Γιατί οι άνθρωποι παρακολουθούν εκπομπές όπως το Power of Love; Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Γιατί οι άνθρωποι παρακολουθούν εκπομπές όπως το Power of Love; Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Γιατί οι άνθρωποι παρακολουθούν εκπομπές όπως το Power of Love; Είναι ένας τρόπος ώστε κάποιος να ξεδίνει από τη σκληρή καθημερινότητα και να χαλαρώνει ή είναι τελικά μία βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου;

Παρά το γεγονός πως η ύπαρξη τέτοιων εκπομπών εγείρει πάντοτε συζητήσεις για το επίπεδο και την παιδεία της σύγχρονης τηλεόρασης, αξίζει κάποιος να ερευνήσει περισσότερο διεισδυτικά την ψυχολογία αυτών των εκπομπών αλλά και το λόγο για τον οποίο έχουν τόσο μεγάλη τηλεθέαση.

Η αναζήτηση της αγάπης απασχολεί πάντοτε τους ανθρώπους, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Η θέαση και το άνοιγμα του εαυτού μας σε ένα έτερο πρόσωπο είναι ανάγκη πολλών ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι οι συναισθηματικές σχέσεις βιώνουν, ειδικά στην εποχή μας, μία πρωτοφανή κρίση και δυσκολία στο να αντέξουν στους πολλούς πειρασμούς και δυσκολίες.

Η δυσκολία κάποιου στο να εντοπίσει σύντροφο, είναι ένα παράπονο το οποίο εκφράζουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Ο αριβισμός των σύγχρονων σχέσεων, η ασυνεννοησία των σύγχρονων ζευγαριών, η κατακόρυφη αύξηση των διαζυγίων και οι συναισθηματικές πληγές που επιφέρουν όλα αυτά στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, οδηγούν πολλούς ανθρώπους στο να αντιμετωπίζουν με φόβο ή και δειλία τη συναισθηματική εμπλοκή τους. Επιπλέον, η αδυναμία εύρεσης κατάλληλου συντρόφου και η δυσκολία στο να οριστεί ένα πλαίσιο υγιούς επικοινωνίας, δημιουργεί σε πολλούς ανθρώπους το αίσθημα της αποτυχίας για τη δημιουργία μία σωστής συναισθηματικής σχέσης.

Γιατί ο τηλεθεατής προσκολλάται στην εκπομπή με τόσο ενδιαφέρον;

Οι εκπομπές τέτοιου είδους τραβάνε το ενδιαφέρον του τηλεθεατή, διότι μέσα από τους παίκτες που πρωταγωνιστούν σε αυτό, εκείνος βιώνει μαζί με αυτούς αυτό που εκείνος δε διεκδικεί ή δεν έχει στη δική του ζωή. Οι περισσότεροι βλέπουμε και παρακολουθούμε εκπομπές και σειρές και ταυτιζόμαστε με πρωταγωνιστές και διάφορους ήρωες. Ο τηλεθεατής επιχειρεί γνωριμίες, βιώνει τον έρωτα, συνδέεται και χωρίζει μέσα από άλλα πρόσωπα. Οπότε, ναι μεν αισθάνεται πως συμμετέχει σε αυτό που γίνεται αφού το παρακολουθεί, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τον εαυτό του, αφού δεν είναι ο άμεσος αποδέκτης του χωρισμού ή της απόρριψης από κάποιον άλλον. Τότε ο τηλεθεατής αισθάνεται πως συμμετέχει σε μία σχέση, πως μπορεί να σχολιάζει και να έχει λόγο για αυτή –ακόμα και αν δεν τον αφορά άμεσα.

Advertisement

Πρέπει να ξεκαθαριστεί, πως εκπομπές τέτοιου είδους δεν αποσκοπούν στην εύρεση της αγάπης, αλλά στην επιθυμία για γρήγορη φήμη και ξαφνική δημοσιότητα. Αποτινάζοντας ο καθένας από πάνω του τους προσωπικούς του δαίμονες και νικώντας την ανασφάλειά του, θα αγωνιστεί και στο τέλος θα αποκτήσει τις σχέσεις που θέλει στη ζωή του.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;