Hot Space: Ο πειραματισμός των Queen σε άλλα είδη μουσικής. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Hot Space: Ο πειραματισμός των Queen σε άλλα είδη μουσικής. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Θεωρώ πως αυτό που καθιστά σπουδαίο ένα συγκρότημα σπουδαίο είναι η ικανότητα και η θέληση του να ελίσσεται σε πολλά και διάφορα είδη μουσικής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του συγκροτήματος των Queen με το άλμπουμ τους, Hot Space.

Αν και δε θεωρείται ο σπουδαιότερος δίσκος του συγκροτήματος, είναι αξιοθαύμαστο το πώς οι Queen ελίσσονται με ιδιαίτερη μαεστρία σε διάφορα είδη μουσικής, όπως funk/pop/jazz/disco, όπως και το γεγονός ότι μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου υπέροχα κομμάτια σε όλα τα μουσικά είδη.

Είναι η περίφημη εποχή των ‘80’s και οι Queen έχουν αφήσει την αυστηρή ενδυμασία των ροκ συγκροτημάτων της  δεκαετίας του ’70. Ο front man, Freddie Mercury, αφήνει μουστάκι, με το οποίο έμελλε να μείνει αθάνατος στη μνήμη των περισσότερων ανθρώπων. Αφήνουν την ενασχόληση με το «αυστηρό ροκ» και δε διστάζουν να πειραματιστούν με το καινούργιο-να εισάγουν καινοτομίες στη μουσική τους.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 21 Μάιου του 1982. Αξιοσημείωτο είναι πως το κομμάτι του δίσκου ″Body Language″, έφτασε στην 25η θέση των ραδιοφωνικών εκπομπών, τη χειρότερη θέση που κατέκτησε κομμάτι τους μετά το σπουδαίο ‘’Love of my life’’, το 1979.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Queen στις διαπροσωπικές τους σχέσεις την περίοδο που ηχογραφούσαν το δίσκο, βίωναν εντάσεις, έντονες προστριβές και σημαντικές διαφωνίες. Επιπροσθέτως, είχαν παρασυρθεί από την έντονη νυχτερινή ζωή του Μονάχου, την περιοχή στην οποία ηχογραφούν εκείνη την εποχή, ενώ ο Freddie επέμενε να ζει την έντονη ζωή με ξενύχτια και καταπόνηση. Ο ίδιος ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Brian May, είχε χαρακτηρίσει εκείνη την περίοδο ως, την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής του.

Μερικά από τα σπουδαιότερα κομμάτια του άλμπουμ είναι, αναμφίβολα, το “Life Is Real (Song for Lennon)”, ένα τραγούδι που ο Freddie αφιέρωσε στον σπουδαίο μουσικό και την ψυχή των Beatles, John Lennon, όπως και το διάσημο ντουέτο ″Under Pressure″ με τον David Bowie. Το τελευταίο κομμάτι μάλιστα, έχει δεχθεί πολλές παραλλαγές από διάφορα συγκροτήματα μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Αξίζει να αναφερθεί επίσης και το κομμάτι ″Cool cat″, ένα τραγούδι το οποίο αναδεικνύει μοναδικά την τεράστια φωνή του μεγάλου Freddie Mercury, όπως και το ″Las Palabras de amor″, ένα κομμάτι που κυκλοφόρησε στα Ισπανικά και τα Αγγλικά.

Το “Hot Space” έχει βραβευθεί ως χρυσός δίσκος στην πατρίδα του συγκροτήματος, στην Αυστρία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Πολωνία έγινε πλατινένιος.

Ίσως να είναι ο πιο αδύναμος δίσκος του κορυφαίου και ιδιοφυούς συγκροτήματος. Όμως, ακόμα και οι πιο μεγάλοι θαυμαστές τους, υποκλίνονται στην τόλμη ενός μεγάλου μουσικού ή συγκροτήματος το οποίο δεν επαναπαύεται στις δάφνες του και σε αυτά που ήδη γνωρίζει, αλλά επιθυμεί πάντοτε να αμφισβητεί, να δημιουργεί και θέλει να βαδίζει σε καινούργια μουσικά μονοπάτια. Και να το καταφέρνει και τόσο καλά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;