Κρυμμένοι πίσω από τη μάσκα. Από τη Ρένια Κορμά

η μάσκα
Πηγή εικόνας: https://www.patrasevents.gr

«Μας ενδιαφέρει λιγότερο το τι είμαστε από το τι πιστεύουν οι άλλοι για μας», είχε πει ο Π. Κονδύλης και με αυτά τα λόγια θα αρχίσει η αναζήτηση της μάσκας που κρύβει την πραγματική πλευρά των ανθρώπων στη σημερινή κοινωνία. Σύντομα και από τον τίτλο μόνο γεννώνται πολλά ερωτήματα. Ποια η μάσκα; Ποιος τη δημιουργεί; Και το σημαντικότερο όλων: γιατί;

Η εξέλιξη του τεχνολογικού τομέα είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι η επίδραση που αυτή είχε και συνεχίζει να έχει στην ψυχολογία του ατόμου και στη δομή των κοινωνικών στρωμάτων. Τα πρότυπα, η μίμηση, η ανάγκη για αναγνώριση οδηγούν συχνά τους ανθρώπους στην υιοθέτηση συμπεριφορών που δεν συνάδει με τους ιδίους. Η γύμνια των αγαλμάτων της αρχαιότητας, που παρουσίαζε την αληθινή πλευρά του ατόμου, έχει ξεχαστεί εντελώς από την κοινωνία του σήμερα. Οι νέοι πλέον ως στόχο έχουν να παρουσιάζουν έναν εαυτό αρεστό στους άλλους, αλλά όχι ταιριαστό στους ιδίους. Η μάσκα λοιπόν, όπως είναι φυσικό επακόλουθο, είναι ένα τέχνασμα των ανθρώπων για να κρύψουν την αληθινή πλευρά του εαυτού τους και να παρουσιάσουν κάτι ξένο.

Και κάπου εδώ έρχεται η στιγμή να απαντηθεί το μεγαλύτερο ερώτημα, το γιατί. Οι απαντήσεις είναι πολλές, αλλά σε γενικά πλαίσια ισχύουν τρεις κανόνες. Πρώτον, οι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν επαρκώς την αυτοπεποίθηση τους. Συνηθίζουν να υποτιμούν τον εαυτό τους και το χαρακτήρα τους έναντι άλλων, δεν ανοίγονται στις παρέες γιατί πιστεύουν ότι δεν τους αξίζει η φιλία, δεν τολμούν να εκφράσουν τη δική τους άποψη. Όλα αυτά καθιστούν το άτομο ευάλωτο στην εκμετάλλευση, αλλά και δέσμιο των προτύπων τα οποία τον επηρεάζουν και οδηγούν συχνά σε καταστροφικές συνέπειες.

Δεύτερον, ακόμη και αν ένα άτομο έχει βρει τον πραγματικό του εαυτό και θέλει να τον παρουσιάσει στους γύρω του, ο κόσμος πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή ζούμε σε μια κοινωνία που συντηρεί την ομαδοποίηση και δεν θέλει τα μέλη της να είναι διαφορετικά ως προς τις απόψεις και τις συμπεριφορές τους. Επιπλέον φαινόμενα ζήλειας και κακεντρέχειας διακατέχουν μεγάλο ποσοστό ατόμων τα οποία περιθωριοποιούν συχνά την ειλικρίνεια. Είναι εμφανές λοιπόν, ότι ζούμε σε μια κοινωνία που θέλει όμοια άτομα, άτομα που δεν σκέφτονται τα ίδια για τον εαυτό τους, αλλά μασάνε την τροφή που τους δίνεται, άτομα που για να γίνουν αποδεκτά ως μοχλός της κοινωνίας δημιουργούν μια μάσκα γύρω από τον αληθινό τους εαυτό και προβάλλουν ένα χαρακτήρα που πάντα θα ευχαριστεί τους άλλους, αλλά σπάνια τον ίδιο.

Τρίτον, η μάσκα αποτελεί ασφάλεια. Αυτό είναι εύκολο να κατανοηθεί πλήρως μέσα από ένα παράδειγμα. Ας φανταστούμε λοιπόν ένα άτομο που έχει βιώσει μια απώλεια κοντινού του προσώπου, ωστόσο βρίσκεται στην ανάγκη για δουλειά. Το άτομο αυτό – προκειμένου να διατηρήσει τη ζωή του σε τάξη – οφείλει κάθε πρωί που σηκώνεται για τη δουλειά να φοράει ένα προσωπείο χαράς αποκρύπτοντας τα πραγματικά του συναισθήματα και χαμογελώντας σε κάθε τι που συμβαίνει, σαν να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα του.  Η προσφερόμενη αυτή ασφάλεια ωστόσο, καταστρέφει και μερικούς από τους χειροτέρους φόβους ενός ατόμου. Το άτομο φτιάχνει μια ψεύτικη ταυτότητα του ίδιου του του εαυτού, καταρρίπτοντας έτσι τις φοβίες του για την αλήθεια του πραγματικού του εαυτού . Έτσι το άτομο ζει συμβατικά εφ’ όρου ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστυχώς τα τελευταία χρονιά πάρα την επιτυχή πολλές φορές αναγνώριση ύπαρξης προσωπείων των ατόμων, ο κόσμος εθελοτυφλεί και δεν αντιλαμβάνεται πως η μάσκα αυτή μπορεί να καλύψει και εξωτερικά χαρακτηριστικά. Ολοένα και περισσότερο βλέπουμε κοπέλες νεαρής ηλικίας να κυκλοφορούν φορώντας τόνους μακιγιάζ σε μια προσπάθεια να καλύψουν ατέλειες η να δημιουργήσουν έναν εντελώς διαφορετικό εαυτό. Θλιβερό είναι πως δεν είναι λίγες οι youtuber – πρότυπα της σημερινής νεολαίας,  που προβάλλουν έντονα την αξία του μακιγιάζ αλλά και των μικροεπεμβάσεων αισθητικού περιεχομένου, αντί να εκθειάζουν την παραμικρή ομορφιά, με αποτέλεσμα κοπέλες μικρής ηλικίας να παραμορφώνονται από το νυστέρι, αγνοώντας το κακό που κάνουν στον εαυτό τους.

ΣΤΑΜΑΤΑ. Εσύ που το διαβάζεις αυτό. Σταματά ό,τι και αν κάνεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου: είσαι ο πραγματικός σου εαυτός; Κοιτώντας στον καθρέφτη αντικατοπτρίζεται η αληθινή εκδοχή σου; Αν όχι, δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αποτάξει τη μάσκα και να αισθανθεί ελεύθερος και να σταματήσει να φοβάται. Αν πάλι ναι, θυμήσου ποτέ να μην ασκείς κριτική στους άλλους για αυτό που είναι και να βοηθάς τους φίλους σου να αντιμετωπίζουν τις φοβίες τους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;