Καρκίνος: Μια συναισθηματικά επώδυνη εμπειρία για τη γυναίκα. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Καρκίνος: Μια συναισθηματικά επώδυνη εμπειρία για τη γυναίκα. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη
https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2016/10/07105karkinosmastou-666×399.jpg

Ο καρκίνος του μαστού μαζί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αποτελούν τις δύο πιο συνήθεις κακοήθεις νεοπλασίες που εμφανίζονται στο γυναικείο πληθυσμό. Αποτελεί μία σοβαρή σωματική και συναισθηματική εμπειρία για την εκάστοτε γυναίκα, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς πως το γυναικείο στήθος έχει συνδεθεί διαχρονικά με την ομορφιά και τη θηλυκή της υπόσταση.

Εκτός από τη σωματική αλλαγή που βιώνει η υγεία της γυναίκας, εκείνη βάλλεται ,επιπροσθέτως, από την αρνητική ψυχική της κατάσταση, η οποία με πολλούς και διάφορους τρόπους πιέζεται και βιώνει φόβο και αγωνία.

Ας δούμε τις κυριότερες σκέψεις οι οποίες κατακλύζουν το μυαλό της γυναίκας. Άξιο αναφοράς είναι πως και σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα βιώνει τα πέντε στάδια τα οποία περιλαμβάνουν την άρνηση και την τελική αποδοχή.

  • Γιατί αυτό να συμβαίνει σε εμένα; Η διάγνωση μίας σοβαρής ασθένειας πάντοτε εκπλήσσει και απογοητεύει τον άνθρωπο. Η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με ένα κομβικό γεγονός ζωής, το οποίο της αλλάζει εσαεί όλη την στάση ζωής, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες. Η πρώτη σκέψη που κάνει όταν ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας της είναι «γιατί σε εμένα;».
  • Σκέψεις ενοχής: Η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με σκέψεις ενοχής σχετικά με το τι θα μπορούσε να είχε κάνει ή γιατί δεν το πρόλαβε νωρίτερα. Οι περισσότερες γυναίκες αδυνατούν να καταλάβουν πώς τους συνέβη μία τέτοια διάγνωση, αφού λίγες ημέρες πριν αισθανόντουσαν καλά. Αυτές οι σκέψεις την εγκλωβίζουν σε ένα παρελθόν το οποίο έχει παρέλθει και έτσι οι γυναίκες αδυνατούν να αντικρίσουν και να οργανωθούν αποτελεσματικά για το μέλλον. Επιπροσθέτως, δεν έχουν κανένα νόημα, διότι ο καρκίνος είναι μία πάθηση η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους.
  • Ποιο θα είναι το μέλλον μου/τι θα κάνω; Είναι η πιο συχνή φοβία των περισσότερων γυναικών οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Οι περισσότερες βάλλονται από φόβους οι οποίοι αφορούν την πορεία της ζωής της, την ποιότητα της θεραπείας και των σχέσεών της, το πώς εκείνη θα φαίνεται πια ως γυναίκα. Αυτοί οι φόβοι είναι απόλυτα λογικοί και η γυναίκα οφείλει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος θα τη βοηθήσει να ανασυγκροτηθεί και να μη χάσει την αυτοεκτίμηση και την αισιοδοξία της.

Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής και να διοργανώνονται συχνά καμπάνιες με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των γυναικών γι’ αυτή την τόσο συχνή και σοβαρή πάθηση.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;