Η ποίηση δίνει χρώμα στη ζωή. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάζω και γράφω ποίηση πολλά χρόνια. Πάντοτε έβλεπα σε αυτή ένα καταφύγιο από την πεζή και ρηχή πραγματικότητα, μία ευκαιρία για πνευματική εξόρμηση και απελευθέρωση.

Οι στίχοι του Καβάφη, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Παλαμά, του Βάρναλη, όλοι τους ζωγράφισαν μέσα με τα πιο όμορφα χρώματα μνημειώδεις φράσεις ζωής, μου έδωσαν έμπνευση μέσα στην καθημερινότητά μου και μου άνοιξαν τους πνευματικούς μου ορίζοντες. Ο μεγάλος Καβάφης ζητάει από την ίδια την Ποίηση να φέρει τα φάρμακά της για να θεραπεύσει τον σωματικό και ψυχικό του πόνο.

Γιατί η ποίηση είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο; Γιατί ακόμα και αν δεν έχει την αποδοχή όλων, πάντοτε υπάρχει ως ένας κορυφαίος τρόπος έκφρασης και κατηγοριοποίησης από τον πεζό λόγο; Γιατί πάντοτε όλοι μας χρησιμοποιούμε στίχους ποιητών για την περιγραφή καταστάσεων στη ζωή μας;

Η ποίηση απελευθερώνει τον άνθρωπο από την πεζή και στεγνή λογική; του δίνει το περιθώριο να εκφράσει με όλο το εύρος της φαντασίας του αυτό που αισθάνεται, δίχως να εγκλωβιστεί μέσα σε μία πεζή πραγματικότητα. Η ποίηση δίνει στην ψυχή σου φτερά να πετάξεις, δε σου δημιουργεί φόβο στο να ονειρευτείς και να βιώσεις αληθινά συναισθήματα σε όλο τους το βάθος και την ένταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ποίηση γεμίζει την ψυχή σου με εικόνες, σου δίνει τη δυνατότητα να περιγράψεις με γλαφυρό τρόπο κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή της καθημερινότητας. Γιατί ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη μόνο τη στείρα λογικά. Έχει εξίσου ανάγκη να κουλουριαστεί μέσα σε εμπειρίες ζωής, έχει ανάγκη να βιώσει και να γευτεί συναισθήματα, να αισθανθεί και να μοιραστεί. Και η Ποίηση υπάρχει για αυτό το σκοπό.

Η ποίηση ενδιαφέρεται για την ηθικοποίηση του ανθρώπου. Περιγράφει γεγονότα με τέτοια περιγραφικότητα και γλαφυρότητα, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και στην επικράτηση της ανθρωπιάς έναντι του ψυχρού ατομικισμού.

Η ποίηση υπάρχει για να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Υπάρχει για να μάχεται υπέρ των πραγματικών αξιών και για να υμνεί τα σπουδαία συναισθήματα στη ζωή του ανθρώπου: τη φιλία, τον έρωτα, τη λύπη, τη χαρά, την απογοήτευση, τη ζωή που ψάχνει να βρει το πραγματικό της νόημα. Υπάρχει για μοιράζει σταγόνες χαράς και φωτός στη διψασμένη ψυχή του σήμερα που αναζητά στοργή και ευαισθησία μέσα σε έναν σκληρό και ατομιστή κόσμο.

Η ποίηση είναι γιατρειά για το μέσα μας, είναι η ηθική μας ενδυνάμωση, είναι η ύψιστη περιγραφή απόλυτων συναισθημάτων και εννοιών, που ακόμα και αυτός ο πεζός λόγος πολλές φορές  δεν μπορεί να υμνήσει.

Αξίζει λοιπόν να διαβάζεις ποίηση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;