Καφές σε αναμονή. Από την Καραμπουρνιώτη Μαίρη

SHARE

Ως καταναλωτές έχουμε συνηθίσει να αναμένουμε για την αγορά ενός καφέ αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι ένας καφές μπορεί να μας αναμένει; Ο καφές σε αναμονή είναι μια έμπρακτη ένδειξη αγάπης που γίνεται ολοένα και γνωστότερη τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά. Δεκάδες καταστήματα δίνουν την δυνατότητα στον καταναλωτή να προπληρώνει οποιοδήποτε είδους ρόφημα, συνήθως προτιμάται ο καφές, και έπειτα ένας συνάνθρωπος του να τον απολαμβάνει εντελώς δωρεάν. Επί της ουσίας το κατάστημα λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ δύο καταναλωτών και διευκολύνει την ανώνυμη και ουσιαστική προσφορά.

Η διαδικασία είναι απλή και ανώνυμη. Ο πρώτος πελάτης που έχει την διάθεση να δωρίσει ένα προϊόν στον συνάνθρωπο του, το πληρώνει και το αφήνει στο κατάστημα να αναμένει. Οποιοσδήποτε πολίτης ανεξαρτήτως προσωπικών στοιχείων μπορεί να εισέλθει στο κατάστημα και να πάρει το σε αναμονή προϊόν εντελώς δωρεάν. Τα καταστήματα έχουν έναν χαρακτηριστικό μαυροπίνακα στο εξωτερικό τους όπου αυξομειώνουν τα αναμένοντα προϊόντα.

Η ιστορία του καφέ σε αναμονή ξεκινά από γειτονική μας Ιταλία όπου ήταν γνωστός με τον όρο “caffe sospreso”. Ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές που κυκλοφορούν, την έναρξη της παραπάνω συνήθειας καρπώνεται ο πρόεδρος της ομάδας του Μαραντόνα. Ο εραστής της στρογγυλής θεάς λέγεται ότι προπλήρωνε μετά από κάθε νίκη της ομάδας του δεκάδες καφέδες. Ποιος να έλεγε ότι το γούρι του προέδρου μια τοπικής, ιταλικής ομάδας θα στεκόταν η αφορμή για να βοηθηθούν χιλιάδες συνάνθρωποι μας. Η παραπάνω συνήθειά του, εξαπλώθηκε με ιδιαίτερα γοργό ρυθμό και υιοθετήθηκε από δεκάδες χώρες.

Στην Ελλάδα του 2019 υπάρχουν καταστήματα που τρέχουν τις ενέργειες «καφές σε αναμονή» και «καφές που σε περιμένει» όπως χαρακτηριστικά θα τις συναντήσετε. Η διαφορά στις ονομασίες εναπόκειται στο από που ξεκινά η πρωτοβουλία ενώ η ουσία της παραμένει ίδια. Εννοείται ότι το εν λόγω πρότζεκτ δεν εντάσσεται κάπου κομματικά, ούτε προωθείται από συγκεκριμένες οργανώσεις. Έχει την μορφή μιας αυθόρμητης πρωτοβουλίας καταστηματαρχών και πελατών τους. Ως προς το τυπικό της ενέργειας, η απόδειξη του αγορασθέντος προϊόντος εκδίδεται με την πληρωμή του. Η απόδειξη παραμένει στο μαγαζί σε ξεχωριστό χώρο και δίνεται στον καταναλωτή του καφέ. Μ’ αυτό τον τρόπο, ο επιχειρηματίας είναι νομικά καλυμμένος. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του καφέ προπληρώνονται για κατανάλωση και κάθε είδους τρόφιμα. Ψάχνοντας συναντάς ακόμη και  υπηρεσίες σε αναμονή όπως κούρεμα.

Advertisement

Για τους καχύποπτους ή απλά πονηρά σκεπτόμενους η κατάχρηση σαφώς και μπορεί να υπάρχει. Ο επιχειρηματίας δεν ζητά στοιχεία ούτε στον 1ο ούτε στον 2ο καταναλωτή. Και οι δύο δρουν και απολαμβάνουν ανώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, η δεύτερη σκέψη δεν πρέπει να επισκιάζει την θέληση για αλληλοβοήθεια και στήριξη. Σίγουρα κοντά στα ξερά, θα ποτιστούν και τα χλωρά.

Ο κατάλογος των ελληνικών καταστημάτων που είναι μέρος της ενέργειας συνεχώς μεγαλώνει σε αστικά κέντρα και επαρχία και σίγουρα θα βρεις ένα και στην δική σου γειτονιά. Την επόμενη φορά λοιπόν, που περπατώντας και χαζεύοντας την οθόνη σου θα πέσεις πάνω στον μαυροπίνακα, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG