέψεων, κάντε ένα βήμα πίσω, δώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε ότι η φροντίδα της ψυχική σας υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να
ανακτήσετε την δυναμική σας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;