Mάσκας εγκώμιο….στο σχολείο. Από τον Βαγγέλη Δήμα

Εκτός από τη χρησιμότητα της μάσκας, για να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου ανάμεσα στους μαθητές και για να αποδειχθεί εμπράκτως ο σεβασμός μας προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χρήσεις και υπηρεσίες οι οποίες από αρκετούς όμως αμφισβητούνται, αυτή η καλύπτρα έχει κι άλλες χρήσεις και υπηρεσίες, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, μερικές από τις οποίες καταθέτω εδώ ως ένα είδος ιδιότυπου εγκωμίου.

Επιτέλους, αγαπητέ μαθητή, με τη μάσκα  ελευθερώθηκες από την υποχρέωση ενός σεβασμοφανούς, ψεύτικου χαμόγελου, που καθόλου δεν συμβιβάζεται με τη διάθεσή σου να είσαι ειλικρινής και  καθόλου δεν ταιριάζει στην αθεράπευτη αλλεργία σου στις τυπικότητες.

Επίσης, τώρα πια μπορείς να μασάς την τσίχλα σου ανενόχλητα, χωρίς να στη λέει  κάποιος σπασίκλας καθηγητής, ότι τάχα δηλαδή μηρυκάζεις σαν κατσίκα, ενώ για εσένα αυτό το πολυμερές έχει τη λειτουργία αγχολυτικού. Επιπλέον: βοηθάει και στη συγκέντρωση, τονώνει το νοητικό σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη, όπως λένε και οι έρευνες. Σε βοηθάει να σκέφτεσαι με άκρα προσήλωση τους έρωτες σου! Να πετάς στα σύννεφα και να ονειρεύεσαι!

Εμείς οι μεγάλοι διατυμπανίζουμε συχνά πως οι κακοτοπιές του παρόντος, οι υποχρεώσεις και οι περιορισμοί είναι μία καλή προπόνηση για τις δυσχέρειες του αύριο, όταν με το καλό βγεις στην κοινωνία. Εξοπλίζεσαι, λοιπόν, με τα διαχρονικώς υπερσύγχρονα συστήματα της επιμονής και της υπομονής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό: ίσως μπορέσεις για λίγο να μπεις στη θέση μίας γυναίκας σε άλλους τόπους, ίσως όχι τόσο μακρινούς, με άλλα ήθη και τρόπους του νου στο μεγάλο παγκόσμιο χωριό. Πιθανόν, αν έχεις μία μικρή έφεση και ευαισθησία, λίγο να μπορέσεις να νιώσεις πόσο δύσκολο είναι όλη σου τη μέρα, κάθε μέρα, να είσαι μία ετεροκινούμενη μούμια.

Με τη μάσκα και, ιδίως, εάν είναι μεγάλων διαστάσεων, είσαι πιο καλυμμένος, άρα νιώθεις λιγότερο ντροπαλός είτε είσαι μαθητής είτε  καθηγητής ( ναι, κι εμείς ντρεπόμαστε και συνήθως προσπαθούμε να βρούμε καταφύγιο πίσω από τις λέξεις). Και γίνεται ιδανική κάλυψη, όταν διαθέτεις μακρύ μαλλί στο ίδιο χρώμα με τη μάσκα και φράντζα, προσοχή, χωρίς ανταύγειες!

Επιπλέον κρύβει ατέλειες: τη γαλλική μύτη που δεν έχεις, το προγούλι, αν είσαι μεγάλος, που σχεδόν σίγουρα έχεις, τα σπυράκια, αν είσαι έφηβος που ίσως έχεις.

Αλλά και η κακοσμία του στόματος δεν είναι πια λόγος να αποφεύγεις τις κοινωνικές συναναστροφές, που έτσι κι αλλιώς , λόγω του ιού, έχουν περιοριστεί. Αν, πάλι, είσαι καθηγητής, μπορείς να πλησιάσεις το μαθητή σου, να σκύψεις με ενδιαφέρον από πάνω του και να τον βοηθήσεις με τις πολύτιμες παρατηρήσεις σου.

Είναι ευκαιρία να βάλεις τα σιδεράκια που τόσο καιρό το ήθελες, αλλά δεν το αποφάσιζες, γιατί θα σου χάλαγαν το χαμόγελο, την ομορφιά σου, που ανελλιπώς ελέγχεις στον καθρέφτη.

Επιπροσθέτως,  μία μάσκα είναι μία επιφάνεια για καλλιτεχνική έκφραση, ένας καμβάς. Ιδίως τώρα, αν είσαι λυκειόπαις, που καταργήθηκαν τα εικαστικά. Μία επιφάνεια γενικώς για έκφραση, για συνθήματα, για ποιήματα, για φιλοσοφίες, για ό,τι άλλο σε οδηγήσουν η εφηβική σου φαντασία και η επαναστατικότητα.

Αν είσαι καθηγητής, μπορείς να εισάγεις έναν εύθυμο τόνο στο μάθημα, μία αφόρμηση-πρόσκληση, αντί για ”καλημέρα παιδιά” να εκστομίσεις π.χ. ”άλλη μία μέρα για ένα πάρτι μασκέ μάθησης και δημιουργίας”. Βεβαίως, μάλλον έχεις εξασφαλίσει την καζούρα και την παρεπόμενη βαβούρα! Κυρίως, πρόσεξε μην φύγει από το στόμα σου η έκφραση ”να πέσουν οι μάσκες” , γιατί μπορεί να κατηγορηθείς ότι ανήκεις στο κίνημα κατά της μάσκας, άλλος ένας αντιδραστικός, άλλος ένας  συνωμοσιολόγος.

Και ευκαιρία, επίσης, να εμπλουτίσεις το περιεχόμενο του μαθήματός σου,  υλοποιώντας  διαθεματικές δραστηριότητες: η μάσκα στην ιστορία, η μάσκα στην ομορφιά, η μάσκα του αυτοκινήτου, η μάσκα στα προγράμματα των Η/Υ κ.λπ.

Και τέλος, παιδί μου, αν το μάθημα σου φαίνεται ανιαρό – και συχνά συμβαίνει αυτό – το έχεις γράψει άλλωστε τόσες φορές στο θρανίο σου, συνήθως με μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο, βαριέμαι, νυστάζω, κοιμάμαι, σε λίγο ο Μορφεύς γλυκά θα σε αγκαλιάσει με τις φτερούγες του. Καλό ύπνο σου εύχομαι! Να ονειρευτείς τη ζωή!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;