Ήταν σκέτη αποτυχία-Από την Έλενα Φόρτη

Κάθε άνθρωπος από πολύ νωρίς στην ζωή του, γνωρίζει και βιώνει την επιτυχία. Τι ονομάζεται επιτυχία; Στην Ελληνική Βιβλιογραφία δύσκολα εντοπίζεται ένας ακριβής ορισμός που να την περιγράφει. Από λεξιλογική άποψη, η λέξη “επιτυχία” έχει αφετηρία της την λατινική “exitus” με την έννοια “τελικό” ή “όρος”. Η αρχική της σημασία, αναφέρεται σε κάτι που σταματά κάποια έλλειψη ή πόνο. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, υποστηρίζει ότι <<επιτυχία είναι η ικανότητα να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία με αμείωτο ενθουσιασμό>>. Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε;

#1. Προσθήκη στο λεξιλόγιο: “αυτοπεποίθηση”!

Οι περισσότεροι το θεωρούμε ως κάτι δεδομένο και απλό….όμως δεν είναι. Όταν έχεις συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες και ικανότητες σου, τότε υπάρχει μια ομαλή σχέση ανάμεσα σε εσένα και στον εαυτό σου. Πως θα αυξήσω την αυτοπεποίθηση μου; Η απάντηση που μπορώ να δώσω είναι η αποδοχή του ίδιου του εαυτού σου!! Να ανακαλύψεις τα προτερήματα σου (μέσα από την δοκιμή διαφόρων δραστηριοτήτων) και να πιστέψεις, ότι έχεις τις δυνατότητες να τα καταφέρεις σε οτιδήποτε κάνεις και φυσικά, να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις σοβαρές καταστάσεις. Όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη, απαιτεί κόπο και δουλειά με εργαλείο την θέληση.

#2. Τα άτομα που συναναστρεφόμαστε….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε και μας έχουν δείξει την προθυμία τους να είναι δίπλα μας, σαφώς και θα μας στηρίξουν οικονομικά και κοινωνικά να εξελιχθούμε και να πετύχουμε. Κατ’ εμέ το πιο σημαντικό είναι η ψυχολογική υποστήριξη. Ακόμα και όταν δεν μας λείπει κάτι, νιώθουμε ένα κενό μέσα μας. Αυτό πως μπορεί να αναπληρωθεί; Με το να επιβεβαιωθούμε, αν η παρέα, η οικογένεια, η σχέση μας, γίνονται πυλώνες συμπαράστασης στα δύσκολα. Για αυτό καλό είναι να μοιραζόμαστε αυτά που μας προβληματίζουν. Ίσως έτσι να καταλάβουμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα που μας απασχολεί, θα μας βοηθήσει αργότερα.

#3 “Όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα”!

Σίγουρα κάποιοι θα θυμούνται τους παλιούς, να χαίρονται με οτιδήποτε (είτε άσχημο είτε ευχάριστο) τους “χτύπαγε την πόρτα”. Εδώ η λέξη-κλειδί είναι η εκτίμηση, στην οποία δεν δίνουμε και πολλή σημασία. Φαινομενικά είναι ένα απλό συναίσθημα το οποίο δεν “κοστίζει”, βέβαια όταν δεν την λαμβάνουμε υπόψιν μας διαπιστώνουμε την αξία της. Προσωπική συμβουλή: οποιαδήποτε είδηση ή επαγγελματική ευκαιρία σε συναντά, μην την λησμονήσεις. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν χαρίζεται.

#4 Hard Work (=σκληρή δουλειά)!

Έχει γίνει κλασσικό πια!! Οτιδήποτε θέλουμε να πετύχουμε ή να αποκτήσουμε, χρειάζεται από πλευρά μας κόπο και αγώνα. Γιατί όμως το ακούμε συνέχεια; Μήπως μας χρησιμεύει κάπου ή απλά το έχουμε για να το λέμε; Η απάντηση είναι οτι μας χρησιμεύει κάπου και αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια για εκείνους/ες που επιθυμούν να κατορθώσουν πράγματα στην ζωή τους και γνωρίζουν τον τρόπο, με κόπο και αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως, η σκληρή δουλεία δεν αναφέρεται μόνο στα υλικά αγαθά αλλά και στο επίπεδο των συναισθημάτων. Λόγου χάρη, σε περιπτώσεις πένθους ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να τις διαχειρίζεται. Άλλο ένα παράδειγμα, είναι η καταπράυνση και μείωση των τοξικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός και τα νεύρα.

#5 Τρόπος σκέψης….

Πιστεύω ότι είναι το πιο σπουδαίο από τα προαναφερθείσα, διότι αντανακλά τον τρόπο που αντιδρούμε σε διάφορες καταστάσεις. Εάν κάποιος σκέφτεται συνεχώς την άσχημη εκδοχή ενός αποτελέσματος, είναι αναμενόμενο να συμβεί αυτό. Το ίδιο ισχύει και με τις θετικές σκέψεις. Υπάρχει μέθοδος ή τρόπος για να αποφύγουμε τις αρνητικές σκέψεις; Ναι υπάρχει και είναι, σύμφωνα με την ψυχολογία, η ενασχόληση με μια άσχετη ως προς το πρόβλημα δραστηριότητα. Το τελευταίο θα συμβάλλει στην όσο το δυνατόν ομαλή αποδοχή της όποιας αποτυχίας ή δυσκολίας και ύστερα, στην ψυχική γαλήνη και ηρεμία.

Κλείνοντας….“Μπορεί να απογοητευτείς αν αποτύχεις αλλά θα είσαι καταδικασμένος αν δεν προσπαθήσεις”, Beverly Sills.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;