Ο κόσμος του instagram και η αληθινή ζωή-Από την Ιωάννα Καλομοιράκη

Τι είναι όμορφο και τι είναι άσχημο; Ποίος το ορίζει; Υποκειμενική και αντικειμενική ομορφιά, υπάρχουν; Αδύνατος- χοντρός (ναι θα πω χοντρός διότι ο αδύνατος είναι Politically correct ενώ ο χοντρός δεν είναι, πρέπει το σωματικό βάρος να αποτελεί προσβολή και όχι να είναι απλά αυτό που είναι όπως είναι), Ψηλός- Κοντός, Γυμνασμένος- αγύμναστος, με ακμή- χωρίς ακμή, τέτοιες και άλλες πολλές ετικέτες μας ακολουθούν από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι την στιγμή που αποφασίζουμε(αν αποφασίσουμε ποτέ) να απαλλαχτούμε από αυτές και από την ετικετοποίηση της  ίδιας μας της ζωής από τους άλλους. Πόσο εύκολο όμως είναι να απαλλαχθείς από αυτού του είδους τις ετικέτες όταν όλη η κοινωνία τις θρέφει και τις διαιωνίζει;; Η εικόνα μας πλέον είναι πιο σημαντική από ότι η ψυχή μας!  Το instagram, το  facebook, το tik tok απαιτούν συγκεκριμένες εικόνες οτιδήποτε “λανθάνει” από αυτές δεν είναι «όμορφο» ή και υγιές ! Οι γυναίκες πρέπει να έχουν καλλίγραμμο σώμα με οπίσθια και στήθος στητά ενώ οι άντρες ακολουθώντας το αντίστοιχο μοτίβο πρέπει να έχουν καλοσχηματισμένους κοιλιακούς και τεράστια μπράτσα. Εδώ προκύπτει το ερώτημα και γιατί αυτό να είναι κακό ή λάθος παράδειγμα; ; «Iσα ίσα σε παρακινούν να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!» Για μένα προσωπικά δεν είναι κακό στον βαθμό που προκύπτει από δική σου προσωπική ανάγκη για εξέλιξη και όχι από ανάγκη αποδοχής και επιβεβαίωσης της αξίας σου ως άνθρωπος από τους άλλους.  Καθαρά ρεαλιστικά , κανένας από εμάς (νομίζω) δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα  όμορφο και καλοσχηματισμένο σώμα, αλλά πόσοι από εμάς νοιάζονται για την ψυχή τους όσο ενδιαφέρονται  για την εικόνα και το σώμα τους;; Αναζητούμε το όμορφο περισσότερο σε φουσκωμένα χείλη και στήθη ή σε μεγάλα μπράτσα παρά σε ένα αληθινό και πηγαίο  χαμόγελο ή κλάμα ή μια τρυφερή αγκαλιά .Η αποδοχή είναι επιθυμητή και αναγκαία έως ένα βαθμό για όλους μας, τόσο η εμφανισιακή όσο και η συναισθηματική, η εικόνα θέλοντας και μη επηρεάζει και αυτό δεν γίνεται να αλλάξει ριζικά, γίνεται όμως να αλλάξουμε τον τρόπο ή τον βαθμό που μας επηρεάζει και που μας οδηγεί σε δράσεις ή αποφάσεις για το σώμα μας και τον εαυτό μας, με γνώμονα την αποδοχή  από τους γύρω μας περισσότερο για αυτό που φαινόμαστε παρά για αυτό που πραγματικά είμαστε.

