Νοερό Ταξίδι- Από τη Δέσποινα Δημάρη

Είναι συχνές οι φορές που αναρωτιόμαστε πώς η καθημερινότητα και η ζωή έχουν μεταβληθεί σε έναν διαρκή στίβο για να ανταπεξέλθουμε στις  υποχρεώσεις μας παραγκωνίζοντας λίγο τα θέλω μας. Παρατηρούμε ότι με την πάροδο του χρόνου ένα  μεγάλο μέρος των ανθρώπων -αν όχι η πλειοψηφία- κυριαρχείται από τον ψηφιακό κόσμο, την απομόνωση,  το θεαθήναι, και κάποιες φορές την αγένεια καθώς αρκετά είναι εκείνα που έχουν αλλάξει όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά αλλά και ανθρωπιστικά.

Πάραυτα, ας ¨ταξιδέψουμε¨ νοερά στο χθες. Τότε που οι άνθρωποι, ακόμα, επικοινωνούσαμε μεταξύ μας, τότε που ως παιδιά ήμασταν τυχερά γιατί βιώσαμε όμορφα παιδικά χρόνια. Κι αυτό γιατί οι γονείς μας ¨άνοιγαν¨ τα σπίτια τους στους φίλους μας και οι δικοί τους σε μας. Τότε που οι γονείς μας επέτρεπαν να παίξουμε στις αλάνες και στις γειτονιές. Τότε που ως παιδιά το καλοκαίρι μετρούσαμε πόσα μπάνια απολαύσαμε στη θάλασσα και πόσα παγωτά γευθήκαμε. Στις εποχές εκείνες όπου τα παιδιά δεν πήγαιναν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη σε καθημερινή βάση, αλλά απολάμβαναν περισσότερο το παιχνίδι εντός ή εκτός σπιτιού. Έβαζαν τη φαντασία τους και δημιουργούσαν δικά τους παιχνίδια και ιστορίες. Τότε που οι μεγάλοι ήταν πιο αληθινοί μεταξύ τους και έβρισκαν τόσες και τόσες αφορμές να γελάσουν με την καρδιά τους, μολονότι και τότε υπήρχαν σκοτούρες.

Σαφώς οι τωρινές συνθήκες δεν είναι ίδιες πια, από πολλές απόψεις. Απεναντίας, σήμερα όλα αυτά μοιάζουν ξένα. Μοιάζουν να ανήκουν σε μια μακρινή εποχή. Σίγουρα η τεχνολογία είναι χρήσιμη στη ζωή μας αρκεί βέβαια να αξιοποιείται ορθά, καθώς πλέον έχει αντικαταστήσει τους φίλους μας, τα χόμπι μας, τις βόλτες μας και τόσα άλλα.

Ταξιδεύοντας νοερά στο αύριο ας ευχηθούμε να ¨ξεκλέψουμε¨ κάτι από  το χθες. Να περιορίσουμε τα social media, αξιοποιώντας τα κατάλληλα και όχι να γινόμαστε υποχείριο εκείνων. Ας ¨ανοίξουμε¨ το σπίτι μας στους φίλους μας. Ένα ποτήρι κρασί, ένας καφές ή ότι άλλο υπάρχει στο σπίτι μας και  να πούμε τα νέα μας είναι υπεραρκετά. Ας σηκώσουμε το τηλέφωνο να πάρουμε το φίλο μας να μάθουμε τα νέα του και όχι να του στείλουμε μήνυμα από το ψυχρό και εικονικό διαδίκτυο. Ας αφήσουμε τα παιδιά μας πιο ελεύθερα να παίξουν κι ας αφήσουμε τις πολλές και ανούσιες δραστηριότητες. Μία δραστηριότητα είναι αρκετή είτε για να αφυπνίσουν το πνεύμα τους, είτε για να κρατήσουν υγιές το σώμα τους. Ας τους χαρίσουμε τα ανέμελα και γεμάτα αναμνήσεις καλοκαίρια για να έχουν στο μέλλον να θυμούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας αφιερώσουμε περισσότερο αληθινό και ποιοτικό χρόνο στην επικοινωνία μας με τον άλλον κόσμο εκτός του διαδικτύου.  Ας γίνουμε πιο ευγενικά, ανοιχτά και με ενσυναίσθηση άτομα. Στη δουλειά, στο δρόμο, στο σχολείο, οπουδήποτε. Κάνοντας ένα νοερό ταξίδι στο χθες ¨κρατάμε¨ εκείνα που μπορούμε να προσαρμόσουμε στο σήμερα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;