Η μοναξιά σας τρομάζει; Στέλλα Σιμωνίδου

Και όμως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δώρα αν ξέρετε πώς να την εκμεταλλευτείτε.

Όλοι μας νιώθουμε κάποιες στιγμές μόνοι, είτε επειδή αποτύχαμε σε κάτι είτε επειδή ένα σχέδιο μας δεν υλοποιήθηκε όπως εμείς το προγραμματίσαμε ή ακόμα και όταν βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, φίλους μας, αλλά και με τον σύντροφό μας, αλλά νιώθουμε ακόμα μόνοι και αβοήθητοι.

Μήπως έχετε νιώσει την διάθεση να μην το συζητήσετε με κανέναν και να κλειστείτε ακόμα παραπάνω στον εαυτό σας;  Σας έχει πει ποτέ κανείς πως είστε «προβληματικοί» επειδή αισθάνεστε έτσι ενώ άλλοι άνθρωποι περνάνε χειρότερα; Η μοναξιά αφορά τους δύο σας, όχι τρίτους. Εσάς και τον εαυτό σας.

Πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πως όταν νιώθουμε μόνοι φτάνει μόνο να το αξιοποιήσουμε και να ακούσουμε την δική μας εσωτερική φωνή, όχι των άλλων. Να ανακαλύψουμε πτυχές του πραγματικού μας εαυτού με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς να επηρεαζόμαστε από τον κοινωνικό εαυτό που καθορίζεται από τους άλλους και να θέτουμε στόχους, για να φτάσουμε όσο πιο κοντά σε αυτό που η ψυχολογία ονομάζει ιδανικό εαυτό.  Εκεί λοιπόν, μέσα από την μοναξιά μας θα βελτιωθούμε και θα γίνουμε παραγωγικοί. Φυσικά ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αν θεωρήσετε πως μόνοι δεν νιώθετε αρκετά έτοιμοι να στοχαστείτε και μέσα από την σκέψη σας να βρείτε ποιοι πραγματικά είστε, μπορείτε φυσικά να ζητήσετε την βοήθεια ενός κοντινού σας ανθρώπου ή ακόμα και ενός συμβούλου ψυχικής υγείας. Ποτέ δεν είναι κακό να ζητάμε την βοήθεια κάποιου αρκεί φυσικά να είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, γιατί όπως είπε και ο ρήτορας Δημοσθένης κανένας άνθρωπος που δεν είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον εαυτό του δεν θα πρέπει να παρακαλάει για βοήθεια τους φίλους του ή τους θεούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το να είναι κανείς μόνος λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερους φιλικούς ή και ερωτικούς δεσμούς ίσως του στερεί το δικαίωμα της κοινωνικότητας και της αλληλεπίδρασης αλλά μέσα στον χρόνο της «πλήξης» και της «μοναξιάς» κερδίζει την ευκαιρία να δει ποιος πραγματικά είναι και να καλλιεργήσει το έδαφος ώστε μέσα από την προσωπική αναγνώριση και δραστηριοποίηση να αποκτήσει άτομα στο περιβάλλον του όμοια με αυτόν. Αν δεν γνωρίζεις ποιος είσαι, τι επιθυμείς και ποιες είναι οι αξίες σου, δύσκολα προσεγγίζεις τα κατάλληλα άτομα όντας σε σύγχυση και με έναν τέτοιο τρόπο καταλήγεις πάλι στο τρυπάκι της μοναξιάς.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;