Η «μόδα» του Instagram είναι λίγο έως πολύ γνωστή στους περισσότερους νέους αλλά και μεγαλύτερους πλέον. Καλογυμνασμένοι άντρες και γυναίκες με αψεγάδιαστη επιδερμίδα, λαμπερά μαλλιά και πράσινα, γαλάζια ή «γατίσια καστανά» μάτια με χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια ακόλουθους αποτελούν «παραδείγματα» προς μίμηση. «Έτσι θέλω να γίνω και εγώ», «μακάρι να είχα το σώμα της», «τα μαλλιά της είναι τόσο μακριά και λαμπερά» είναι φράσεις που συχνά ξεστομίζουν ή ενδόμυχα απασχολούν άνδρες και γυναίκες. Ακόμα και αν, οι  παραπάνω «θεοί και θεές» εξωθούν τον εαυτό τους στα άκρα με εξαντλητικές δίαιτες και άπειρες ώρες γυμναστικής, ακόμα και αν τα όμορφα μπλε μάτια είναι φακοί επαφής και δεν έχουν ίχνος συναισθήματος μέσα τους, ακόμα και αν από αυτά τα μακριά και πλούσια μαλλιά εν τέλει το βράδυ πριν κοιμηθείς είναι δικά σου τα μισά, όλα αυτά δεν πιάνουν μία στον βωμό της ωραιοπάθειας που μας έχει κατακλύσει. Στον κόσμο του Instagram ο καθένας έχει στην διάθεση του πλήθος εργαλείων όπως Photoshop, φίλτρα προκειμένου να «κόψει και να ράψει» την εικόνα του, να την φέρει στα μέτρα του κόσμου αυτού για να γνωρίσει την αποδοχή, να πάρει χιλιάδες Likes και σχόλια. Ωστόσο, κατά πόσον όταν τελειώνει το Photoshop και είσαι μόνος και μόνη με τον εαυτό σου, το σώμα σου και την ψυχή σου, νιώθεις γαλήνη, ηρεμία και αποδοχή;;  Η ανάγκη μας για αποδοχή προκύπτει από τα πρότυπα και τον κόσμο του Instagram θέλοντας να είμαστε μέρος της «αγέλης» ή προκύπτει από τον ίδιο μας τον εαυτό και την ανάγκη μας να τον κοιτάμε στον καθρέφτη και να του δείχνουμε αγάπη και συμπόνια;; Ή μήπως τελικά αυτά τα δύο είναι αλληλοεξαρτώμενα;; Αυτό μπορεί να το αναλογιστεί ο καθένας μόνος του, ιεραρχώντας τις σημαντικότερες για εκείνον αξίες στην έκαστη περίπτωση. Αποδοχή από τους άλλους και μετά από εμάς τους ίδιους ή πρώτα από εμάς για εμάς;;

Πιστεύω έχει έρθει η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε το “φυσιολογικό”. Διευκρινίζοντας τα παραπάνω, δεν υποστηρίζω ότι είναι κακό ή τρωτό να έχει κάποιος καλογυμνασμένο και δυνατό σώμα, ή να ενδιαφέρεται για την εικόνα του και να προσπαθεί να την βελτιώσει σε υγιή πλαίσια, όλοι μας θέλουμε να είμαστε αρεστοί. Θεωρώ πως το όριο «χάθηκε» όταν για φυσιολογικό ορίστηκε το αδύνατο και υπερβολικά γυμνασμένο σώμα, όταν οτιδήποτε παρέκκλινε από αυτό το πρότυπο δεν θεωρούταν «υγιές» και «φυσιολογικό». Φυσιολογικό και όμορφο λοιπόν, δεν είναι ότι βλέπουμε στις διαφημίσεις , στις τηλεοράσεις και στο instagram, δεν είναι ότι έχει υποστεί αμέτρητες ώρες Photoshop ή εξαντλητικές και εξουθενωτικές δίαιτες, δεν είναι τα ζωγραφισμένα χείλη, οι ψεύτικοι χρωματιστοί φακοί επαφής και τα στενά ρούχα που διαγράφουν κάθε σπιθαμή του σώματος μας, δίχως να μας αφήνουν να πάρουμε την παραμικρή ανάσα. Φυσιολογικό και όμορφο είναι ότι είσαι εσύ, είναι αυτό που είσαι όταν ξυπνάς χωρίς τόνους μακιγιάζ και χωρίς κανένα Photoshop, είναι η αγάπη,η αποδοχή και η αγκαλιά για αυτό που είσαι , αυτά που έχεις καταφέρει, αυτά που έχεις χάσει, αυτά που παλεύεις και αυτά που ονειρεύεσαι! Φυσιολογικό και όμορφο είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα overline στα χείλη σου και μια ψεύτικη βλεφαρίδα, φυσιολογικό είναι να σε αγαπάς, να σε μισείς, να σε επιβραβεύεις και να σε τιμωρείς γιατί είσαι άνθρωπος δεν είσαι τέλειος και άτρωτος και αυτό είναι το όμορφο. Αν ήμασταν ατσαλάκωτοι ,ομοιογενείς, άτρωτοι και αλάθητοι δεν θα είχε καμία απολύτως ουσία, ας θαυμάσουμε το όμορφο και το διαφορετικό σε κάθε στιγμή και γωνία που το βλέπουμε και το ζούμε, σε κάθε στραβή μυτούλα, σε κάθε ελίτσα που έχεις στο πιγούνι σου και δεν σου αρέσει γιατί κανείς άλλος δεν την έχει, σε κάθε κενό που έχεις στα δόντια σου και δεν σου αρέσει γιατί τα θέλεις ίδια με τις κοπέλας σε διαφήμιση γνωστής οδοντόκρεμας, σε κάθε γυναικείο σώμα με κυτταρίτιδα και σε κάθε αντρικό που δεν έχει τα μπράτσα του Ηρακλή και  ας μην είμαστε πια τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και την εικόνα μας, ας μην γίνουμε αυτό που θέλει η κοινωνία ή το instagram να είμαστε αλλά ας γίνουμε ότι κάνει εμάς ευτυχισμένους και χαρούμενους. Η ζωή είναι πολλά περισσότερα από αυτό που φαίνεται από μια φωτογραφία μας, η ζωή είναι οι άνθρωποι μας, οι στιγμές μας και τα όνειρα μας, τα λάθη μας και τα σωστά μας, τα όμορφα και  τα άσχημα μας, γιατί ναι υπάρχουν και τα άσχημα και είναι απολύτως φυσιολογικό!

Στο τέλος της ημέρας να θυμάστε, είστε όμορφοι και όμορφες ακριβώς έτσι όπως είστε και όχι μόνο για αυτό που φαίνεται αλλά κυρίως γι αυτό που δεν φαίνεται. Αν είστε εσείς ευτυχισμένοι με αυτό που είστε μην δίνετε δεκάρα για κανένα πρέπει και καμία επιβολή της κοινωνίας, αν πάλι δεν είστε και τόσο χαρούμενοι με τον εαυτό σας ψάξτε καλύτερα σίγουρα υπάρχουν πολλοί παραπάνω λόγοι να τον αγαπήσετε και να τον αγκαλιάσετε από ότι νομίζετε, αξίζετε για πολλά περισσότερα από τους κοιλιακούς σας, τα φουσκωμένα χείλη, τα μπράτσα και τις τρέσες στα μαλλιά. Αξίζετε για την υπέροχη ψυχή σας , για τις προσπάθειες που κάνετε να κατακτήσετε τα όνειρα σας, για το πόσο νοιάζεστε για τους φίλους σας και για το χαμόγελο που βγαίνει από την καρδιά σας σε όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές που δεν υπάρχει κανένα φίλτρο και  κανένα Photoshop του instagram γιατί αυτή είναι η αληθινή ζωή, δεν μπορείς να της βάλεις κανένα φίλτρο ούτε να την φέρεις στα μέτρα σου την ζεις και την αποδέχεσαι όπως είναι. Να σας αγαπάτε, να σας προσέχετε και να σας επιβραβεύετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;