Η εσωτερική δύναμη που βρίσκεται μέσα σου. Από τον Γιώργο Αντωνιάδη

Λένε, ότι για να ταξιδέψεις χρειάζεσαι ένα μεταφορικό μέσο, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή πλοίο. Λένε, ότι δε μπορείς να παραβείς τους νόμους της φύσης, λες και η ίδια η φύση θέλησε να σε περιορίσει και να σε φυλακίσει στο πλαίσιο της. Να σε κάνει δυστυχισμένο και φυλακισμένο, περιορίζοντας σε, σε 3 διαστάσεις.

Το μόνο που θα μπορείς να βλέπεις, είναι το ύψος, το βάθος και το μήκος. Τίποτα άλλο. Έννοιες όπως ο χρόνος ή ο βαθύτερος χώρος, θα σου είναι κατά κύριο λόγο άγνωστες. θα μπορείς να τις ορίσεις με τους μαθηματικούς σου τύπους, και να τις προσεγγίσεις με υπέρ υπολογιστές. Παρόλα αυτά, το μυαλό σου θα είναι καταδικασμένο να μην τις καταλαβαίνει. Ή τουλάχιστον, η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων να μη μπορεί καν να τις αντιληφθεί. Οι υπόλοιποι, απλώς θα δυσκολεύονται να τις σχεδιάσουν και να συζητήσουν για αυτές.

Δε θα μπορείς να εξηγήσεις διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν, ακόμα και αν τα πιστεύεις. Η πίστη, δεν αποτελεί απόδειξη. Αυτό θεωρεί η επιστήμη, και για αυτό δε θα μπορέσεις να αποδείξεις ότι υπάρχει Θεός ακόμα και αν το πιστεύεις πάρα πολύ. Δε θα μπορέσεις να αποδείξεις ότι, ό,τι πιστεύεις γίνεται, καθώς θα σε θεωρήσουν για τρελό και θα σε πάνε σε ψυχιατρείο. Μα ακόμα και αν βασιστείς σε πολύ νέα ευρήματα της επιστήμης, όπως η κβαντική φυσική, θα σε θεωρήσουν ανόητο. Όχι επειδή δεν τα ξέρεις καλά, αλλά επειδή αυτοί δεν τα ξέρουν καλά.

Θα σε περιθωριοποιήσουν και θα σε απομονώσουν. Θα σε περιορίσουν και δε θα σου μιλάνε. Δε θα σου κάνουν παρέα και δε θα λένε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους σε εσένα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα σε χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν τους σκοπούς τους, και στη χειρότερη απλώς θα σε αγνοήσουν. Μα, κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι δε μπορούν να σε εκμεταλλευτούν και απλώς θα σε αφήσουν. Αργά ή γρήγορα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα ψάχνεις απεγνωσμένα άτομα να μιλήσεις, ακόμα και αν χρειαστεί πολλές φορές να μειώσεις την αξία σου. Μπορεί να εξευτελιστείς, να γελοιοποιηθείς ή να γίνεις θύμα, για να έχεις λίγη συντροφιά. Ο λόγος δεν είναι ότι φταις εσύ και δε μπορείς να βρεις, μα ούτε κι οι άλλοι. Πάντα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Οι περισσότερες φάσεις της ζωής σου θα είναι μοναχικές, επειδή τα άτομα που θα σε καταλάβουν θα είναι λίγα. Θα είναι αυτά που δεν το περιμένεις, μα τις περισσότερες φορές δε θα έρθουν να σου μιλήσουν. Θα είναι άγνωστοι που σε θαυμάζουν, μα διστάζουν. Όπως εσύ διστάζεις να μιλήσεις σε άλλους, έτσι και αυτοί σε εσένα. Μοιάζετε πολύ.

Σε κάποιες φάσεις θα έχεις πολλά επιτεύγματα υπέρ σου, αναγνωρίσεις και βραβεία, ενώ σε άλλες απογοητεύσεις και αποτυχίες. Μπορεί μάλιστα να πιστεύεις ότι δεν το αξίζεις, και να σταματήσεις αυτό που ξεκίνησες. Μην το κάνεις όμως. Γιατί, για να είμαι ειλικρινής, δεν το ξεκίνησες εσύ. Ούτε ο Θεός. Ούτε το σύμπαν. Μέσα σου, υπάρχει μια μικρή εσωτερική δύναμη που σε κρατάει δυνατό. Πες το ενέργεια. Δεν έχει σημασία.

Αυτή η δύναμη, σε κάνει να είσαι αυτό που είσαι. Σε κάνει ξεχωριστό, ακόμα και αν κάποιες φορές νιώθεις τόσο μόνος. Αυτή η δύναμη σε έκανε να σωθείς από διάφορες καταστάσεις, να επιβιώσεις και να αναπνέεις ακόμα. Αυτή η δύναμη, πολλές φορές σου δίνει ώθηση και κουράγιο για να συνεχίσεις. Ακόμα και αν κάποιες φορές γίνεται υπερβολική και δυσκολεύεσαι να τη διαχειριστείς, σε βοηθάει. Είναι εκεί για εσένα. Σε αυτή τη δύναμη οφείλεις τα επιτεύγματα σου, ακόμα και τις ήττες σου. Γιατί αν δεν υπήρχαν αυτές οι ήττες, τώρα δε θα ήσουν εδώ.

Αυτή η δύναμη, δε ξέρω τι είναι ή πώς λέγεται. Δεν είναι παραφυσική. Δεν είναι απτή. Δε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της εύκολα. Μα δε θα κάτσω να σπαταλήσω το χρόνο σου, εξηγώντας αυτή τη δύναμη. Πάρε την ως δεδομένο, και με τα χρόνια θα καταλάβεις πολλά. Ίσως να μη μπορέσεις ποτέ να την εξηγήσεις σε άλλους, μα μέσα σου θα ξέρεις από πού προέρχεται.

Στην αρχή, σου είπα ότι η Γη σε περιορίζει. Ότι το μυαλό σου δε μπορεί να αντιληφθεί τίποτα πέρα από τις 3 διαστάσεις. Σου είπα ψέματα. Είσαι ικανός να αντιληφθείς πολλά, ακόμα και αν στους άλλους φαίνονται αόρατα και ασήμαντα. Αυτή είναι η διαφορά σου, μαζί τους. Ίσως το ότι δίνεις σημασία στα μικρά και στα ασήμαντα, σε κάνει τόσο ξεχωριστό.

Πολλές φορές θα ακούσεις ότι δε μπορείς να τα καταφέρεις. Πολλές φορές θα ακούσεις ότι αυτό το κείμενο δεν ισχύει, είναι άτοπο και αβάσιμο. Να θυμάσαι όμως ότι κάπως όλα ξεκίνησαν. Μπορεί να μη μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργούν τα πράγματα, μα κατάλαβες ότι αναφέρομαι σε εσένα αυτή τη στιγμή. Ένιωσες κάτι να ξυπνάει μέσα σου.

Ίσως τελικά, δεν είσαι φυλακισμένος στη φύση, αλλά στο ίδιο σου το μυαλό. Όταν καταφέρεις να το ξεκλειδώσεις και απλώς να πηδήξεις έξω, θα είσαι ελεύθερος. Όσα χρόνια και αν σου πάρει. Θα είσαι ελεύθερος τότε.

Δεν έχω να σου πω τίποτα άλλο,
Σε αγαπάω.
(Κάποιος που ήθελε να σου μιλήσει και δίσταζε να το κάνει εδώ και πολλά χρόνια, ο ίδιος σου ο εαυτός!)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;