Μια μόδα με ψυχή. Από την Καλομοιράκη Ιωάννα

Κάθε νέα σεζόν Άνοιξη\Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο\Χειμώνας η μόδα, πέρα από το να μας δίνει νέες ιδέες για το πως να ντυνόμαστε και το ποιες είναι οι κυρίαρχες “τάσεις”,αντικατοπτρίζει την κοινωνική και όχι μόνο πραγματικότητα που επικρατεί γύρω μας. Η βιωσιμότητα, η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη είναι πλέον από τις σπουδαιότερες και πιο must τάσεις που υπάρχουν.

Το πιο πετυχημένο ίσως rebranding στην καπιταλιστική ιστορία είναι η μετατροπή της κατανάλωσης σε μια πράξη ηθική, συνειδητή, σε μια πράξη αγάπης προς το περιβάλλον, τους γύρω μας, τον εαυτό μας. Η επιθυμία για έναν ηθικό τρόπο κατασκευής έχει εξαπλωθεί από τους πιο βαρυσήμαντους οίκους μέχρι και τα μικρά-τοπικά, αλλά διόλου ασήμαντα brand. Τα ρούχα αποκτούν ψυχή, αφηγούνται την δική τους ιστορία, μια ιστορία που περιγράφει επιτέλους μια πιο αργή παραγωγή με πιο eco friendly υφάσματα.

Πλέον και οι καταναλωτές παρουσιάζονται πιο “ανήσυχοι”, αναζητούν την προέλευση των ρούχων που πρόκειται να αγοράσουν, εξετάζουν τις πρώτες ύλες που τα συνθέτουν και κάνουν την έννοια  του upcycling (της αργής μόδας και των πρώτων υλών με σεβασμό προς την φύση)  πιο επίκαιρη από ποτέ. Για πρώτη φορά έχουμε συνείδηση των επιπτώσεων των αγορών μας και φέρουμε το βάρος της ευθύνης για τις αποφάσεις μας. Η ανακύκλωση των ρούχων, vintage ρούχα της μαμάς ή και της γιαγιάς από τις δεκαετίες του ‘50, ‘60 και η ανακατασκευή των ήδη υπαρχόντων απασχολούν τους σύγχρονους καταναλωτές. Ή βιωσιμότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για την βιομηχανία της μόδας όσο και για εμάς τους ίδιους. Πώς μπορούμε λοιπόν να ανταποκριθούμε στην νέα πραγματικότητα; Η φράση “μικρότερη κατανάλωση, ποιοτικότερη κατανάλωση” είναι το κλειδί.

Μπορούμε να περιορίσουμε την μαζική fast fashion κατανάλωση και να αναζητήσουμε νέα Brand που στηρίζουν την παραγωγή τους σε πιο “διαφανείς” και ηθικούς τρόπους. Μία εναλλακτική λύση είναι επίσης, να αναζητήσουμε ρούχα και αξεσουάρ σε second-hand καταστήματα, μιας και που τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της ηθικότητας ολοένα και αυξάνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγχρόνως, το να αγαπάμε και να φροντίζουμε αυτά που ήδη έχουμε δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα. Μπορείτε να κάνετε αυτό το ξεκαθάρισμα που αναβάλλετε καιρό, να κρατήσετε εκείνα τα κομμάτια που σας αρέσουν και σας εκφράζουν και να χαρίσετε σε κάποιον άλλον εκείνα που έχετε βαρεθεί. Μπορείτε ακόμα, να μεταποιήσετε κάποια από τα ρούχα που έχετε αλλά δεν σας ικανοποιούν  ή να πάρετε ένα παλιό, όμορφο σακάκι της γιαγιάς που σας φαντάζει κάπως “παλιομοδίτικο” και με μικρές έξυπνες πινελιές να του δώσετε την σύγχρονη νότα που του έλειπε,προσθέτοντας νέα κουμπιά η ένα φουλάρι στον λαιμό σας δίνετε μια εντελώς διαφορετική νότα στο παλιό σας πουκάμισο.  Ανακαλύψτε ποιος και ποια είστε μέσα από  το στιλιστικό αυτό  “παιχνίδι”. Αυτή μπορεί να είναι η αρχή του ταξιδιού προς μια πιο ηθική και βιώσιμη μόδα που θα αντανακλά την ψυχή του καθενός μας ξεχωριστά και θα καθρεπτίζει την αγάπη και την φροντίδα προς το περιβάλλον.

Υιοθετώντας λοιπόν, μια νέα φιλοσοφία, μια πιο ηθική και βιώσιμη στάση απέναντι στην ίδια την ζωή αλλά και κατ’επέκταση στην μόδα έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε συνολικά την ποιότητα της καθημερινότητας μας και να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με τον πιο δημιουργικό και ηθικότερο εαυτό μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;